Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A legirodalmibb szellemi álkaland

Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről.
Illyés Szabolcs újságíró, lapunk munkatársa Umberto Eco A Foucault-inga című könyvéről beszél.

„Mindig kell egy világot mozgató Terv. Magam sem vélem másként, hiszen tudjuk jól, hogy minden mindennel összefügg. Eco szellemtörténeti kalandregényének szereplői is megérzik ennek szükségességét, és a kis olasz könyvkiadó munkatársai sok, Nagy Tervvel előálló, és a rögeszméikből kéziratot fabrikáló bolond bolondériájától megcsömörlötten kiötlik: meg kell alkotniuk azt a rendszert, ami végleges magyarázatot ad minden okkult és áltudományos tényre, ami Európa elmúlt néhány ezer esztendejében felbukkant.

Nem számolnak azonban azzal a ténnyel, hogy ami a csiszolt és kellően dekadens elmében tökéletes rendszerré formálódik, az nem állhat távol a velőtrázó valóságtól. A Terv életre kel, és ők mindhárman nyakig belecsobbannak. Ami játéknak indul, véres valóságba torkollik, csupán egyikük éli túl a gnosztikus entitásoktól a templomosokon és a rózsakereszteseken át Saint Germain grófjának cselszövéséig halmozódó világ-összeesküvést. S hogy az író személyiségjegyeit hordozó, túlművelt bölcsész Belbo, az Eco misztikus énjéből táplálkozó, magát zsidó kabbalistának tévképzelő Diotallevi, vagy a sokak által vágyott szellemi szabadságot élvező, vadvérű ifjú tudós Casaubon lesz a Nagy Terv Előli Menekülés győztese, na ez derül ki a nyolcszáz oldalnyi, ám az első fejezetek logikai kavalkádján túl mégis könnyed kultúr-összerakósdiból. Annyit még hozzáteszek: egyikük az ismert világegyetem egyetlen biztos pontja, éppen az, amit Foucault ingája folyvást megmutat. Állíthatom: ez a kulturális felsőbbrendűség nevében valaha alkotott legizgalmasabb, legmélyebb és legirodalmibb szellemi álkaland."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette… Tovább olvasom