Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

''A lakosság felvilágosítása még nem megfelelő''

Nem támogatja, hogy a gyógyszerek kikerüljenek a patikából, de cégét anyagilag a patikaliberalizáció nem érinti – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója Szegeden. Nem ért egyet a gyógyszer-gazdaságossági törvénytervezettel sem, helyette más javaslata van.
Bogsch Erik: Az árbevétel 0,1 százalékát költöttük reklámra Fotó: Frank Yvette
Szegeden tartott előadást a gyógyszergyártásról Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója. Az óriásvállalatnak a szegedi egyetemmel jó kapcsolata van, évente rendeznek itt például Tudós Klubokat. A Richter-vezért mégsem erről, hanem a patikaliberalizációról, annak várható gazdasági következményeiről kérdeztük.

– Elsősorban a gyógyszerbiztonságot tartjuk fontosnak, s ez a patikában biztosított a beteg számára – véli Bogsch. Szerinte Magyarországon még nem jött el az ideje annak, hogy patikán kívül árusítsanak nem receptköteles készítményeket, mert „a magyar lakosság egészségügyi felvilágosítása még nem megfelelő". Ezért jobbnak tartaná, ha ezek a készítmények a gyógyszertáron belül maradnának, legalábbis egyelőre.
Szerinte a változtatás gazdaságilag sem indokolt.

Az államkasszát nem gazdagítaná, ha ezentúl boltokban, benzinkutakon is kaphatók lennének bizonyos készítmények. De nem kedvezne a liberalizáció a betegeknek sem, hiszen nem kerülnének kevesebbe a medicinák. A fajlagos költségek – állítja Bogsch – magasabbak lennének. A nagykereskedők ugyanis a gyógyszertáraknak jelentős tételt, jelentős gyakorisággal szállítanak.

Huszadnyi forgalomra – boltra, benzinkútra – a szállítási költségek
Zene, sport, kutatás

Bogsch Erik sporttal és zenehallgatással kapcsolódik ki. A szimfonikus zenét szereti a legjobban, kedvence Beethoven Sors szimfóniája. A Richter-vezértől megtudtuk: cégénél jelenleg a központi idegrendszerrel kapcsolatosan végeznek gyógyszerkutatásokat. 
magasabbak lennének.

Üzletileg semleges a Richter számára, hogy megtörténik-e a liberalizáció, mert nagyon kevés nem vényköteles készítményt gyártanak – válaszolta arra a kérdésre, hogy cégét anyagilag hogyan érintené a döntés.

A vezérigazgató nem tartja elfogadhatónak a gyógyszer-gazdaságossági törvénytervezetet sem. Úgy véli, a Magyarországon működő gyógyszercégek számára „rendkívül hátrányos" lenne, mert olyan jelentős befizetést (mintegy 20 milliárd forintot) róna rájuk, ami veszélyeztetné a versenyképességünket, ezáltal hátráltatná az ország gazdasági növekedését.

– Ha kevésbé vagyunk versenyképesek, akkor kevesebbet fogunk beruházni, kevesebbet költünk kutatás-fejlesztésre, kevesebb embert tudunk foglalkoztatni. A tervezet emellett indokolatlan is. Szerinte az államkassza és a betegek akkor járnának jól, ha az orvosok hatásában egyenértékű, de olcsóbb készítményeket írnának fel pácienseik számára.

Az azonos hatóanyagú hasonmás orvosságok, az úgynevezett generikumok az innovatív gyógyszerekhez képest jóval olcsóbbak például az Egyesült Államokban, mint Magyarországon. Itthon miért kell többet fizetni? – kérdeztük a vezérigazgatótól.

– Ez demagógia. A gyógyszerek Nyugat-Európában és Amerikában lényegesen drágábbak. A Magyarországon forgalomban lévő készítmények ára, így a generikumok ára is, jóval alacsonyabb ezekhez az országokhoz képest.

A Richter-vezértől végül arról érdeklődtünk, hogy cége mennyit költ reklámra.

– A cég a teljes árbevételének 8,6 százalékát, azaz 12,2 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre 2005-ben. Reklámra keveset, csupán 0,1 százalékot költöttünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte… Tovább olvasom