Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

A Liga nem vonja vissza a sokkoló kampányt

Szeged - Nem sejtette, hogy ennyire irritáló lesz, de nem vonják vissza a kampányt – mondta Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke arról a hirdetésről, amely egy koporsóban fekvő kislánnyal próbálja meggyőzni az adózókat: támogassák a Liga munkáját.
Manipulálja a társadalmat, „ezzel segít pénzszerzési vágyának kielégítésében" a Magyar Rákellenes Liga, amikor egy koporsóban fekvő kislány képével kampányol az adó 1 százalékokért – a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, valamint a Magyar Gyermekorvos Társaság szerint. A két szervezet közleményben tiltakozott a durvának tartott hirdetés ellen, mert szerintük a plakát látványa alkalmas arra, hogy az egészséges és a jelenleg kezelés alatt álló beteg gyermekeket, valamint hozzátartozóik tömegeit is sokkolja.

A gyermekorvosok kijelentik: nem kérnek az ilyen adománygyűjtésből, és elhatárolják magunkat „ettől az ízléstelen módszertől". A közleményt Túri Sándor, a gyermekgyógyászati szakmai kollégium elnöke, a daganatos gyerekeket is gyógyító szegedi gyermekklinika igazgatója juttatta el a sajtóhoz.

Túri Sándor professzor betiltaná a sokkoló hirdetést. Fotó: Schmidt Andrea
Túri Sándor professzor betiltaná a sokkoló hirdetést.
Fotó: Schmidt Andrea

A professzor lapunknak elmondta: akkor is tiltakoznának, ha nem gyerek, hanem felnőtt szerepelne a reklámban, amely szerinte silány és kegyetlen. Hozzátette: vannak szent dolgok – ilyen egy ember halála –, amiket nem lehet felhasználni. Antihumánusnak tartja a hirdetést, amely az egészséges emberek szemében is visszatetsző lehet. Ő ha tehetné, betiltaná a kampányt. A hirdetés egyébként nemcsak óriásplakátokon látható, reklámfilm is készült hasonló tartalommal.


Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke lapunknak elismerte, hogy a szervezet „nem választott szerencsésen", de hozzátette: nem sejtette, hogy ennyire irritáló lesz a kampány. A tiltakozás hatására úgy döntöttek, hogy a televíziós változat csak az esti órákban megy majd le, azért, hogy gyerekek lehetőleg ne lássák a filmet. De – tette hozzá a professzor – a plakátokat nem veszik le, a kampányt nem vonják vissza.

Megengedett a meghökkentés

Az MTI-nek Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklám Testület főtitkára azt mondta, a hirdetést megjelenés előtt bemutatták a szervezetnek, amely jóváhagyta a reklámok kihelyezését. Szerinte a meghökkentés egy társadalmi célú reklám esetében sokkal inkább megengedhető, mint a kereskedelmi hirdetéseknél. Ahhoz, hogy egy társadalmi szervezet egy élethelyzetet bemutasson, és ennek megoldásához támogatást gyűjtsön, használhat akár sokkoló elemeket is. A szakember a távirati irodának példaként a dohányzás káros hatásait szemléltető reklámokban feltűnő rákos tüdő képét említette.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. bsm 2010. február 03. 08:38
  „Szőrnyű és gyalázatos,hogy ilyen megtörténik !A Gyermekklinikáról egyetértek a Professzor Úrral !A többiek bizonyára ebből is hasznot húztak !!Nem ilyennel kellene sokkolni/adakozásra bírni/a közvéleményt !!Véradásra meg emberek kiömlő vérével toborozni ??Elborzasztó kifordult emberek léteznek !!”
 • 45. zuzupetals 2010. február 02. 16:42
  „Ki az a beteg állat aki engedi a gyerekét egy ilyen reklámban szerepelni?..”
 • 44. dblaci 2010. február 01. 12:52
  „Ez a fajta koldulás valóban méltatlan.”
 • 43. flexsnake 2010. február 01. 08:57
  „41. mindig lesz akit jobban érint. Én sem szívesen olvasom az autóbalesetek híreit, ettől még igenis felhívja valamire a figyelmet. AZt hogy ezt ma már így lehet csak elérni nem a készítő hibája hanem azé a társadalomé aki elsétál egy utcán fekve ember mellett és fel sem merül benne hogy esetleg nem azért fekszik ott mert elfáradt.
  A közönyt mással már nem lehet áttörni, ha közben rossz érzéseket kell kelteni másokban, akkor hát legyen, vállalható.
  42. lásd fentebb.”
 • 42. Marcipános 2010. február 01. 08:25
  „39. Flexsnake
  ha lenne nekik gyerekük, és nem a mai világ aberrált szellemében élnének, biztos vagyok benne, hogy nem ilyen kampányképet csinálnának.
  kibelezett állatok... az kell nekünk, hajrá...akkor biztos felfogom, egyébként nem”
 • 41. segítség! 2010. február 01. 08:18
  „Szörnyűséges ez az egész hírdetés! Az én gyerekem sajnos személyesen "tapasztalta" meg ezt a betegséget. Amikor láttam a képet és a reklámot, egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. Újra átéltem azt a rengeteg szörnyűséget, ami az egésszel járt: a kezeléseket, az aggódást, a majdnem elvesztés érzését! Leirhatatlan volt újra átélni mégha csak gondolatban is. Higyjétek el, ezt csak az tudja igazán aki átment hasonlón a gyermekével. Másképpen is adakoznának az embere, nem kellene esetleg fájó sebeket felszakítani. Aki pedig benne van a közepében, annak meg pont ilyen látványra van szüksége.”
 • 40. abszurd 2010. január 31. 21:13
  „Szülőként, én nem engedném a gyermekemet ilyen filmben játszani. Szerintem gusztustalan az egész.....”
 • 39. flexsnake 2010. január 31. 13:51
  „38. van nekik, pont azért volt fontos hogy felhívják erre a dologra a figyelmet. Remélem lesznek kibelezett állatokról készült reklámok, mert csak így fogják fel az emberek.”
 • 38. Marcipános 2010. január 31. 10:23
  „37.

  nem az én hozzáállásom álságos, és tényleg annyira odavagyok, mert kiábrándító, hogy ilyen hatásvadászszerű kampányképekkel generálnak ebből is versenyt.....milyen lavina lesz ebből is? pont ők indják el, mert ezt überelni már nem tudom mivel lehet...
  nyugodt lehetsz, hogy olyan emberek találták ki ezt , akiknek talán nincs is gyerekük . Ezt csak feltételezem.
  Nem kell engem sokkolni .Az ilyen "gáz" képek nélkül is vannak elképzeléseim a rákról, és annak következményeiről...pláne gyerekeknél.”
 • 37. bambinaXX 2010. január 31. 08:12
  „Nem igazán értem ezt az álságos hozzáállást, nem tudom mit vagytok ANNYIRA oda!!!
  Sajnos gyerekek halnak meg betegségekben, balesetben, természeti katasztrófában.. SOKKOL???!!! hát persze.
  DE ADDIG ÖRÜLJETEK, míg nem a tiétek!!!!!
  Nem tudom melyik az a közhasznú szervezet, alapítvány, amelyik csak a "nemes célra" költi a pénzét - az nem várható el, hogy ingyen kapjanak irodákat, eszközöket (akárcsak 1fénymásolót) és emberek ingyen dolgozzanak benne.
  Ez az 1%-os kampányidőszak viszont kifejezetten káros. Mint a pártoknál: ahol több a pénz, ott többet költhetnek hirdetésre-több is folyik be. Némelyiknek nem sok esélye van (nem is tudunk róla). És persze beszámoltatni, h mennyit mire költöttek-lehetne a hatékonyságukon javítani..”
 • 36. noja80 2010. január 31. 02:53
  „Számomra ez gusztustalan!!!!!Nem normális aki ezt kitalálta.A kislány szülei sem normálisak,hogy egy ilyen felhívásban szerepeltetik a lányukat!!!!Undorító!!!!!!”
 • 35. Marcipános 2010. január 30. 22:05
  „egyik nap reggel 6:30-kor -még sötét is volt- a buszmegállóba álltam be a jeges szél elől, és megláttam ezt a kivilágított kampányképet....sokkoló volt. Sokáig le sem tudtam venni róla a szemem...
  Milyen "eszközt" fognak legközelebb bevetni?
  E nélkül is szívesen odaadom szja-m 1 %-át nekik, ahogy eddig is tettem....
  ez tényleg gáz”
 • 34. török 2010. január 30. 21:03
  „Bocs, csak akad a net. :)”
 • 33. török 2010. január 30. 21:02
  „28. Az egy normális világ volna, a felelősség pedig végre az önkárosító dohányzó kezében lenne.

  29. Na, ez vicces. Attól lesz valami igaz, hogy a jobb/bal oldalról jön? Pfff...”
 • 32. török 2010. január 30. 21:02
  „28. Az egy normális világ volna, a felelősség pedig végre az önkárosító dohányzó kezében lenne.

  29. Na, ez vicces. Attól lesz valami igaz, hogy a jobb/bal oldalról jön? Pfff...”
 • 31. török 2010. január 30. 21:02
  „28. Az egy normális világ volna, a felelősség pedig végre az önkárosító dohányzó kezében lenne.

  29. Na, ez vicces. Attól lesz valami igaz, hogy a jobb/bal oldalról jön? Pfff...”
 • 30. flexsnake 2010. január 30. 15:29
  „29. én közép, de te szélsőségesen jobb, ott a nyilasok között, na nektek jön szar világ.”
 • 29. achilleus 2010. január 30. 09:40
  „27. hozzászólás flexsnake 2010.01.30. 08:56
  "Jellemző hogy ebben a témában is az ügyeletes parasztok a jobboldalról kerülnek ki. "

  Te melyik oldalra számítod magad? (Attól függ ugyanis, hogy igazat adok-e.)”
 • 28. csizmadialaszlo 2010. január 30. 09:11
  „Mi ezen a sokkoló?

  A sokkoló inkább az, hogy ennyi hülye van - köztük még én is néha-néha-, akik cigarettáznak.

  MI volna, ha a cigarettázóknak a TB nem támogatná az esetleges gyógykezelését?”
 • 27. flexsnake 2010. január 30. 08:56
  „19. akik ingyen foglalkoznak gyerekekkel, a csillagban végzik... Jellemző hogy ebben a témában is az ügyeletes parasztok a jobboldalról kerülnek ki. Ha rajtuk múlna holtestek hevernének az utcán mert ők úgy érzik jól magukat.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vákuummatracokat kaptak a mentősök

Szeged - Életmentő vákuummatracot kapott az ország 74 mentőállomása, köztük a csongrádi, a makói és… Tovább olvasom