Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A kórházak bevételének csupán töredéke a vizitdíj

Szeged - A Csongrád megyei kórházak és a szegedi egyetemi klinikai központ tavalyi bevételeinek csupán töredékét jelentette a vizitdíj és a kórházi napidíj, a költségvetésükön belül sehol nem érte el a 2 százalékot - derült ki az intézmények tájékoztatásából.
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának a Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származó 2007-es bevétele mintegy 17 milliárd forint volt. A tavaly február 15-től bevezetett vizitdíjból és Kórházi napidíjból 125 millió forintot szedtek be, ez 0,73 százalék.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet-Kórház tavalyi költségvetése 2,4 milliárd forint volt, ennek 1,58 százalékát adta a vizitdíj és a Kórházi napidíj.

Az egyetemi klinikákhoz hasonlóan súlyponti intézménynek számító szentesi Kórház 4 milliárd forintnyi 2007-es költségvetésének 1,2 százalékát jelentette a vizitdíj és a Kórházi napidíj.

Makón 1,5 milliárd forintból gazdálkodott tavaly a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet, bevételeinek 0,93 százalékát jelentette a betegektől beszedett térítési díj.

A megye legkisebb fekvőbeteg-ellátó intézménye a deszki mellkasi betegségek szakKórháza 2007-ben 20,3 millió forintot szedett be vizitdíj és a Kórházi napidíj formájában, ez az 1,1 milliárdos költségvetés 1,84 százalékát jelentette. A vizitdíj mentességi kör a tavalyi esztendő közepén azonban szélesedett, a Kórház betegektől szedett bevétele így havi 1,2 millió forintra esett vissza, amely az időarányos költségvetés 1,3 százalékát jelenti.

Olvasóink írták

 • 3. CSJ 2008. március 11. 07:13
  „a cikket végig olvasva nagyon furcsa megállapításra jutottam. Arra, hogy az egészségügyi intézmények a befolyt milliókat nem igazán tudták értékelni. Ha a kormány tényleg nem pótolja majd a kieső milliókat akkor mi lesz? De nekem van javaslatom a kieső milliók pótlására. Pl: a pártok finanszírozására költött milliók, és a képviselői költségtérítés milliói. A pártok finanszírozzák magukat, a képviselők pedig csak annyit kapjanak költségtérítés címén természetesen számla ellenében, amennyi szükséges. Az így nyert milliókat adják oda az egészségügynek.”
 • 2. Lágy Miklós 2008. március 08. 01:52
  „Madárka- a kétágyas ára főorvosi zsebre megy. Arról meg nincs kimutatás. S végül is: mi az a 20,3 millió?
  Jobb lesz visszatérni a jól bevált "zsebes" rendszerhez. Azt legalább nem lehet háromszázzal megúszni! Hajrá Magyarország! Előre!”
 • 1. Madárka 2008. március 07. 13:31
  „Tényleg, meg kell szüntetni a kórházi napidíjat, hiszen nem oszt nem szoroz a kórházaknál - ezek szerint. Azt azért megkérdezném, hogy pl. a deszki kórházban mennyibe kerül kétágyas szobába kerülni a hétágyas helyett? Szégyelljék magukat! Napidij no, zsebpénz ja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz a Krúdyban: állandó órarend nélkül tanulnak a diákok

Szeged - Nincs állandó órarendjük a szegedi Krúdy szakközépiskola diákjainak, mert az a pedagógus, aki eddig készítette, nem vállalta a feladatot. Tovább olvasom