Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A látvány az igazi kincs Erdélyben is

Az arany helyett a látvány lehetne az igazi kincse Verespataknak. A filmipar, a turizmus sokkal több pénzt hozna ide, mint a kimerülőfélben lévő aranylelőhely. Ha a beruházók fölismernék e lehetőséget, pénzt is kereshetnének, és a környezet sem sérülne. Ma délután 4-től Szegeden: közmeghallgatás Verespatak-ügyben.
Verespatak csodás környéke, hegy-völgykoszorújával ideális helyszín lenne történelmi filmek forgatásához – hívja föl a figyelmet Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke, a Maros-torok környékének önkormányzati képviselője. A szervezet lapunkhoz eljuttatott véleménye szerint az aranyat kitermelni szándékozó cég egy bölcs profilváltással akár „egy új Transsylvania Filmstúdió" fő forgatási helyszíneként is hasznosíthatná a környéket – környezetpusztító és kérdéses jövedelmezőségű felszíni aranykifejtés helyett. A terület iránt – Zabó Gábor filmes szakember szerint – már jeles amerikai producerek is érdeklődnek. Kocsis Tibor Új Eldorádó című, négy éve készülő filmje hitelesen mutatja be a helybeliek őrlődését a kérdéses jövőjű településen.

Egyébként hajdan Európának ez a része alapozta meg aranyával az itáliai bankrendszert, Európa és a világ első bankrendszerét. Ha ez bekerülne a köztudatba, a turizmus is fölkaphatná a környéket. Szabadtéri bányászati múzeumot is ki lehetne itt alakítani, mely bemutatná a kétezer éves múltat – itt már a rómaiak idejében bányásztak aranyat.

Magáról a Marosról – amelyen, ha megindul az aranykitermelés, létrejön a 800 hektáros ciántó, és esetleg elszakad a benne tárolt mérget visszatartó gát, így környezeti tragédia következne be, egészen Szegedig is eljuthatna a cianid – épp ezen a nyáron készült film. Bemutatja a Maros természeti értékeit, a megőrzés és a javítás reményében. Az alkotás azon a „Petz-emléktúrán" jött létre, melyet Petz István – a Marost az eredetétől a torkolatáig száz éve végigevező sportember – emlékére tett meg Szabó László és sok más szegedi környezetvédő. A szegedi környezetvédelmi szervezet alapítója-elnöke azt mondja: a ma délután 4-től Szegeden, a TIK-ben (Ady tér 10.), Verespatak-ügyben tartandó közmeghallgatás– illetve a Nemzeti Fórum által a TIK elé szervezett csendes demonstráció – az egyik utolsó lehetőség a tiltakozásra a környezetpusztító beruházás ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom