Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

A kortárs balett művészei a Leányvásárban

Szeged - Új műfajban mutatkoznak be a Szegedi Kortárs Balett táncosai a szabadtérin. A táncok már elkészültek, pénteken elkezdődtek a Leányvásár című nagyoperett szegedi próbái.
Többször szerepelt már a Szegedi Kortárs Balett a szabadtérin, de operettben még nem táncolt a társulat. Az idei szezon első produkciójában, a Leányvásárban 24 táncos lesz, a kortárs balett tagjain kívül a Szegedi Nemzeti Színház tánckara is fellép.

– Más operettet koreografálni, mint balettet, a zenei anyag is nagyon különböző. Alkalmazott koreográfusnak ehhez teljesen újfajta működés, gondolkodás kell – mondja Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője, a Leányvásár koreográfusa. Úgy véli, az operett műfajának nagy közönségbázisa van, szórakoztató és sok minden szerethető benne, de neki nem ez a kedvenc zenei világa. Közelebb áll hozzá például Bartók, Sztravinszkij vagy a 20. század más zenei irányzatai.

– A szegedi próbák a színészekkel tegnap kezdődtek a nagyszínházban. A táncok készen vannak, a táncosokkal már lassan három-négy hete próbálunk. Kezdjük összehangolni a táncosokat a színészekkel és a nagy, 40 fős énekkarral. A rendezővel, Gothár Péterrel jól együtt tudunk működni, figyelem az ő gondolkodását, ő is nyitott az elképzeléseimre. Szólótáncok nincsenek a darabban, szépen, egységesen kell megvalósítani a táncokat. Színészi képesség kell ahhoz, hogy a különleges karaktertáncokat be tudják mutatni a művészek – hangsúlyozza Juronics Tamás, aki szerint ez az adottság megvan a táncosokban. A Dóm téri próbákat a jövő héten csütörtökön kezdik, a kétrészes nagyoperett premierjét július 5-én láthatja a közönség.

2001-ben A fából faragott királyfit, 2004-ben az Új világot adta elő a Szegedi Kortárs Balett a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Utóbbit 2006-ban újra játszották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZKT szakszervezetek: délibábról beszéltünk az igazgatóval

"Megértést kér a kollégáktól, miközben magának információnk szerint több mint 4 millió forint jutalmat szavaztatott meg 2013-ra." Tovább olvasom