Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A legcsúnyább pont a Bruckner-ház

Szeged - A Bruckner-ház belső udvara, a Stefánia teleplakátolt trafóháza, a Centrum-gödör – ezek Szeged legrondább pontjai a delmagyar.hu szavazói szerint. Fotópályázatunkra közel 80 alkotás érkezett, a győztes egy digitális fényképezőgépet nyert.
– A Bruckner-házban laktunk 1978-tól 87-ig, nemrég bementünk az udvarra nosztalgiázni a gyermekeimmel, akkor láttuk, hogy belülről nem újították fel. Lepusztult állapotban van, ezért örökítettem meg, és küldtem be a delmagyar.hu pályázatára – meséli fotója történetét az 56 esztendős, szegedi Iglóiné Zsoldos Éva. A Kossuth Zsuzsanna középiskola matematika–földrajz szakos tanára lapunk internetes kiadásának felhívására jelentkezett: Szeged legrondább pontját kerestük.

A több ezer szavazó 36 százalékának volt hasonló a véleménye: az egykor szebb napokat látott, kívülről 2004-ben rendbe hozott, Tisza Lajos körúti épület belső udvarát ítélte a Tisza-parti város szégyenfoltjának. Májusban írtuk meg, hogy kilazult a függőfolyosót tartó egyik kőkonzol a ház udvari frontján, és az alatta álló kukákra esett. Nyomában nagy mennyiségű törmelék zúdult le, csak a szerencsén múlott, hogy nem sérült meg senki. Megkérdeztük az IKV-t, változhat-e a helyzet a közeljövőben.

A Bruckner-ház aládúcolt függőfolyosóját nem újították fel 2004-ben. Fotó: Frank Yvette
A Bruckner-ház aládúcolt függőfolyosóját nem újították fel 2004-ben.
Fotó: Frank Yvette

– A veszélyhelyzetet májusban elhárítottuk, ez a feladatunk, a belső felújításról az önkormányzatnak kell döntenie. Ez a rekonstrukció egyelőre nem szerepel a tervek között – tudtuk meg Baranyi Iréntől, a cég gazdasági igazgatójától.

– Nem reális a végeredmény, mert az egy szűk lakóközösség érdekeit érinti, és nem a városról alkotott összbenyomást alakítja-rontja. Ha Szeged közönsége és az utcán sétáló vendégei által is látható rész közkinézetének kritikus bemutatása volt a cél, az első helyezés inkább a Stefánia díszéé vagy a Centrum-gödöré – fogalmaz szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében olvasónk, Kállay György. Az általa „Stefánia díszeként" említett jelenség nem más, mint a sétányon álló, telematricázott trafóház, amely 13 százalékkal olvasóink szavazatai alapján is második lett. Ugyanennyien sorolták a város szégyenfoltjai közé a Centrum-gödröt, de a Kálvária téri pollengyár – amelyet azóta már lekaszáltak – és a szemetes Tisza-part is számos voksot kapott.

Iglóiné Zsoldos Éva nyereménye egy digitális fényképezőgép, amit Kunstár Csaba, a Delmagyar.hu főszerkesztője adott át a nyertesnek. Fotó: DM/DV
Iglóiné Zsoldos Éva nyereménye egy digitális fényképezőgép, amit Kunstár Csaba,
a Delmagyar.hu főszerkesztője adott át. Fotó: DM/DV

Fotóért fényképezőgép

Július közepétől két hétig tölthették fel képeiket a látogatók a delmagyar.hu-ra, a szavazás augusztus elsejétől indult. Az első helyezett képet beküldő Iglóiné Zsoldos Éva nyereménye egy digitális fényképezőgép (a nyereményt Kunstár Csaba online újságunk főszerkesztője adta át.) Mintegy 80 kép közül választottak olvasóink, akik közül sokan hozzá is szóltak a látottakhoz. Budapesti fórumozóink például kijelentették: irigyelnek minket, sétálna valaki végig a VIII. kerületen!

Olvasóink írták

 • 19. Dr Novaszel Balázs 2008. augusztus 25. 19:48
  „Mint a Bruckner család utolsó szegedi leszármazottja/édesanyám Bruckner Erna/az a véleményem,hogy sajnos a ház arculata az emelet
  ráépitéssel romlott meg igazán.Remélhető,hogy esetleg az Anna kút
  átépitésével majd egyszer sor kerül a ház tatarozására is.”
 • 18. egy szavazó 2008. augusztus 22. 22:02
  „Van tanár, akit megvernek a diákok, de olyan is van, akit győzelemre szavaznak.
  Ezért vagyok bizakodó.”
 • 17. itti 2008. augusztus 22. 17:03
  „de naivak vagytok...
  tanárnéni rengeteg tanitvánnyal és egyéb ismerősssel.
  emellett "csalni" is lehetett:))
  ip cim cserével akár napi 30.-at i nyomhattam volna:))
  de kettő centrum-gödör indult,egyik enyém:))
  na az tényleg gáz!!!
  de gratulálok!”
 • 16. Kállay György 2008. augusztus 20. 12:58
  „Valami bibi lehet azzal a több ezerrel, mert amikor az egyik képre pluszban rászavaztam, akkor 1%-ot kaptam vissza. Ez ugye ha jól számolok száz db szavazatból adódhat. Az egy százalék a végére 0,5%-ra csökkent, ami kb 200-szavazatot valószínűsít. Egyébként mindenki előtt bevallom, hogy azt az egy szavazatot a saját fotómra voltam olyan gonosz leadni. Természetesen a fotómat nem kívánom megnevezni.
  A nyertesnek tiszta szívemből gratulálok.
  A kiírás egyértelműnek tűnt, mindenki a szerint is fotózott, tehát azt az oldalát fotózta a városnak, amit mindenki aki az utcán járva, láthat, kivéve egyet. Ami a nyolcvan képet illeti elég kevésnek tűnik, a szavazók 200 körüli száma sem mutatott valami túl nagy érdeklődést. Mind ezek tekintetében mi, internetező szegediek is érintve vagyunk.”
 • 15. kötkedő 2008. augusztus 20. 12:16
  „Nevetséges az eredmény!
  Vajon hány turista látja ennek a háznak az udvarát? Sehány.
  Mielőtt szavazásra bocsájtották a fotókat azért elgondolkodhattak volna azon, hogy milyen szempontok szerint is keressük a legcsúnyább pontot.”
 • 14. mukkk 2008. augusztus 19. 20:46
  „Szerintem meg orbány köcsög matricái a legcsúnyábbak....”
 • 13. urigellért 2008. augusztus 19. 20:16
  „Kedves Szőreg! Hangya szerint úgy történt, ahogy mondtam. Urigellért (Nem volt nehéz, ismerem már ezeket, mint a rossz pénzt.)”
 • 12. Székely Viktor 2008. augusztus 19. 19:16
  „Jól írta Kállay György úr, hogy nem reális a végeredmény.
  Sajnos ennek a szavazásnak is lehetett volna az a címe, hogy "Ki tud a legtöbb szavazatot összegyűjteni?"
  Meggyőződésem, mint a "Centrum mögött telek" fotó feltöltője, hogy a legtöbb TERMÉSZETES voksot ez a szegedi pont szerezte.
  Eleve 2 fotó is nevezett erre a helyszínre, így megoszlottak a szavazatok is.
  Megértem a Délmagyart is, hogy nekik a minél több látogató idecsalogatása fontosabb, mint a reális, ezáltál igazságos végeredmény.”
 • 11. Fidel ittas 2008. augusztus 19. 16:38
  „gyurcsányahibás”
 • 10. szoreg 2008. augusztus 19. 16:08
  „Érkezett ma 2 érdekes komment az "Amin a Pfizer döntése múlhat" c. cikkhez.”
 • 9. Illi 2008. augusztus 19. 14:35
  „A budapesti fórumozóknak üzenem hogy azért Szegeden pártszimpátiától függetlenül jóval nagyobb az összetartás, ami egyértelműen megnyilvánul a városképben. Tessék Budapesten okosabban választani, nem Szegedet irigyelni!”
 • 8. seleron 2008. augusztus 19. 14:30
  „asdfasdf igazad van úgyhogy nem irok semmit”
 • 7. zuzu 2008. augusztus 19. 12:25
  „"Barátok közt" Miklós! :-))) tetszik”
 • 6. Skipper 2008. augusztus 19. 12:12
  „Láttátok?

  a díjat "Barátok közt" Miklós adta át...”
 • 5. Vik 2008. augusztus 19. 12:09
  „Heeeeeeeeee ezek már milyen beszolások , de IGAZ !!!!!!!!!!!!”
 • 4. kf 2008. augusztus 19. 11:55
  „TIK a legrondább, Vissza az Ady teret!”
 • 3. roli74 2008. augusztus 19. 11:10
  „de az ottlakokon kivül kit érdekel:))
  ja a tanárnéni tanitványai és azok ismerősei felszavazták:))
  gratula neki de a centrum.-gödör nagyobb csufság”
 • 2. asdfasdf 2008. augusztus 19. 10:01
  „megvan a legrondább pont és most hogyan tovább, mit kezdjünk vele? miért is kellett megkeresni, mi volt a cél? így kevesebb lesz a szégyen folt városunkba?”
 • 1. halálhullákpöri 2008. augusztus 19. 07:05
  „Jó ötlet volt a digitális fényképező a nyertesnek, aki digitális fényépet küldött be... :P
  Amúgy grat!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzmozsár, lampionos és vízre ugró bomba a szegediek ünnepén

Szeged - A szervezők különböző pirotechnikai eszközökkel, tűzmozsárral, lampionos és vízre ugró bombákkal készülnek az augusztus 20-i szegedi tűzijátékra. Tovább olvasom