Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

A legkelendőbb az angol szótár

Három szegedi antikváriumban kínáltunk eladásra négy szépirodalmi kötetet, egy angol–magyar szótárt, valamint a Tolnai Világlapja 1936-os évfolyamának egybefűzött példányait. A legtöbbet a szótárért kínálták, a legkevesebbért Móra Ferenc Hannibál feltámasztása című kötete kelt volna el.
Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi antikváriumokban nagy a forgalom: sokan visznek és sokan vesznek könyveket. Tegnap három szegedi használtkönyv-kereskedésben próbálkoztunk – eladással. Az 1936-ban megjelent Tolnai Világlapja fél évet felölelő számait egybekötve ajánlottuk. Csupán a Dekameron antikváriumban érdeklődtek iránta, Jakus Csaba, az üzlet tulajdonosa 800 forintot kínált érte. A Kárász utcán megállapították: rossz állapotban van a kötet, így nem tartanak rá igényt. Nem kellett a Körúti antikváriumban sem a harmincas évek hetilapjainak gyűjteménye, mert nem az egész évfolyamot tartalmazta a kötet.

A legtöbbet Országh László 1994-ben megjelent angol–magyar kéziszótáráért ajánlották: 1500, illetve 1000 forintért kelt volna el. A Kárász utcán kínálták érte a magasabb árat, annak ellenére, hogy a kötés szakadt, javításra szorul.

– A néprajzi könyvek, a klasszikus regények, a filozófiai tárgyú kötetek a legnépszerűbbek a szótárak mellett. Ha kiteszünk egy Gabriel García Marquez kötetet a kirakatba, még aznap elkel – mondta Kovács Róbert, a Kárász utcai üzlet munkatársa. Nyáron még a bestsellereket is keresik a vásárlók. Ponyvaregényünk nem volt, de az igen népszerű Vámos Miklós egyik kötetét, az Apák könyvét is megvételre ajánlottuk. Az öt éve kiadott könyvet változó áron vették volna be az üzletek. A legtöbbet – 1200 forintot – a Dekameronban kaphattuk volna érte. Ebben az üzletben főleg egyetemisták vásárolnak, akik szeretik az igényes könyveket, tudtuk meg Jakus Csabától. 600 forintot fizetett volna a Körúti antikvárium tulajdonosa. Chovalencz György elmondta, Vámost még vesznek, Jókait, Mikszáthot, Szilvásit, Berkesit, a világirodalom remekei sorozat köteteit viszont már nem: ezekből rengeteg van a polcaikon. Nagyon keresettek lennének a második világháború előtti szakkönyvek, például az órás mesterség, a méhészet témájában, valamint a vadászati témájú kiadványok, az útleírások – ezekből pedig kevés akad.

Megmérettetett és könnyűnek találtatott József Attilától a Szabad-ötletek jegyzéke, valamint a dédunoka, Vészits Andrea által fellelt és kiadatott Móra Ferenc mű, a Hannibál feltámasztása, amely tavaly került az üzletekbe, s cenzúrázatlan kiadásként óriási szenzációnak számított. A Móra-könyvért 200–800 forint közötti árat mondtak az antikváriusok, József Attila kötete pedig 400–600 forint közötti áron kelt volna el. Próbát tettünk egy általunk jónak tartott gyermeknevelési könyvvel is. Selma H. Fraiberg 1990-ben napvilágot látott könyvét 200–400 forint közötti árra taksálták.

A legtöbb pénzt a Kárász utcai antikváriumban kaphattuk volna könyveinkért, a legkisebb összeget pedig a körúti üzletben fizették volna. Így, ha rászánjuk magunkat az eladásra, minimum 2600, maximum 3800 forinttal térhettünk volna haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom