Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A legkisebbeket érte el először az influenzajárvány

Szeged - Csongrád megyét is elérte az influenzajárvány. A szentesi és a vásárhelyi kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Ezekben a városokban 370 körüli a százezer főre jutó betegek száma – a járványküszöb kétszáz fő.
A legfrissebb adatok szerint már Szegeden is 190-202 beteg jut százezer emberre Az egyik óvodában múlt pénteken csak hét gyerek hiányzott, hétfőn már negyven.

Szegeden egyelőre nem rendelt el az ÁNTSZ látogatási tilalmat a kórházakban és tanítási szünetet az iskolákban, de ez változhat: az influenza már nálunk is jelen van. A járványküszöb a százezer lakosra jutó kétszáz megbetegedés, Szegeden a legfrissebb adatok szerint 190-202 beteg jut százezer emberre.

A Földmíves utcai óvodában sok gyerek hiányzik az influenzajárvány miatt.
Fotó: Segesvári Csaba

Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője elmondta: a kórház-látogatási tilalmat a bent fekvők védelmében szokták elrendelni. Lehet, hogy erre jövő kedden Szegeden is sor kerül – az adatokat keddenként összesítik. Általában előbb a szülészeten és a gyermekklinikán tiltják meg a látogatást. Ahol azonban a gyógyuláshoz kell a szülő jelenléte, vagy végstádiumban lévő betegről van szó, egy-egy látogatót, ha úgy dönt, beengedhet a kórház.

Tanítási szünetet nemcsak az ÁNTSZ hirdethet, az oktatási intézmény is dönthet úgy, hogy nincs értelme órákat tartani, ha a fél iskola otthon fekszik betegen. Ezek a szünetek általában három-négy naposak, ennyi idő alatt – amennyiben nincs szövődmény – meggyógyul a beteg.

A jelenlegi megbetegedések többségéért az úgynevezett Salamon-szigeteki vírus a felelős, ami korábban még nem fertőzött Magyarországon, ezért nem alakult ki immunitás vele szemben. Egyrészt emiatt van, hogy ebben a járványban több fiatal és gyermek betegszik meg, másrészt ez annak is köszönhető, hogy többnyire az idősebbek kérnek védőoltást, az ifjak nem.

A Földmíves utcai óvodában múlt pénteken csak hét gyerek hiányzott, hétfőn – és azóta is – már negyven. Köhögnek és lázuk van. Főleg a kis- és középső csoportosok között sok a beteg. A Csipet csapat háromévesei huszonnégyen vannak, de tegnap csak tízen mentek oviba. A száztizennégy ide járó kisgyerek közül hetvennégyen.

Pénteken 7, hétfőn már 40 gyerek hiányzott az alsóvárosi óvodából.
Fotó: Segesvári Csaba

Kószó Lászlóné tagóvoda-vezető elmondta: a „nagyok" szervezete ellenállóbb, hiszen az óvodában sokat korcsolyáznak és úsznak, ami edzettséget ad. Az intézményben jelenleg nincs beteg gyerek, aki rosszul érzi magát, otthon maradt. Ha mégis találnának beteg óvodást, a gyereket elkülönítenék, és kérnék a szülőt, hogy vigye haza.

Az intézmény az ÁNTSZ-től kért tanácsot, azt javasolták nekik, hogy szellőztessenek sokat, rendszeresen fertőtlenítsék a kilincseket, az asztalokat, tegyék el a plüssállatokat, az óvodások kapjanak új fogkefét, az óvónők pedig gyakrabban cseréljenek köpenyt. A gyerekek a játékidő nagy részét a szabadban töltik. – Ez a hét erre megy – fogalmazott a vezető.

Pusziljunk vagy kerüljünk

Higiénés kérdésekben szakértő angol és amerikai kutatók az American Journal of Infection Control című lapban megjelent tanulmánya szerint influenzajárvány idején a kezek tisztaságára kell elsősorban ügyelni. A kézmosásnak nagyon alaposnak kell lennie, szappannal és bő, folyóvizes öblítéssel kell történnie. Járvány idején jobb, ha üdvözléskor inkább puszit adunk, mint kezet fogunk. A beteg embert persze ölelgetni és puszilgatni sem kell, a legjobb őt messze elkerülni.

Olvasóink írták

  • 1. Csányi Zsuzsa 2008. január 17. 19:13
    „én is betreg voltam de mijen rohagyatok meg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórakert, a térség zászlóshajója

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Tovább olvasom