Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

A legfontosabb babaholmik is több százezer forintba kerülnek

A kisbaba érkezése hatalmas öröm minden családban. A születést megelőző néhány hónap azonban nemcsak a várakozás, hanem a költekezés időszaka is. Hogy megtudjuk, mégis „mennyibe kerül" egy csecsemő, elkísértünk bevásárlókörútjára egy kismamát. Néhány óra alatt több százezer forinttal lett könnyebb a pénztárcája.
Egy újszülöttnek nagyon kevés dologra van szüksége – ez a felkészítő tanfolyamon elhangzott mondat csengett kismamánk fülébe, amikor másfél oldalas, közel száztételes listával elindult bevásárlókörútjára, melyen így is csupán a legszükségesebb holmik szerepeltek. Nos igen, minden viszonyítás kérdése. Mivel első gyermekét várja, mindent most kellett beszereznie, ez pedig – bárki bármit is mond – egyáltalán nem kevés.

A legnagyobb tételnek a babaszoba berendezése bizonyult, erre több százezer forintot költött. Igaz, ezen nem is spórolt: komplett bútorcsaládot és hozzá való kiegészítőket vásárolt, abból is minőségit. Aki csak egy babasarkot alakít ki a lakásban, már itt jelentősen csökkentheti a költségeket, hiszen ez esetben elég egy kiságy, illetve egy pelenkázó.

Persze ezeket aztán lehet cifrázni: rácsvédős ágynemű-garnitúrával, zenélő forgóval, baldachinnal, kókuszmatraccal a számla így is bőven hatjegyű lehet. Alapvető bútordarab még a kiskád is, melynek kiválasztása szintén nem egyszerű feladat. A pelenkázóval egybeépített, leereszthető csodától a különféle beépített csúszásgátló alkalmatosságokkal felszerelten át a fürdetővödörig mindent lehet kapni. Kismamánk azonban úgy döntött, a létező legolcsóbb, pár ezer forintosat választja, amilyenben annak idején ő is fürdött. Az ok egyszerű: ez a jól bevált modell a legnagyobb, így a legtovább használható.

Az első babát várók tipikus „betegsége", hogy mániákusan vásárolják a cuki holmikat, majd egy hónappal a jövevény érkezése után döbbenten állnak a szekrény előtt: a felét már azelőtt kinőtte a csöppség, hogy akár egyszer is hordta volna. Kismamánk ezért igyekezett megfogadni az egyébként hihetetlennek tűnő tanácsot, és csak a legszükségesebb darabokat és mennyiséget szerezte be a legkisebb méretekből. Ugyanezen okból a márkára sem fordított nagy gondot, mondván: a pár száz forintos body ugyanúgy megteszi arra a pár hétre, mint a több ezer forintos.

A kismama költségei

Az újszülöttel kapcsolatos kiadások természetesen nem merülnek ki a babaholmikban. A várandósság kilenc hónapjában, majd a kórházba vonulás előtt a kismamának saját magára is több százezer forintot kell költenie. Ruhatárát le kell cserélnie – fehérneműit többször is –, és egy bőröndre való szoptatási és személyi higiénés kelléket kell beszereznie a szüléshez és az utána következő időszakra. A terhesgondozás a vizitdíj bevezetése ellenére nem kerül pénzbe, ám hálapénzt illik adni az orvosnak és a szülésznőnek mindenképpen. És akkor még nem beszéltünk az egészséges táplálkozásról és a szükséges vitaminokról, illetve a különféle szakkönyvekről, melyek szintén pluszpénzbe kerülnek, miközben a fizetés a szülési szabadság vagy a táppénz kezdetével jelentős mértékben csökken.

Van persze olyan is, amin úgy gondolta, nem szabad spórolni: ez az autós ülés. Bár már tízezer forint alatt is lehet kapni, az igazán biztonságos darabokat ennek két-háromszorosáért árulják. Babakocsiból is hihetetlen a választék, az árak közti különbség pedig akár tízszeres is lehet az egyes típusok között. Kismamánk úgy döntött, beruház egy magasabb kategóriás babakocsiba, melyet azonban később sportkocsivá lehet alakítani, így azt nem kell később külön megvenni.

Ha valakinek, hát egy buzgó kismamának szinte mindent el lehet adni. Hogy légzésfigyelőre, párásítóra, sterilizáló készülékre, bébiőrzőre vagy éppen vízhőmérőre szükség van-e, talán csupán ízlés kérdése. Az viszont szinte biztos, hogy csak a praktikus gondolkodásra jóval alkalmasabb kispapák bosszantására lehet kapni zenélő bilit, kutacsvédő bukósisakot vagy éppen szagsemlegesítő pelenkatároló vödröt, melyek szükségességét egyébként természetesen ugyanúgy meg lehet ideologizálni, mint minden mást. A legszükségesebb kiegészítők – orrszívó, körömvágó olló, lázmérő, cumi, cumisüveg, takaró, textilpelenka, törülköző, hajkefe – ezek nélkül is újabb súlyos tízezreket kóstáltak.

Persze nem csak felesleges holmikra lehet sok pénzt elkölteni: szinte mindenből létezik extra kategóriás termék. Tehetős szülők gyermeke például ücsöröghet zenélő és hintázó etetőszékben, levegőzhet 200 ezer forintos babakocsiban, és viselhet a lábán márkás edzőcipőt, melynek talpa ugyebár sosem érinti az aszfaltot. Kismamánk semmi ilyesmit nem vásárolt, mégis: a végösszeg a szobabútor nélkül is több mint kétszázezer forintra rúgott úgy, hogy a babaápoláshoz szükséges pipereholmikat, illetve a szülőket köztudottan anyagi romlásba döntő eldobható pelenkahegyeket még be sem szerezte.

Hatalmas és megterhelő kiadást jelent tehát az újszülött érkezése, még akkor is, ha igényeinket minimálisra szorítjuk. A legtöbben mégis erejükön felül igyekeznek mindent beszerezni, és akármekkora is a számla végösszege, szinte biztos, hogy elégedetten és mosolyogva hagyják el a boltokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmaddal kevesebb rezidens

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi: 2008-tól önköltségessé teszi a szakorvosi végzettséghez… Tovább olvasom