Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A kukában végzik a régi számítógépek

A veszélyes hulladéknak számító használt számítógépek a kukában kötnek ki. A forgalmazók többsége ugyanis nem veszi vissza az elavult komputereket. Augusztus elsejétől változhat a helyzet.
A megsemmisítésre váró használt számítógépek. Illusztráció: Frank Yvette
– Amikor új számítógépet szerettem volna venni, több üzletben is megkérdeztem: leadhatom-e a használt komputeremet. Mindenhol nemmel feleltek. Meguntam az egészet, és a kukába dobtam a gépet – mesélte Ferenczi Árpád, aki tisztában van azzal, hogy súlyos környezetszennyezést követett el. Egy törvényi előírás szerint augusztus elsejétől a gyártóknak és forgalmazóknak ösztönözniük kell a visszavételt – különben termékdíjat kell fizetniük. A jogszabály előírja: az üzleteknek minden évben a gépek egyre nagyobb százalékát kell majd begyűjteniük és újrahasznosítaniuk. Várható, hogy a kereskedők különböző csereakciók keretében adnak majd kedvezményeket.

Lapunknak több szegedi számítógép-forgalmazó cégnél azt mondták: nem foglalkoznak a használt komputerek visszavételével. A legfőbb indok az volt, hogy nem tudják hol tárolni a veszélyes hulladéknak számító gépeket. A PC-Box Kft. ügyvezetője, Marsi Zoltán elmondta, hogy ők az előírásoknak megfelelően járnak el, így a náluk vásárolt gépeket és alkatrészeket visszaveszik és megsemmisíttetik. Egy kerekegyházi vállalkozó már jelentkezett, hogy ingyen szállítja el tőlük az elavult komputereket.

A felkészült cégek augusztustól olcsóbban kínálhatják termékeiket. Azoknak a gyártóknak és forgalmazóknak ugyanis, akik gondoskodnak a termékeik begyűjtéséről, nem kell zöldadót fizetniük.

– Ha a központból utasítást kapunk a veszélyes hulladéknak számító használt számítógépek átvételére, akkor természetesen kialakítunk egy tárolóhelyet. Bennünket egyébként még senki sem keresett meg azzal, hogy leadná a rossz gépét – közölte Lipták Ildikó, a szegedi Nova-Comp Kft. boltvezetője.

– Már több speciális konténert is beszereztünk, amelyben tároljuk majd a használt számítógépeket – mondta érdeklődésünkre Zalai Antal, a sándorfalvi úti hulladéklerakó vezetője. Megtudtuk: az új hulladékudvarokat már úgy építik, hogy a veszélyes hulladékot is tárolni tudják. Információink szerint jelenleg a kommunális szeméttel együtt kerülnek a földbe az elavult számítógépek és alkatrészek.

Cs. G. L.

Olvasóink írták

  • 1. t.otto 2009. július 02. 00:22
    „Hát biztos azóta sok minden változott, de a Computer Klinika http://computerklinika.hu/szamitogep-notebook nekem / nekünk simán becserélte, beszámította a régi gépet, nem sokar ért, mondhatni, de azért pár ezer forintot adtak érte. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén bontott roncsok

Harmincezer roncsautó tűnt el nyomtalanul az idén hazánkban – állítja Dobó József. A szegedi… Tovább olvasom