Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A legnagyobb ellenfél az időjárás

Előadásszám tekintetében valószínűleg csúcstartó a szegedi szabadtérin a Rómeó és Júlia rendezője, Kerényi Miklós Gábor, akinek most az időjárás a legnagyobb ellenfele. Az elmúlt napokban esőben, hidegben próbáltak a Dóm téren; a világítás és a hangosítás tökéletes beüzemeléséhez szükség lenne még két derült éjszakára.
Jótékonysági licitálás a Rómeó és Júlia jegyeire.
Dolhai Attila, Szinetár Dóra és Náray Erika a musical próbáján Fotó: Schmidt Andrea

Mikó András és Vámos László a hatvanas-hetvenes években több produkciót rendezett ugyan a Dóm téren, mint a Miss Saigont, az Elisabethet és a West Side Story-t is színpadra állító Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház direktora a Rómeó és Júlia mostani sorozatával együtt mégis biztosan csúcstartónak mondhatja magát – az előadásszám tekintetében. A sokat tapasztalt színházi szakembert is meglepte az elmúlt napok őszies időjárása.

– Szélsőségesen nehéz helyzet a mostani, szinte minden este esik. Egybefüggő másfél óránk talán még nem is volt eddig a színpadon. Az a szerencsénk a nagy balszerencsében, hogy a sztároktól a műszakig ez egy nagyon összeszokott csapat. Azok a helybeli kollégák is lelkesek és segítőkészek, akik itt csatlakoztak hozzánk – mondja a rendező, aki egyébként sohasem szokott beteg lenni, most viszont éjszaka úgy megfázott, hogy a szabadtérisek már azért aggódtak, nehogy tüdőgyulladást kapjon. A vizsgálat után az orvos ezt kizárta, de a kiadós náthát nem úszta meg. – Remélem, a következő éjszakákon kegyesebb lesz hozzánk az időjárás, világítani ugyanis csak ilyenkor tudunk. Ha nem marad rá elég idő, akkor nagy baj van, mert a Dóm téren rengeteg szépség épp a világítás által valósulhat meg.

Licitálni a www.aukcio.delmagyar.hu oldalon lehet

A licitálásból befolyó összeget a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága teljes egészében átutalja a "Szegedi gyermekszívek gyógyulásáért" Alapítvány számlaszámára. Az összeg nagyságától függően a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ újszülött intenzív osztálya vagy új műszert kap, vagy átalakítják. Katona Márta osztályvezető elmondta: 2-400 ezer forintból már tudnának venni egy infúziós pumpát, 7-800 ezerből pedig egy pulzoximétert, mely a kisbabák vérének oxigénszintjét méri. Nagy álmuk azonban egy teljes átalakítás: a mostani egy légterű intenzív osztályt szeretnék boxosítani, hogy a fertőzések elkerülése érdekében elkülöníthessék a babákat. A munkálatok több millió forintba kerülnek, az alapítvány számláján viszont jelenleg csupán másfél millió van. Ha a licitálók nagylelkű felajánlásokat tennének, a hiányzó összeget a Rómeó és Júlia előadásaira kínált jegyek eladásából pótolnák. 
– Jó reggelt! Szép jó reggelt! – üdvözölték egymást tegnap délután egy óra körül a Rómeó és Júlia stábjának tagjai. – Éjfélig tartott a próba, utána megbeszélés és levezetés következett. Egy ilyen kemény Kerényi-próba után, amikor mindenkinek fel van spannolva az idegrendszere, két óra előtt nemigen tud elaludni senki – magyarázza csodálkozásomat látva Kerényi Miklós Gábor, aki az operettszínház produkciói kapcsán mostanra hozzászoktatta a legjobb barátait is, hogy jegyek ügyében ő sem tud segíteni. – Olyan hatalmas az érdeklődés az előadásaink iránt, hogy az utolsó pillanatban igazgatóként sem tudok már belépőket szerezni.

Rendkívül szellemes megoldásnak tartom, hogy a szegediek a Rómeó és Júlia három előadására is licitálást hirdettek az igazgatói páholy székeire. Fontos, hogy a jól menő színházak is részt vegyenek az ilyen jótékonysági akciókban. Itt az ideje annak is, hogy a különleges színházjegyek és a rendkívüli színházi alkalmak komoly összegekbe kerüljenek. Ez mutatja a presztízsük növekedését is. A modern, mai szórakoztató zenés népszínháznak rettenetesen fontosak azok a pr-fogások, amelyekkel a sajtó is foglalkozik. A legfontosabb persze az, hogy a jótékonyság elérje a célját.

A Rómeó és Júlia zárt körű csütörtöki főpróbáján a „csikócsapat" játszik, azok a fiatalok, akik bármikor beugorhatnának, ha ne adj' isten történne valami a sztárszereposztás valamelyik tagjával.

– Én csak az időjárástól tartok, az összes többi adott. Ez a musical tökéletesen erre a színpadra való, a csodálatos díszletünk is elkészült, a színészeink is nagyszerűek. Ha nem esik az eső, akkor minden rendben lesz – hangsúlyozza Kerényi, akit az utóbbi években mintha méltatlanul elfelejtettek volna Szegeden. Sajnálta, de nem panaszkodott, hiszen a világ minden tájára hívják. Oszakában egy modern német operát rendezett, amelynek a librettója a Cymbeline című Shakespeare-darabból készült. Erfurtban a Csárdáskirálynőt, Birminghamben pedig a Save the Future című musicalt állította színpadra. Jekatyerinburgba is hívták Marica grófnőt rendezni, Erfurtban pedig az Opernball címmel lesz operettbemutatója. Szóba került az is, hogy Párizsban a Rómeó és Júlia budapesti verzióját rendezné meg. A Broadway legsikeresebb szerzője, Frank Wildhorn, a Jekyll és Hyde komponistája ír most egy darabot a magyar királysággal kacérkodó Rudolf trónörökösről és a mayerlingi tragédiáról. Ezt egy bécsi színházzal koprodukcióban mutatják majd be a Budapesti Operettszínházban. Jövő nyáron talán mi is láthatjuk majd Szegeden...


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom