Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A Kossuth tértől a börtönkapuig

Beperelte Solymosi Frigyes akadémikust a Hír Tv és a Magyar Nemzet tulajdonosa. A Nemzeti Kör tagja ellen „aljasnak minősíthető, valótlan tényállítás" miatt indult büntetőeljárás. Az idős professzor ellen egyúttal polgári pert is indítottak, amit tegnap tárgyaltak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalást elnapolták.
Fotó: Segesvári Csaba
Orbán Viktor legszűkebb tanácsadói körébe tartozott 1998 előtt, 2002-ben az országgyűlési választások két fordulója között a Kossuth téren mondott beszédet a jobboldal mellett. A 2006-os parlamenti választások előtt, közben és után a napilapok hasábjain több kritikával is illette a legnagyobb ellenzéki párt politizálását, programjának hibáit Solymosi Frigyes akadémikus. A szegedi professzort, a Nemzeti Kör tagját egy, a Magyar Hírlapban napvilágot látott írásában olvasható mondat miatt beperelte a Hír Tv és a Magyar Nemzet tulajdonosa.

Solymosi professzor inkriminált mondata: „köztudott, hogy az új napilapot és a Hír Tv-t a Fidesz hozta létre és állt mögöttük. Nyilvánvalóan azt a vonalat követték, amelyet a politika kijelölt nekik." A Hír Tv-t képviselő ügyvéd ezért a kijelentéséért letöltendő szabadságvesztést kért az akadémikusra, mondván, a médiatörvény szerint nem állhat párt vagy politikai mozgalom egy műsorszolgáltatás mögött. A magánindítvány szerint, aki ilyet állít a Hír Tv-ről, az azt állítja, hogy a televízió törvényellenesen működik. „A tulajdonosok képviseletében Karas Mónika ügyvédnő a fenti állításért, mely szerinte nem felel meg a valóságnak, és aljas célúnak minősíthető, a legsúlyosabb büntetés, többek között egy- vagy kétévi szabadságvesztés kiszabását kéri a bíróságtól"– olvasható Solymosi professzornak a Népszabadságban megjelent újabb írásában. A tulajdonosok képviseletében Karas Mónika ügyvédnő azonban mást mondott lapuknak.

– Magánindítványban soha nem szoktam a büntetés mértékére javaslatot tenni, nem tudom, miért ír ilyet a professzor úr, akivel egyébként semmilyen konfliktusban nem állok – mondta felháborodottan Karas Mónika, aki azt azonban nem cáfolta, hogy indítványában valóban az „aljasnak minősíthető valótlan tényállítás" indoka szerepelt. A minősített rágalmazás – és itt erről van szó – büntetési tétele akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Az akadémikus egyébként csak szűkszavúan nyilatkozott lapunknak. – A belpolitikában az én ügyemnél most sokkal fontosabb dolgok kerültek napvilágra – utalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédére. Annyit azonban elárult, a Hír Tv tulajdonosa egyszerre három pert is indított ellene, többek között például rágalmazásért.


Tegnap volt az első tárgyalás

A fővárosban tegnap kezdődött meg az ügyben az első tárgyalás, amelyen a szegedi professzort, elfoglaltságai miatt, ügyvédje képviselte. Az első felvonásban felperesként a Magyar Nemzet kiadó perelte polgári úton a Magyar Hírlapot és Solymosi Frigyest, de a tárgyalást elnapolták. – Mindenképpen hosszabb procedúra lesz, amíg ítélet születik – nyilatkozott a professzor még a tárgyalás elnapolása előtt. – Azért kicsit furcsa, hogy a Kossuth téri beszédemtől a börtön széléig jutottam el – tette hozzá. Hogy mi lesz vele, ha ügyében kedvezőtlen ítélet születik? Ha szép, tágas cellát kapna, az írással bizonyosan ott is el tudná tölteni az idejét – ironizált a szegedi professzor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom