Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A közönség táncra perdült Benson Dóm téri koncertjén

Száz perc varázslat – jutott a szegedi Dóm téren a közönségnek péntek éjszaka. Benson ígéretéhez híven rengeteget énekelt. A koncert felénél már állva őrjöngtek a középső szektor nézői, a színpad előtt pedig több százan táncoltak a nyolc Grammy-díjas sztár muzsikájára.
George Benson megmutatta a magyar közönségnek, hogy nem csupán a gitár virtuóza, hanem énekelni is tud. Fotó: Karnok Csaba
A koncert mintegy húszperces csúszással kezdődött. Podlovics Péter, az egyik szervező azt kérte a közönségtől, hogy ne fotózzanak – erre, meg a székek hátuljára ragasztott „NO PHOTO!" figyelmeztetésre azonban szinte mindenki fittyet hányt: folyamatosan működtek a kamerás mobiltelefonok, a digitális gépek.

Tapsvihar, ováció fogadta George Bensont és zenekarát: Thom Hallt (billentyűsök), Michael O’Neillt (gitár és vokál), Kenya
Hathawayt (ütősök), Land Richardst (dob), és Stanley Bankst (basszusgitár). Az első számmal – és a koncerten még számos alkalommal – Benson pénteken tett ígéretéhez tartotta magát, miszerint megmutatja a magyar közönségnek, hogy nem csupán a gitár virtuóza, hanem énekelni is tud. Két nóta között nem sokáig tarthatott a taps, Benson feszes tempót diktált. „I love your country!" – vagyis: Szeretem az önök országát! – kiáltotta a szupersztár, majd felhangzott a Nothing's Gonna Change My Love For You. A magyar közönség által jobbára Glenn Medeiros előadásában ismert dalt a világsztárral együtt énekelte a többezres tömeg.

Kenya Hathaway egyszer csak eltűnt a kongák mögül, s nem sokkal a színpad előterében láthattuk és hallhattuk újra: egy rövid duettet énekelt Bensonnal. Land Richards fergeteges dobszólóval ajándékozott meg bennünket. Stanley Banks pedig, amellett, hogy szenzációsan gitározott, a bal lábával egy csörgődobot forgatott. A zenekar tagjainak bemutatásakor el is hangzott a poén: Bankst a cirkusztól kérték kölcsön erre az estére... Benson időnként hastánc tudását is bemutatta, a közönséget is megénekeltette.

Az 1980-ban kiadott Give Me The Night című album címadó dalára elszabadultak az indulatok, és igazi őrület vette kezdetét. A nézőtér középső szektorában több százan állva tapsoltak, sokan pedig leszaladtak a színpad elé, hogy ott táncoljanak. Benson ezt bizonyára méltányolta, hiszen egy korábbi interjúban azt nyilatkozta: a intellektuális helyett inkább a táncolható dzsesszt részesíti előnyben.

A profi zenészektől megszokott, hogy a ráadást is beleépítik a koncertbe – Bensonék sajnos tartották magukat a forgatókönyvhöz. Az utolsó szám után már nem jöttek vissza, hiába tapsolt, fütyült, dobolt a lábával a nézőtér deszkáin a közönség. 100 perc járt Bensonból ezen az estén.

A koncert után sokan hazamentek, pedig azok jártak jól, akiknek volt türelmük kivárni, hogy hajnali fél egy után elkezdődjön a Belvárosi moziban a dzsemmelés. Benson félórás pihenő után kocsival érkezett, bezáratta a Dóm Hotelt, a tulajdonost és munkatársait is meghívta az örömzenélésre. A világsztár megdicsérte a Kurina Triót, s különösen jó véleménnyel volt Lakatos Pali gitárosról, akivel együtt játszott. Egészen pontosan 1 óra 6 perces gitárjátékkal kápráztatta el a muzsikájával betelni képtelen közönséget. Gáspár Laci álma is valóra vált: bár gitárját nem hozta magával, Benson lemezeket dedikált neki, és készült közös fotó is.

A szupersztár szombaton délelőtt utazott el fiával, Marcusszal Szegedről. Ferihegyre Wéhli Márk vitte autóval. Útközben Lajosmizsénél megálltak, Benson tyúkhúslevest evett. A zenész azt mondta: csodálatos napot töltött Szegeden, a dzsemmelés pedig külön ajándék volt neki.


Mérleg még nincs

A Benson-koncert jegybevételéről Boros Gyula még nem tudott nyilatkozni. Azt mondta, a jegyirodákkal csak ezen a héten számolnak el, akkor készül el a koncert mérlege. Információink szerint Benson fellépése – amelynek szervezésében a Szegedi Ifjúsági Ház a közvetítő szerepét töltötte be – mintegy 30 millió forintba került. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom