Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A köztartozást adóként hajtják be

Az állami adóhatósághoz nemcsak az adótartozások, hanem olyan köztartozások végrehajtása is tartozik, amelyekre a törvény az adók módjára történő behajtást rendeli el.
Az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságához szeptember közepéig 6450 olyan megkeresés érkezett, amely több mint másfél milliárd forintot érintő, adók módjára behajtandó köztartozás végrehajtására irányul. A már folyamatban lévő ügyekkel együtt 3813 adózóval szemben közel két és fél milliárd forintos összegre folyik jelenleg végrehajtás.

A megkeresések száma az előző év azonos időszakához képest szinte megháromszorozódott, mivel a megkereső hatóságok is nagyobb figyelmet fordítanak az általuk kiszabott bírságok beszedésére, s folyamatosan bővült a köztartozások azon köre is, amelyeket adók módjára kell behajtani. A legtöbb megkeresés a magán-nyugdíjpénztáraktól érkezik. Ezt a vámtartozás tárgyúak követik, melyeknek viszont az összege a legtöbb.

A végrehajtási eljárások jellemzően az adósok ingó és ingatlan vagyonát érintik. Részben egyesíthetők már folyamatban lévő adó-végrehajtási ügyekkel, így a megtérülés is biztosítható. Itt is felszámítják a végrehajtási költséget, vagyis az adósnak ebben a szakaszban már többet kell fizetnie, mintha a tartozását időben teljesítette volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzatiságról a határon túliak

Határon túli magyar szervezetek képviselői, az EU-tag, vagy a csatlakozáshoz közelebb és távolabb… Tovább olvasom