Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

A Laposon fürdenek, pedig tilos

A fürödni tilos tábla, a szemetes, szikkadt part, az iszapos meder ellenére tömegek fürdenek a Laposon. A megkérdezettek az önkormányzatot hibáztatják az elhanyagolt part miatt. A tény, hogy a Lapos nem kijelölt fürdőhely, nem érdekli őket.
A fürdési tilalom ellenére is sokakat vonz a kánikulában a Tisza-part. Fotó: Segesvári Csaba
Napsütés, víz, forró homok. Kisgyerek műanyag lapáttal, fürdőzők, homokvár, monokiniző lányok. Lábunk mellett kishal úszik, a parton lassan kiszáradó kagylók halma. Aranyláncos férfi lábát áztatja, egy robogón kicsi öleb és gazdája érkezik, a homokba elásva ásványvíz hűl.

Az idillt csak a „Fürödni tilos" tábla zavarja. Na és a leszakadt faágak, a homokba pisilő kisfiú, a szikkadt föld és a tegnapi tábortűz maradványa: fonnyadt paprika, megfeketedett fa, összetöpörödött műanyag palackok, eldobott sörös doboz. A Laposon járunk, ami volt már kijelölt fürdőhely, de most nem az. Évek óta tilos itt a fürdőzés. Éppen ezért nincs itt se zuhanyzó, se WC, se büfé. Csak a rengeteg strandoló.

– A Tisza meg tud újulni. Lement az ár, lement a kosz. Diákkoromban ide jártam, ide járunk most is – magyarázza a vízben ülve Somogyi Anna. A nyugdíjas tanárnő méltatlankodva teszi hozzá: az önkormányzat, konkrétan a polgármester – közben biztat: írjam csak le – hibája, hogy ilyen méltatlan állapotban van a Lapos. Hiányolja a kézmosót, a tusolót. Még hat hét van a nyárból, miért nem áldoz rá a város? – kérdezi. Ahogy három éves unokájával homokvárat építő Judit sem. Ő is azt mondja: tiszta a víz, hiszen kagylók élnek benne. Strandra nem mennek, mert tömeg van és drágállják a belépőt. A tiltó táblát ugyan nem vette észre – azért említésére egy pillanatra zavarba jön – de szerinte aki látta, azt sem érdekli.

Laposjog

A Lapos területét a vízügy adhatja bérbe. Ki is vette egy vállalkozás, de nem bizonyult jó üzletnek, ezért nem üzemelteti a strandot. Amíg ez a szerződés le nem jár, addig az önkormányzat sem léphet. A strand üzemeltetését azonban nem biztos, hogy fölvállalnák, hiszen az évente több millió forintba kerülne.

– Úgyis mindenki ide jön. Inkább takarítsák fel a partot – javasolja. A veje és a lánya a homokon kiterített törülközőről figyel. A férfi angol állampolgár. Azt tervezi, hogy levelet ír a városvezetésnek.

Egykedvűen építi a mai második vagy harmadik várat Kóczán Beáta. Barátaival két-három éve jár ide fürdeni. Szerintük a víz tisztasága megkérdőjelezhető, a vékony homokos szegély után ráadásul iszapos a meder. Kotlár Tamás azonban azt mondja: őket mégsem ez, hanem a part állapota zavarja. A kidőlt fák, a kimosott gyökerek.

A nyakig vagy teljesen elmerülő fürdőzők között két óvatos lányra figyelünk fel. Ők csak combközépig állnak a vízben, nem mennek beljebb. Azt mondják, így maximum lábgombát kapnak.

A vízbe mi is bokáig álltunk, a lábunkra, cipőnkre tapadt homoktól csak a sajtóházban tudtunk megszabadulni. A lábunkat figyeljük, ha elváltozást észlelünk, jelezzük olvasóinknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Miklós

Hatvanesztendős korában váratlanul elhunyt Halász Miklós Táncsics Mihály-díjas újságíró. Lapunk… Tovább olvasom