Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A licit csak jövőre indul

Nem költöznek lakók ebben az évben Szegeden a Belváros II-es tömb felújított lakásaiba. A bérleti jogokra csak jövő év elején lehet licitálni, ekkor nyílik meg az üzletek nagy része is. Három bolt azonban már most fogadja a vevőket.
Utolsó simítások a Somogyi utcában. Fotó: Schmidt Andrea
Jövő év elején licitálhatnak a leendő bérlők Szegeden a Somogyi–Kelemen–Kölcsey utca által határolt, úgynevezett Belváros II-es tömbjének felújított lakásaira és üzlethelyiségeire. A több mint 436 millió forintos beruházás kezdetekor, 2004 júliusában úgy tűnt: 2005-ben megindulhat az árverés.

– Szeged egyik legrégibb épülettömbjének felújításakor műszaki p roblémák merültek fel – indokolta a csúszást Németh István, az IKV Rt. vezérigazgatója. Lapunkban többször megírtuk: a kivitelező Délépítő Rt. rossz állapotú falakat és födémet talált a Kelemen utca 2. és 4., valamint a Somogyi utca 17. szám alatti házban, továbbá egy mennyezeti festményt, melynek a műemlékvédelem által felügyelt restaurálása késleltette a beruházást.

A több ház alkotta tömb műszaki átadása múlt hét pénteken kezdődött, és várhatóan további tíz napig tart. Ezt követően indulhat meg a használatbavételi engedélyeztetés, majd az IKV Rt. kiírja az árverést. Húszból tizenkilenc lakást pályáztatnak – egy lakó visszatér renovált otthonába. Az üzlethelyiségek korábbi bérlői közül hárman már megnyitották boltjukat, így ők a karácsonyra vásárlókat a belvárosban fogadják. A többiek – tizenheten – várhatóan csak jövőre nyitnak.

– A három üzlet bérlője elfogadta a kivitelező cég felújításra vonatkozó ajánlatát. A többiek más kivitelezővel kívánnak együttdolgozni, de erre csak a műszaki átadás után lesz lehetőségük – tudtuk meg Németh Istvántól. A felújítással három új üzlethelyiséget is kialakítottak – mindhárom a Kelemen utcáról nyílik –, ezek bérleti jogára is jövőre lehet majd licitálni.

A már működő boltok egyikében hétfőn a csinosan elrendezett ruhák előtt a földön még fúró és hullámpapír hevert. Vevővel ebben az üzletben nem találkoztunk, a másik kettőben többen is válogattak. Kovács Mária, az egyik üzlet eladója elmondta: várták már, hogy visszaköltözhessenek a Belvárosba II-es tömbbe, annak ellenére, hogy a törzsvevők átmeneti helyükön is megtalálták őket. Az eladótér tágasabb, világosabb lett, ami a vásárlóknak is feltűnik.

– Az arra érdemes épületek felújítása, a belváros építészeti értékeinek megőrzése, az óvárosi miliő kialakítása Szeged számára turisztikai és egyéb szempontból is fontos – fogalmazott Németh István. Hozzátette: az épületek kívülről ezen célkitűzéseknek, belülről a XXI. század komfortjának felelnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom