Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

A különlegesen képzett rendőrkutyákat nehéz megtéveszteni

Nyomkövető és szagazonosításra kiképzett kutyák segítettek a tavaly év végi Csongrád megyei sorozatrablás felderítésében is. A kifinomult orrú kutyákat nagyon nehéz megtéveszteni: az ember eredetileg kódolt szagát pontosan kiszűrik.
A jól képzett rendőrkutyák a nyomozókat segítik. Fotó: Schmidt Andrea
Kutyák és gazdáik mutatták be tudományukat a sándorfalvi úti rendőrségi objektumon. – Az egyik kutyánk segítségével sikerült tavaly egy sorozatrablás végére pontot tenni – mondta Nagy Mihály, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A betöréseknél rögzített szagmintákat mindig elraktározza a rendőrség. Egy azonosítás során a kiváló orrú német juhász szagolta ki, hogy a bűncselekményt ugyanaz a személy követte el.

A szakemberek szinte minden betörés, lopás vagy életellenes bűncselekmény helyszínén igyekeznek szagmintákat rögzíteni. Ez megelőz minden egyéb tevékenységet, mivel az ujjlenyomat-kutatáshoz, vagy más nyomok rögzítéshez használt vegyszerek megzavarnák a kutyákat. A szag tárolásához a legmegfelelőbb az Ágnes pelenka.

– A magyarok által gyártott textíliát használják külföldön is – tudtuk meg Kiss Györgytől, a bűnügyi-technikai osztály munkatársától, aki elmagyarázta: a szagnyom rögzítését a lehető legkorábban kell elvégezni, hogy a szag minél intenzívebb maradjon. A jól képzett négylábúakat a parfüm, a mosószer vagy az öblítőszer nem zavarja meg, az emberben kódolt szagot százszázalékos biztonsággal kiválasztják.

Kiemelt bűncselekmények esetén az összehasonlítást néha több kutyával is elvégeztetik. Néhány éve történt, azóta jogerős ítélettel zárult emberölés esetében például egy szegedi, egy pécsi és egy fővárosi kutya jutott egymástól függetlenül ugyanarra az eredményre.

A nyomkövető kutyák szintén kifinomult érzékkel rendelkeznek, de ők már terepen is dolgoznak, általában a bűncselekmény után három-négy órával érnek a helyszínre. Megtéveszteni elég nehezen lehet ezeket az ebeket is. Egy ilyen nyomkövető segítségével kerültek kézre az üllési benzinkút kirablói is. Az ott felejtett táska szagmintája alapján a nyomozókat a kutya elvezette arra a helyre, ahonnan a tettesek megfigyelték a töltőállomást, illetve azt az utat is behatárolta, amerre menekültek.

– Kiképezett nyomkövető kutyák szinte minden kapitányságon vannak – mondta Blaskó István bűnügyi technikus és nyomozó kutyavezető. Az urbanizáció nehezíti a nyomkövető kutyák munkáját, hiszen egyre több az elterelő, kutyákat megtévesztő szag. A kiképzők a kihívásokkal próbálnak lépést tartani: a kutyák naponta tréningeznek, gyakran tíz-tizenöt éves szagmintákat tesznek elébük, hogy a szaglásuk minél kifinomultabb legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom