Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A kutatás világélvonalában a szegedi szabadalmak

A biológiailag aktív fehérjéknek a fénnyel működtetett komputerek létrehozásában is szerepük lehet. A biofizikusok világszerte kutatják a lehetőséget: a fény működtette számítógép teljesítménye a jelenlegieknél sokkal nagyobb, működése sokkal gyorsabb lehet – hiszen a fény fénysebességgel halad. Az MTA Szegedi Biológiai Központ (SZBK) Biofizikai Intézete már ezzel kapcsolatban is nyújtott be szabadalmat.
Fény hajtotta, integrált optikai motor az SZBK Biofizikai Intézetéből. Mikrométeres nagyságrend. Fotó: DM
– Az életet is a fizika törvényei szabályozzák, a fizika az a terület, ahol az élet jelenségeinek alapjáig le lehet menni, kideríteni, hogyan működnek például a DNS-molekulák, fehérjék – mondja Ormos Pál Széchenyi-díjas akadémikus, az SZBK Biofizikai Intézet igazgatója. Mindehhez speciális eljárásokra van szükség. S egyre kisebb műszerekre, melyek révén óriási mennyiségben, gyorsan végezhetők a szükséges vizsgálatok.

E mikroméretű eszközök egyik fajtáját, melynek előállításán, más egyebek mellett, az intézet dolgozik, mikrofluidikai eszközöknek hívják – a fluidika a folyadékok tudománya, az említett vizsgálatokban folyadékok szerepelnek.

Fizikai törvények

Nincs könnyű dolga a mikroműszerek kifejlesztésén dolgozó tudományos műhelynek: a nagyon kis méretek esetében, alapvető fizikai törvények miatt, a folyadékok áramlása egészen eltér a hétköznapokban megszokottól. Az ügy különleges mivoltát jelzi: a mikrofluidikai eszközöket, és a hozzájuk szükséges, mozgó alkatrészeket, motorokat fény segítségével készítik. Egészen pontosan: fotopolimerizációs eljárással, fényre keményedő anyagokat lézerrel megvilágítva. E motorok fénnyel hajthatók – ilyen kis méretek esetében ugyanis a fény ereje elég a testek mozgatására.

Nagyreményű szabadalmak

Az intézetnek már van is szabadalma fénnyel készített, optikailag hajtott, mikrofluidikai eszközökben alkalmazható mechanikus motorokra. Nemrég pedig a fény segítségével történő folyadékáramlás megvalósíthatóságával kapcsolatban nyújtott be szabadalmat a biofizikai kutatások területén világviszonylatban is élenjáró szegedi műhely. S miként jön össze a fénnyel a folyadék? Úgy, hogy a folyadék ionokat tartalmaz, tehát a nagyon keskeny, nagyon kis méretű csatornákban elektromos térrel mozgatható. És ha a csatorna fala megfelelő, fényérzékeny anyagból áll, akkor az elektromos tulajdonságok fénnyel változtathatók, így – közvetve – változtatható a folyadék mozgása is. Ebből az ember csupán annyit észlel, hogy kvázi fény irányítja a folyadékot.

Biológia a csúcstechnológiában

A fény vezérlésének megoldása szintén kapcsolódik a biotechnológiához. A fénnyel vezérelt fénykapcsoló a modern, fényen alapuló telekommunikációnak nagyon fontos, máig nem megnyugtatóan megoldott kérdése, melyre az intézet biológiai anyagok alkalmazásával keresi a választ. – Bizonyos, biológiailag aktív fehérjék révén ugyanis a fénykapcsolás megvalósítható – mondja Ormos Pál. Az intézet egyik benyújtott szabadalmának a fény-telekommunikáció, illetve a részben optikai komputerek megvalósításában lenne szerepe. Utóbbiakban elektromos áram helyett fény viszi az információt, s ez rendkívül megnöveli a komputerek működési sebességét, hatékonyságát. A fény ugyanis – nem meglepő – fénysebességgel száguld.


Optikai telefonközpont

Olyan kérdésekkel is foglalkoznak az intézetben, melyek, legalábbis első látásra, még csak áttételesen sem kapcsolódnak az élettudományokhoz – viszont ugyanannyira fontosak. Az optikai telekommunikációban sok, olyan feladat vár megoldásra, mellyel kapcsolatban már közel a megoldás. „Tisztán optikai" adattovábbítással dolgozó telekommunikációs rendszereket a világon eddig még sehol nem tudtak létrehozni, holott nagyon nagy szükség volna rájuk. S a Biofizikai Intézetnek e területen is ígéretes eredményei vannak – egy optikai kapcsolóra benyújtott szabadalmát épp most értékelik az Egyesült Államokban. S úgy tűnik, az eredmény nagyon hamar meglesz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcmilliót kaszált a növényvédelem

Ellenőrzést tart a vidékfejlesztési hivatal: az agrártámogatások nyerteseinél adatokat és… Tovább olvasom