Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

A lékeken át lélegeznek a halak a Fehér-tavon

Befagyott a Fehér-tó, megkezdődött a lékvágások időszaka – és nem is igen marad abba, darab ideig. A lékeket ugyanis nem elég kivágni, folyamatosan nyitva is kell őket tartani, hogy odalenn, a vízben ne fogyjon el az oxigén, biztonságban áttelelhessen a százmillió forint értékű hal, ne következzék be halpusztulás. És a jég alatti halászat sem szünetel.
A halgazdaságában télen sem szünetel a munka. Fotó: Karnok Csaba
Jégbe dermedt a Fehér-tó. Napról napra hízik a jég, már eléri a tizenkét centit, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy rámenjen a robbanómotoros körfűrésszel fölszerelt jégvágó brigád.

Fejsze, lapát, körfűrész

Ilyenkor még csak a zsilipek partról fejszével, lapáttal elérhető helyen nyitnak lékeket s tartják azokat jégmentesen a halászok. Tizenöt-húsz méter hosszú, másfél méter széles csíkokban vágja-szeleteli-távolítja el a jeget a tófelszínről a csapat. A jég alól kibuggyan a szürkés víz.

– Bár a halak télen kevesebb oxigént fogyasztanak, mint nyáron, ha az elhasznált oxigént nem pótolnánk, tömeges halpusztulás következne be – hívja föl a lékvágás, mint legfontosabb téli munka jelentőségére a figyelmet Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Nyolcvan-százmillió forint értékű hal várja a tavaszt a tórendszer különféle tavaiban, ez legalább nyolcszáz tonnát jelent.

Nyarat álmodó halak

A pontyok nagy csapatokban, a vízfenékre „ülve", vagy fölötte lebegve álmodják vissza a nyarat, a tavak legmélyebb részén, a harcsák egymás hegyén-hátán alusznak, a busák lelassultan köröznek a tóban, egy-egy apró úszómozdulattal métereket siklanak, nagyon-nagyon lassan, szemben a vízáramlással.

– A folyamatos vízcsere fontos, különösen, amíg csak a zsilipek környékén lehet lékelni – halljuk az ügyvezető igazgatótól. A víz a csatornán jön a Tiszából, s szintén a Tiszába távozik. Még inkább megnövekszik fontossága, ha a jeget hó is takarja: ilyenkor sötétbe borul a víz alatti világ, az apró, lebegő algák milliárdjai beszüntetik az oxigéntermelést, oxigénfogyasztóvá lépnek elő, és ilyenkor még gyorsabban csökken a vízben az oldott oxigén mennyisége. A lékvágáson túlmenően hosszú, hómentes sávokat, udvarokat söpörnek a halászok a tó jegén.

Télen is halásznak

Nemcsak a lékvágás megy télen – ahogyan gondolná az ember –, hanem a jég alatti halászat is folyamatos. A szegedi halászcsárdákban télen is friss halból főzik a halászlét. Lehet mínusz akárhány fok, amennyi hal kell a halászcsárdák, a nagyáruházak, annyit a halászok nap mint nap előteremtenek a víz alól. Hogyan? A telelők – téglalap alakú, kisebb tavak – szélén körbevágják a jeget, a tó egyik végén vízbe eresztik a hálót a vágott résen. A beöblösödő hálófal átéri a tavat teljes szélességében, s a halászok mindkét parton elindulnak vele a tó másik végébe. Ott az előzetesen vágott, néhány négyzetméteres területen az összegyűlt halak közül szákkal kiemelnek annyit, amennyire szükség van – a többi pedig elúszhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor rapült a színpadon

Két nagyszabású koncertet adott a Rapülők Budapesten. Geszti Péter zenekara közel százfős… Tovább olvasom