Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

A kordonbontásról

A tegnapi Kossuth téri kordonbontáson részt vett a Fidesz-MPSZ valamennyi Csongrád megyei képviselője és Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő is. Őt és Nógrádi Zoltánt, valamint két kormánypárti politikust kérdeztünk.
Becsey Zsolt:
– Részt vettem a kordon lebontásában, igaz, csak a végére értem oda, de a bűnrészességem fennáll. Arra hívtuk fel a figyelmet, amit Szájer József és Navracsics Tibor korábban levélben megfogalmaztak: érvényesülni kell az alkotmányos jogoknak, így a gyülekezési szabadságnak is. A kordon lebontása állampolgári engedetlenség volt. A Kossuth tér 100 éve, amióta a Parlament ott áll, kultikus hely, amely mindenféle rendű és rangú politikai és nem politikai véleménynyilvánításnak a helyszíne volt. A teret nem lehet lezárni. Strassbourgban sem zárják le az Európai Parlament épülete előtti teret, voltam ott akkor, amikor 40 ezer dokkmunkás tüntetett.

Nógrádi Zoltán:
– Azért vettem részt a kordon lebontásában, mert alkotmányellenesnek tartom azt a körülményt, hogy a véleményük kinyilvánításában akadályozta a budapestieket, illetve az e célból vidékről Pestre utazókat. Polgári engedetlenségnek tekintem és vállalom a következményeket, nem óhajtok élni a mentelmi jogommal.

Botka László (MSZP):
– Ősszel Orbán Viktor azt mondta, hogy illegitim a kormány és néhány héttel később lángolt a tévészékház. Most öltönyben és nyakkendőben törvényt sértettek, majd visszavonultak a Parlamentbe, onnan szurkoltak, hogy a térre érkező Árpád-sávosok balhét csináljanak. Ez a Fidesz alternatívája Magyarországnak. Semmi egyéb programjuk nincs, néhány ezer tüntetővel akarják destabilizálni az országot. Amit a Fidesz csinál, se nem demokrata, se nem polgári, se nem európai.

Sándor Klára (SZDSZ):
– Orbán Viktor a kordon lebontásával a jogállamiság lebontását is megkezdte. A Fidesz elnöke ezzel valójában visszavezette a Kossuth térre az Árpád-sávos zászlókat lengető szélsőséges csoportokat. Azon lehet vitatkozni, arról lehet beszélgetni, hogy a kordon szükséges-e, de nem az a megoldás, hogy fideszes országgyűlési képviselők törvénytelenséget elkövetve lebontsák. Orbán Viktor polgári engedetlenséget hangoztatva olyan üzenetet küldött, mely szerint bárki, bármikor, bárhol, bármilyen kerítést büntetlenül eltávolíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom