Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

''A kormány tervezési hibákat vétett''

A második Nemzeti fejlesztési terv nem ad választ a demográfia kérdéseire, és más alapvető kérdésekre sem: mennyit, mire és hogyan költünk a következő hét évben – értékelt Nógrádi Zoltán.
– A Nemzeti fejlesztési tervnek arra kellene választ adnia, hogy a következő hét évben mire, mennyit és hogyan költünk – mondta Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő amikor arra kértük: értékelje a második Nemzeti fejlesztési tervet. Nógrádi amellett, hogy az európai ügyek bizottságának tagja, Mórahalom polgármestereként több sikeres uniós pályázatot tudhat maga mögött.

– A terv összeállításában a kormány olyan tervezési és tájékoztatási hibákat követett el, amelynek eredményeképpen ma sem lehet igazán tudni, hogy a következő hét évre konkrétan milyen célokat és irányokat kíván meghatározni az ország fejlesztésében. Ennek bizonyítéka: annyiféle dokumentumot annyiszor bocsátott vitára, hogy ma már nem lehet követni, melyik érvényesült, mikor mit véleményeztünk. Ráadásul a kormány továbbra is titokban tartja azokat a nagyprojekteket, melyekről saját hatáskörében döntött, és amelyek a források 90 százalékának fölhasználását jelentik. Hogy mennyit költünk, az sem világos, hiszen a célterületekre vonatkozóan mindig csak tól-ig határokat határoztak meg. Hogy hogyan költjük el? Központosított döntéshozatali rendszert állított fel a kormány. Szinte egyedülálló Európában, hogy ilyen kevés ember kezében összpontosuljon ekkora hatalom – fogalmazott Nógrádi.

Hozzátette: ideális lett volna, ha önálló programot hoznak létre a kis- és középvállalkozásoknak, illetve külön programot a vidék munkahelyeinek és infrastruktúrájának fejlesztésére. Riasztónak nevezte, hogy a konvergenciaprogram szerint a foglalkoztatottság a következő években drasztikusan csökken, ugyanakkor a Nemzeti fejlesztési tervben nincs olyan fejezet, ami a foglalkoztatás bővítését segítené elő.

Arra a felvetésre, hogy éppen az általa említettek az NFT2 pillérei, kijelentette: a szövegben ugyan benne vannak, de ha ezekhez nincs forrás hozzárendelve, a cél elvész. Hangsúlyozta: az NFT2-nek a demográfia problémáira is választ kellene adnia. „Különben a nemzet legnagyobb problémáját nem oldjuk meg: a népesség kérdését."
Van-e a tervnek pozitívuma? – kérdeztük Nógrádit.

– Önmagában az a körülmény pozitív, hogy Magyarország a következő hét évben a magyar költségvetés által soha nem látott nagyságrendű fejlesztési forrásokat köthet le, de ehhez nagymértékű hazai önerőre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidék legnagyobb adótartozója szegedi

Egy szegedi székhelyű cég közel négymilliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Tegnap kerestük az… Tovább olvasom