Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

A külföldiek több útdíjat fizetnek, mint a magyarok

Szeged - Hét év alatt feleződött a hazai fuvarozók száma, az e-útdíj újabb csökkenést hozott. A szakemberek szerint a belföldi szállítások költségei 30 százalékkal nőttek, ennek ellenére versenyképesebb lett a magyar áruszállítás.
30 százalékkal nőtt a belföldi szállítások költsége az e-útdíj bevezetésével – hangzott el csütörtökön Szegeden egy fuvarozóknak tartott találkozón. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary és a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén mintegy 60 Csongrád megyei fuvarozó hallgatta az útdíjszedés eddigi tapasztalatait.

A külföldiek több útdíjat fizetnek, mint a magyarok.
A külföldiek több útdíjat fizetnek, mint a magyarok.

Dittel Gábor a NiT Hungary főtitkára úgy fogalmazott, a fuvarozóknak a belföldi viszonylatban 30 százalékkal nőttek a költségeik, míg a nemzetközi irányokban ez csak 4,5 százalék. Hozzátette, egyre kevesebb a piacon lévő vállalkozás. – Hét év alatt 21 ezerről 12 ezerre csökkent az árufuvarozási engedélyek száma. Tavaly év végéhez képest közel 3 ezer fuvarozóval vagyunk kevesebben. Összességében viszont a külföldiek több útdíjat fizetnek, mint a magyarok – mondta a főtitkár. Hozzátette, az e-útdíj bevezetése szakmailag is indokolt volt, a csökkenő vállalkozások számával együtt koncentrálódik a megrendelői igény. – Ugyanakkor a bevezetéskor tapasztalt káosz átháríthatatlan költségnövekedést okozott – mondta. Dittel Gábor úgy fogalmazott, megkezdődtek a szankcióval járó útdíjellenőrzések. Elárulta, súlyos büntetések várnak a sofőrökre, 165 ezer forint is lehet a nemfizetők pótdíja. – Csökkent a gépjárműadó, és az útdíj 7,5 százaléka levonható a helyi iparűzési adóból. Növeltük a vállalkozások versenyképességét – mondta a főtitkár. Hozzátette, a szakma által kifogásolt útszakaszok hozza december elsejével változik.

Kibédi-Varga Lajos, az Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. projektszóvivője elmondta, eddig 60,3 milliárd forint folyt be az e-útdíj rendszerből. – 940 viszonteladói pontot lehet viszonylati jegyet vásárolni, a hálózat folyamatosan bővül – tette hozzá a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 3. adamantium 2013. november 14. 19:59
  „2. benq 2013.11.14. 18:04
  nem lehet ilyen különbséget tenni az úniós járművek közt. ezt németország is szerette volna bevezetni, hogy csak a külföldiek fizessenek útdíjat, de nem sikerült. most azt találták ki, hogy mindenki fizet majd 2014-15 től és szépen kell majd gyűjtögetni a matricákat és év végén levonhatod a forgalmi adóból (mármint a németországban bejegyzett autóknál) - meglátjuk, hogy átmegy ez majd az úniós szabályokon”
 • 2. benq 2013. november 14. 18:04
  „az lenne a normális ha a magyar fuvarozóknak magyar telephellyel magyar rendszámmal magyar ó n bejegyzett cégek minimális útdíjat fizetnének, elvégre többsége itt tankol magyar üzemanyagot, ide adózik, stb stb...”
 • 1. NP1 2013. november 14. 15:48
  „" ....az útdíj 7,5 százaléka levonható a helyi iparűzési adóból." - tehát megint szívnak az önkormányzatok.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Viktor számára a szerelme gyógyulása a legfontosabb

Varga Viktor megosztó művész, aki a TV2 Édes élet című sorozatában most bepillantást enged a… Tovább olvasom