Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A körtöltésen belül a legbiztonságosabb Szegeden

Szeged - Több mint ötvenezer embert kell kiköltöztetni és elhelyezni Szegedről egy katasztrófa – például egy gátakat áttörő árvíz – esetén a legborúlátóbb forgatókönyv szerint. A megyei katasztrófavédelem szerint felkészültek.
A megyei katasztrófavédelem szerint felkészültek, ha kell, akár néhány óra alatt is lebonyolítják a kényszerköltöztetést.

Bár arra a szakemberek szerint kicsi az esély, hogy a pesti esethez hasonlóan egy óriásbombát találjanak Szegeden vagy környékén, de egy rekordvízszintes tiszai árvíz miatt megeshet, hogy a város egy részét ki kell üríteni.

– Abból kell kiindulnunk, hogy egész Szegedet nem önti el a víz, és 163 ezer embert soha nem kell kitelepíteni – mondja Huszár Tibor alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. „Kitelepítési és befogadási" tervek, vészforgatókönyvek persze készülnek egy kisebb tömeg evakuálására és elhelyezésére. Szeged esetében ez a létszám 55 ezer 581 fő: pontosan ennyien vannak azok, akiket az árvíz veszélyeztethet. A megyében Szeged mellet másik 28 települést érinthet egy árvízi kitelepítés, mindegyik településnek megvan a maga evakuációs terve. A kitelepítéshez és elhelyezéshez pontos adatokra is szükség van: ezeket félévente frissítik, tudják, ki szorul dialízisre, hány cukorbeteget és magatehetetlen embert kell elszállítani.

A katasztrófavédelem kishomoki bázisán a kitelepítéshez szükséges minden eszköz megtalálható. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

Mivel nagy biztonsággal működik a vízügyi figyelőszolgálat, ma már 6-10 nappal korábban látható, mekkora veszélyt jelenthet a Tisza, illetve a Maros. Bár ennyi idő bőven elég az érintett lakosság kitelepítésére és elhelyezésére, ha kell, a társszervekkel közösen akár órákon belül is képesek megoldani a feladatot. Jó példa erre a 2006-os árvíz, amikor a leginkább fenyegetett Csongrád-Nagyrét lakóit egyetlen éjszaka alatt, naposcsibéstől, műtrágyástól, bútorostól kiköltöztették – említette az „éles" helyzetet a szakember.

Makót egyszer már kiürítették

Az eddigi legnagyobb Tisza-völgyi árvíz 1970-ben vonult le. A Maros soha nem látott, 624 centiméteres vízmagasságnál tetőzött Makónál. Félő volt, hogy a folyó elönti majd a várost, ezért az illetékesek a kitelepítés mellett döntöttek. A lakosság legnagyobb részét, 15 ezer embert Hódmezővásárhelyre menekítettek. Többségüket magánházaknál helyezték el, de a Cseresnyés-kollégium minden szobája és a Fekete Sas díszterme is zsúfolásig megtelt. A makóiak csak két hét elteltével térhettek vissza otthonaikba.

A város legalacsonyabb része Újszeged – e városrész lakosságának kitelepítésére is rendelkeznek forgatókönyvvel. Mivel Szeged úgynevezett „részben önbefogadó" város, a kitelepítetteket Szegeden helyeznék el – mondta el Huszár Tibor. Szeged legbiztonságosabb része a körtöltésen belüli terület – ebből a szempontból a panelnegyedek lakói előnyben vannak az újszegedi magánházakban élőkkel szemben. Ha a városból több embert kell elhelyezni, őket vasúton, közúton a megye többi településére szállítanák.

A kitelepítés után persze mindenkit el is kell helyezni: erre elsősorban közintézményeket – iskolákat, tornatermeket, művelődési házakat – használnának, mert ott egy helyben megoldható az orvosi ellátás, az étkeztetés és a szállás is. A gördülékeny evakuáció és elhelyezés érdekében a katasztrófavédelemnek szorosan együtt kell működnie a társhatóságokkal és civilszervezettekkel, vállalkozókkal is. A felsorolt élet- és vagyonmentő intézkedések költségei magasak, 10 ezer emberre több millió forintos kiadással számolnak a szakemberek.

Biovécé és gulyáságyú

Az árvízi védekezéshez és a kitelepítettek ellátásához szükséges eszközök, berendezések, felszerelések egy részét a megyei katasztrófavédelem kishomoki kiképző- és raktárbázisában tárolják. A bunkerdombokkal tarkított létesítményben számtalan homokzsák, takaró, lepedő, ágy, gumicsizma, védő- és elsősegély-felszerelés, csákány, lapát, fáklya, fejsze, tábori szék és asztal, több aggregátor, biovécé, sőt még egy gulyáságyú is található.

Olvasóink írták

 • 4. Ful 2008. augusztus 01. 12:54
  „Jó erőt és egészséget, Tanár úr!
  Média-karc???”
 • 3. Térkép 2008. július 31. 22:44
  „Hát lehet, hogy nem a legjobb, de legalább ez is valami.

  http://maps.google.com/maps?ie=UTF8&ll=46.252108,20.151415&spn=0.040477,0.104198&t=p&z=14”
 • 2. totiba 2008. július 31. 10:14
  „Apropó!
  Van valahol magasságvonalas térkép Szeged belterületéről a neten?”
 • 1. totiba 2008. július 31. 09:57
  „"A kitelepítéshez és elhelyezéshez pontos adatokra is szükség van: ezeket félévente frissítik, tudják, ki szorul dialízisre, hány cukorbeteget és magatehetetlen embert kell elszállítani."

  Egyharmad Szegednél (55 ezer fő) tudják ezt? Hány egyetemista lakik albérletben azon a területen? Be vannak jelentve? Mindenki oda van bejelentve, ahol lakik?
  Elnézést, ha hitetlenkedem, de 99%, hogy nem igaz. Mennyire pontos és friss az adatbázis? Itt leginkább a cukorbetegek kapcsán kérdem. Mondjuk nem tudom, hogy miért kritikus az ő esetük kitelepítéskor annyira, hogy a másik két csoporttal vegyék egy kalap alá. Vagy csak pontatlanul fogalmaztak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a mentősök

Szeged - Bár a dolgozók szakszervezete jogerősen pert nyert a mentőszolgálattal szemben, nem biztos,… Tovább olvasom