Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

A közmunkásoknak nincs ünnep: kényszermunkán a kerítésépítők

Aki nem megy dolgozni, azt kirúgják - információink szerint ezzel ,,csábították" közmunkára a kerítésépítőket. A drótfeszítéshez a vízügy munkásait is kivezényelték. A határzár már Röszkénél is épül, a felázott talajon keserves a munka.
2695 migráns – rendőrök 500 méterenként

Két nap alatt közel 3000 határsértőt fogtak el a rendőrök Csongrád megyében. Tegnap a röszkei határon azt láttuk, hogy a Holt-Tiszáig felépült gyors telepítésű drótakadályt 500 méterenként rendőrök őrzik, állandó a rendőri jelenlét a Röszke-Horgos vasútvonalon. Ez viszont nem állítja meg a migránsokat, a menekültek a kerítés vonalát követve a sínekig sétálnak, majd átlépnek Magyarországra.
 

– Szerda délben szóltak, hogy augusztus 20-ától a kerítésépítésnél dolgozunk. Ez már rabszolgamunka, ráadásul a négynapos ünnepet végig kellett gürizni – kesergett lapunknak egy neve mellőzését kérő közmunkás. A férfi azt mondta, 50 társával együtt eddig a vízügynek dolgoztak, most átvezényelték őket a határzárhoz. Olvasóink közül többen felháborodottan jelezték, hogy olyan ünnepi „ajánlatot" kaptak a közfoglalkoztatást koordináló HM EI Zrt.-től, amit nem lehetett visszautasítani. Az egyik közmunkás arról számolt be, hogy azt mondták neki, ha nem megy a négynapos pihenőn kerítést építeni, akkor azonnal kirúgják.

A lapunkat megkereső közmunkások által csak kényszermunkának nevezett behívásra azért lehetett szükség, mert mint megírtuk, a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) annak ellenére sincs kész, hogy a honvédelmi tárca múlt hétfőn bejelentette, mindenhol felhúzták az elsődleges határzárat.

Röszke határában a múlt héten még hiányzó 3 kilométernyi NATO-drót-akadály jelentős része már a helyére került. Az országhatárnál futó csatorna melletti rész is védett lett, igaz, a sártól csúszós talajon valószínűleg kevesebb migráns érkezik, mint az elmúlt napokban.
 

Migránsokat ellenőriznek a vasúti síneken a röszkei határon.Bár tegnap már a Röszke-Horgos vasútvonal mellett is folyamatos volt a rendőri jelenlét, ez nem szab gátat a menekültárdatanak.
Migránsokat ellenőriznek a vasúti síneken a röszkei határon.Bár tegnap már a Röszke-Horgos vasútvonal mellett is folyamatos volt a rendőri jelenlét, ez nem szab gátat a menekültárdatanak.


A közmunkások, a katonák együtt dolgoztak a sárban, amikor a zöldhatárra értünk. Egy tiszt azt kérdezte, van-e engedélyünk fotózásra. Azt válaszoltuk, hogy a terepen dolgozó katonákkal, közmunkásokkal ellentétben az engedélyező osztály valószínűleg pihenőn van, a hivatalban tart a négynapos ünnep, mivel a múlt hétfőn és a kedden feltett kérdéseinkre sem kaptunk választ. A tisztnek nem volt több kérdése, de figyelmeztetett, a munkásokkal nem beszélhetünk, senki sem nyilatkozhat a helyszínen.

Ünnepnap? Hétvége? Sár és eső? A közmunkásoknak nem számít: a kerítésnek állnia kell. Fotók: Segesvári Csaba
Ünnepnap? Hétvége? Sár és eső? A közmunkásoknak nem számít: a kerítésnek állnia kell. Fotók: Segesvári Csaba


A munkakörülményeket jól mutatja, hogy a felázott talajon az egyik katonai teherautó húzta a másikat, nem meglepő, hogy autónk is elakadt. A sárból csak a határzárat esőben is építő munkások segítségével tudtunk szabadulni.

Kerestük a közmunkásokat vezénylő HM EI Zrt.-t, hogy megtudjuk: kapnak-e bármilyen pótlékot a közmunkások az ünnepnapi munkavégzésért. A kérdésünkre eddig nem kaptunk választ.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több embercsempész és szállító bíróság előtt a négy napos ünnep alatt

A gyanúsítottak között volt olyan is, akit alig egy héttel korábban már előállítottak és gyanúsítottként hallgattak ki ugyanezen bűncselekmény miatt. Tovább olvasom