Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A legkisebb a Szent György, a legöregebb a Mátyás tér

A legnagyobb, a legkisebb, a legszebb, a legöregebb. Szubjektív és objektív szempontok szerint díjaztuk Szeged tereit. Nem is számítottunk rá, de megtörtént: találkoztunk a téri boszorkánnyal.
Ötvenegy teret számoltunk meg Szegeden – parkok és ligetek nélkül. A legeket kerestük.

A legkisebb a 6745 négyzetméteres Szent György tér. A kicsik között a leghangulatosabb címet – elismerjük: szubjektív – a 10 ezer 821 négyzetméteres Lechner kapta tőlünk. A Szent Rozália görög katolikus templom és a galambok búgása békéssé, a hársfa illata kellemessé tette itt az ücsörgést. Bámultuk a cserjéket, a fenyőket, és Molnár Ákos Patrikot a hintában. Az ötéves kisfiút és öccsét a nagypapa hintáztatta.

– Szeretjük a teret, és azt is, hogy a homokozót elkerítették, így a kutyák nem férnek hozzá – mondta Horváth János.
– Mit szoktatok itt játszani? – faggattuk Ákost, aki a velünk való kommunikációt arra korlátozta, hogy közölte: tegnap éjjel megszületett legkisebb testvére, Regő.
– Majd én megmondom, mit szoktam játszani – lépett mellénk Horváthné Török Mária, a nagymama. – Azt, hogy rászólok a nagyfiúkra, ne tegyék tönkre a hintát. Én vagyok itt a téri boszorkány.

Mivel nem tűnt félelmetesnek, maradtunk. Később elmondta, hogy a gyerekek esküvői fotózását is itt tartották, és amikor a vőlegény késett, a menyasszonynak alternatívaként a padon fekvő hajléktalant ajánlották fel a családtagok. Nem fogadta el.

A hintázó nagyfiúkat a legöregebb téren, a Mátyás téren találtuk meg. Nagylányok is tartoztak hozzájuk, ők a padon ültek és fagyiztak. Körbejártuk a templomot, a macskaköveken nem siettünk. – Mi vagyunk a Balogh család – mutatkozott be a két szőke kislány és az édesanyjuk. Ők a Mátyás teret azért szeretik, mert bújócskázni, fogócskázni lehet. De alkalmas arra is, hogy az autómentes napon kerékpáros akadályversenyt rendezzen rajta a Fölmíves utcai óvoda – Hanna és Flóri óvodája.
Arrébb a Karolina diákjaival találkoztunk: fociztak és fára másztak. – Kaszkadőrnek készülök, nem kell izgulni – reagált az egyik diák a figyelmeztetésre: ne másszon magasra.

A legszebbnek a Dóm teret találtuk. De adhattuk volna a város egyik legismertebb nevezetességének azt a díjat is: a legcsodálatosabb. A Dóm tér ugyanis a 7 magyar építészeti csoda szavazáson a második lett a Parlament mögött.

A legnagyobb a Széchenyi tér: 25 ezer négyzetméter. Ez a város főtere, arculatát a városháza és a platánok határozzák meg. A platánokat az árvíz után ültették, korábban akác- és nyárfasor állt itt. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a Széchenyi tér a leggyakoribb találkahely Szegeden. Sokan beszélnek meg randevút a szerintünk legcsúnyább térre, a Bartókra is. A padon csókolózó fiatalokat a túl sok beton és túl kevés fa láthatóan tegnap sem zavarta.
– Rendeztek már itt street art kiállítást is. Az utcai művészetnek meg direkt kedvez a beton – védte meg a teret egy fiatal.

A legtöbbet a belvárosi tereken, különösen a Dugonicson kell hétvégenként takarítaniuk a környezetgazdálkodási kht. szakembereinek – túl sok szórakozóhelyre vezet erre az út.

Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettese szerint az „ahonnan a legtöbb virágot ellopják tér" címet nem könnyű kiosztani Szegeden. Van olyan év, amikor a tolvajok a külvárosban, máskor a belvárosban tevékenykednek. A legkülönlegesebb növényt a Széchenyi téren találtuk: a perui vedelőbokor (peruisilous alcoholicus frutex) egyetlen példánya él itt. Csak Szegeden, csak most, csak viccből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a… Tovább olvasom