Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

A középáras magyar pezsgőket keresik a vevők

Szegeden akciósan már háromszáz forintért is lehet pezsgőt venni, de a habzó nedűből akad harmincezer forintos is. A vásárlók körében a középáras magyar pezsgők a legkedveltebbek.
Pezsgőmustra egy szegedi belvárosi üzletben Fotó: Karnok Csaba
Tegnap nem tolongtak a vásárlók a szegedi Tescóban a 300 forintos akciós pezsgőkért. Érdekes módon viszont a gyerekpezsgős rész szinte teljesen kiürült. Lehet, hogy a felnőttek is az alkoholmentes szilvesztert választják? Kiss Csepregi Gábor és felesége rácáfolt elképzelésünkre – bevásárlókocsijukban ugyanis egy üveg félszáraz Törley állt a zöldségek között.

– Mi mindig középkategóriás, ismert magyar márkát választunk szilveszterre. Általában 7-8 üveggel veszünk különböző helyekről, a hölgyeknek édeset is – mondta Kiss Csepregi Gábor. Elárulta: csak jeles alkalmakkor isznak pezsgőt, mert inkább borpártiak.

– A szilveszteri házibuliba pezsgőt viszek, mert mindenkinek kell valami italt vinni – magyarázta Jakab Zoltán. A fiatalember 4-600 forint közötti összeget szánt a habzó nedűre. A polcon éppen félédes BB-t keresett.

Habzóbor és pezsgő

A hasonló üveg és csomagolás ellenére nagy a különbség a pezsgő és habzóbor között. A habzóbor szőlőből, de hozzáadott szénsavval készül, míg a pezsgőnél a szénsavképződés természetes folyamatként megy végbe. Mint Varga Andrásné elmondta, két módon készül a pezsgő: másfél literes magnumpalackokban érlelik meg lassan, majd szétöntik kisebb üvegekbe, vagy óriási acéltartályokban gyorsérleléssel dolgoznak, majd rögtön 0,75 literes üvegekbe zárják. A parafadugó az érlelésnél ugyan nem számít, azt viszont jól jelzi: minőségi italt választottunk az üzletben.

Az újévi józanodás közben azt se felejtsük el: november közepétől már nem számít betétesnek a pezsgősüveg, így takarítás után a szelektív hulladékgyűjtőt tájoljuk be, ne az üvegvisszaváltót.  
A Cora Áruházban a népszerű „tömegpezsgőkből" szilveszterkor fogy el az éves mennyiség több mint nyolcvan százaléka. Mint megtudtuk, leginkább az édes pezsgőket keresik a vásárlók – azon belül is a hazai márkákat –, és az ár is igencsak meghatározó a vásárlásnál. Egy-egy vevő többnyire 3-4 üveget visz haza. Az egykor oly népszerű orosz pezsgők forgalma jelentősen visszaesett: nem divatos már a keleti ital.

A hipermarketben azonban drágább habzó nedűt is találhatunk. Úgy tudjuk, évente 20-25 palackot vásárolnak itt a világ egyik legdrágább pezsgőjéből, a Don Perignonból – a szilveszter azonban nem jelent különösebb kiugrást a drágább pezsgők eladásában. Ezeket ugyanis főleg ajándékba adják jeles alkalmakra. Akinek bírta a pénztárcája, már karácsony előtt megvette a közel 30 ezer forintos, vitrinbe zárt nemes italt.

A drága pezsgők vásárlása ugyanakkor nem feltétlenül függ össze a társadalmi helyzettel – mint azt Varga Andrásnétól, az EzerJó borszaküzlet vezetőjétől megtudtuk. Az általuk forgalmazott – 2800-3000 forintba kerülő – márkás pezsgőket olyanok is keresik, akik nem drága autóval érkeznek az üzletbe.

A szakember szerint pezsgőt aperitifként érdemes fogyasztani, az ugyanis kihozza az ételek ízét – szemben a tömény italokkal, amelyek eltömítik az ízlelőbimbókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilónként ezer alatt nem az igazi

Év végén megnő a virslifogyasztási kedvünk. Az áruházak már 130 forint körüli áron is kínálják a… Tovább olvasom