Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A látszerészek összefogtak a gagyi ellen

Szeged - A rossz minőség ellen fogtak össze a magyar látszerészek: az országos akció ideje alatt ingyen vizsgálják a szemüvegek, napszemüvegek szűrési állapotát. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a drágább jobb, pedig a szakemberek nem győzik mondani: a gagyik többet ártanak, mint használnak.
A Magyar Látszerészszövetség országos akciót hirdetett, melynek köszönhetően Szegeden is több üzletben ingyen mérik fel a szakemberek a szemüvegeket, napszemüvegeket.

– Egy speciális műszerrel ellenőrizzük a lencsék ultraviola-szűrő képességét, így meg tudjuk mondani, hogy mennyi káros sugárzást engednek át – magyarázza Prágai András látszerész, akitől megtudtuk, az akció a látás hónapjához hasonló kezdeményezés.

– A hipermarketekben vagy az utcai árusoknál vásárolt gagyi szemüvegek károsak. Szemünk a lencse mögött sötétet érzékel, ezért a pupilla kitágul, így bekerül a káros fény. Ezért is fontos, hogy minőségi lencsével védjük. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy az emberek egyre tudatosabban vásárolnak napszemüveget, de a magyarok még mindig elmaradnak a nyugati országok vásárlóihoz képest. Az olaszok például kiegészítőként használják, és évente akár két-három új darabot vesznek. Ezzel szemben a magyarok háromévente szánnak rá pénzt – osztja meg velünk tapasztalatait a látszerész. Állítja: megéri drágább, de jobb minőségű napszemüveget venni. Bár az olcsóbb is megfelel az alapkövetelményeknek, a magasabb árkategóriásra azonban többéves garancia jár. Az árat a márka és a keret kialakítása határozza meg. Így vásárolhatunk négyezerért, de akár százezret is költhetünk egy-egy szemüvegre.

Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a drágább jobb Fotó: Frank Yvette
Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a drágább jobb
Fotó: Frank Yvette

Országos akció

A Magyar Látszerészszövetség akciója április 14-étől május 14-éig tart. Ez idő alatt közel 300 kijelölt helyen ingyen mérik fel a szakemberek a szemüvegek, napszemüvegek állapotát. A szegedi üzletek névsora www.uvteszt.hu internetes oldalon olvasható.
A hatalmas választékból mindenki megtalálhatja a stílusához legközelebb állót. Hölgyek az örökké divatos, szögletes kis feketét vagy a kozmetikai lencsét, mely egészen világos, s a fáradt szemeket eltakarja. A Kossuth-díjas színművész, Törőcsik Mari például erre esküszik, smink helyett. A fiatalok körében népszerű a minél nagyobb lencsés, gazdagon díszített napszemüveg. Akik a praktikusságra törekednek, azok dioptriásat választhatnak, vagy intelligens, fényre sötétedő lencsét kérnek a keretbe.
Pistrui László, a Szeviép Zrt. – és a Szeviép-cégcsoport – résztulajdonosa is ilyen intelligens lencsét visel, mely egyben dioptriás is. – Négy-ötféle szemüvegem mindig van, de ezek általában ugyanolyan fazonúak. Ha kijön egy újabb modell, megvásárolom. Mivel gyakran elhagyom vagy összetöröm, nálam a szemüveg fogyóeszköz – mondja az üzletember.
Napszemüveget sportemberek is szívesen hordanak. Vajda Attila világbajnok kenus olyat visel, amely nemcsak védi a szemét a káros sugaraktól, de nyugtatja is. – Nemcsak a vízen, hanem vezetéshez és az utcán is mindig rajtam van a napszemüveg. A sportos formájút kedvelem, nálam nem a divatos keret a nyerő – árulja el a sportoló.

Szürkehályog, szemfenéki eltorzulás

Egy napszemüvegeket gyártó cég északi-tengeri halászokon tesztelte termékeit. A halászok egy része húsz éven keresztül szemüveget hordott, a másik fele nem. Azoknál az embereknél, akik nem védték a szemüket, nagy számban szürkehályogot és szemfenéki eltorzulásokat találtak.
Ugyanígy gondolja Czene Attila olimpiai bajnok úszó is. – Évekig éltem Arizonában, ahol sokkal erősebb a napsugárzás, mint itthon. A vízben UV-szűrős, sötétített lencsés úszószemüveget használtam. Mivel a támogatóktól gyakran kaptam napszemüveget is, sosem kellett magamnak vásárolnom. Itthon viszont hajlamos vagyok elfelejteni, pedig fontos lenne a szemem védelme. Úgy tervezem, idén nyáron veszek egyet – fogadja meg Attila.Olvasóink írták

 • 6. Kis Tibor 2008. július 11. 16:17
  „Gyűjtöm a napszemüvegeket már régen és inkább olcsó kategóriásakat veszek. 600-1000 ft körüli összegért vettem a legtöbbet . 4 db ilyen szemüveget vittem be Bp en bevizsgálásra szemüvegenként 10 mp ig tartotta bevizsgálás mindegyikről az volt az eredmény hogy 100% ban Uv védős szemüveg Pedig ezek a nagyon olcsó kategóriát képviselték üzletláncok leértékelései során vettem őket. Ezek szerint nagy valószínűséggel az 1000 ft os szemüveg a legtöbb esetben ér annyit védelem szempontjából mint a 40000 ft o szemüveg. Egyetértek az első hozzászólóval, hogy a (fogyasztói ) fejekben el akarják ültetni , hogy a drágább a jobb , költsön minél többet az ember napszemüvegre , hogy a látszerész minél több hasznot tehessen zsebre .”
 • 5. napszemcsis 2008. április 22. 07:15
  „Jelentem még 3 "gagyi" szemüvegemet vizsgáltattam be. Mindegyik UV szűrős, és egyik sem torzít. És egyik sem került többe 1500 Ft-nál...
  Sajnálok többet kiadni napszemüvegért, mert jócskán fogyóeszköz nálam....”
 • 4. márkásat vagy noname-t? 2008. április 21. 13:23
  „Hát nekem 20 éve ugyanaz a napszemüvegem van, anno még a dolláros boltban vettem 99 dollárért (50 dollár volt a fejkvíóta egy évra)... és akkoriban ez több havi fizetésem ára volt, de azóta sem bántam meg. Nem tudom, márkásnak számít-e, akkoriban szó szerint aranyárban adták. Időtálló kialakítása van, jól használható mindenféle fényviszony között. Ha az macsi pilótáknak megfelel ez a "márka", nekem is jó lesz még egy ideig. :)”
 • 3. napszemcsis 2008. április 21. 08:41
  „Én a tavalyi görög nyaralásom során vettem egy napszemcsit 6 euroért... Elvittem beméretni, és közölték, hogy 100%-osan UV-szűrős. Tehát az én gagyim átment a vizsgán.
  Ezen egyébként úgy meglepődtem, hogy elnevettem magam az üzletben, mire az alkalmazott megkérdezte, hogy talán olcsóért vettem a napszemcsit?”
 • 2. spontán 2008. április 20. 10:26
  „Nekem sem tetszett ez a cikk.
  Ebben a városban ahol nehéz alulfizetett munkát is találni, és a minimálbéres munka is hiánycikk, hogy számítana egy négyezer forintos napszemüveg olcsónak?
  Ha szétnézünk, rájövünk, hogy Szeged a vékonypénztárcájú,
  emberek városa.
  Talán le kéne vennie a (nap)szemüveget az újság kollektívájának és jobban szebenézhetnének ezzel a valós problémával!”
 • 1. méltatlankodó 2008. április 19. 13:21
  „Ebből a cikkből nekem nem egészen világos, hogy végül is a rossz minőség, vagy az olcsóság ellen fognak össze, hamár az alapkövetelményeknek az olcsó napszemüveg is megfelel. Én kimértem egy Cserepessoron vásárolt 1000 Ft-os "gagyi" napszemüveg transzmisszióját spektrométerrel és UV-ban rendesen levág, mint ahogyan egy mezei plexidarab is. A látszerészeknek persze az a jó, ha tőlük veszi meg az ember a márkás cuccot, amit a beszerzési ár többszöröséért árulnak.
  Más: Valahogy minden témakörben sikerül megkérdezni valamilyen neves üzletembert a szokásiról. Kicsit burkolt reklám szaga van. Megpróbálom elképzelni, hogy az újságíró időpontot kér az üzletembertől, hogy megkérdezze milyen napszemüvege van. Ha már véleményekre kíváncsi a cikk írója, kérdezzen meg pár embert az utcán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazták a szegedi nagyállomást

Szeged - A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottságának… Tovább olvasom