Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A lufihajtogatás művésze, Joel Xucla

A francia Joel Xucla lufihajtogatással szórakoztatja az európaikat. A Szegeden élő fiatalember hazánkban elsősorban jótékonysági rendezvényeken lép fel. A háromgyermekes édesapa főként ausztriai és németországi fesztiválokra, valamint szórakoztató programokra kap meghívást.
Nem telik el egy perc, és kész a kék kiskutyus, ami egy szívben hintázik. A francia származású Joel Xucla ujjai úgy dolgoznak, mint egy géppuska. A hatvan centi hosszú, vékony lufin pillanat alatt több kis gömböt formál, majd egy tekerés jobbra, kettő balra, és éppen hogy csak nem ugat a kutya. Joel szerint inkább gyakorlás, mintsem kézügyesség kell a lufihajtogatáshoz. Persze az adottságok is számítanak, jó, ha az embernek hosszú, zongorista- vagy bűvészujjai vannak.

A harmincnégy éves fiatalember nem lufihajtogató művésznek készült: hazájában traktorokat, teherautókat és mezőgazdasági gépeket szerelt. Tizenhárom éve feladta szakmáját, fölkerekedett, és azóta Kelet-Európában a beteg, rászorult gyerekeken próbál segíteni. Azt mondja: a kemény francia mentalitás nem az ő lelkének való. Sokkal jobban szereti Ausztriát és Magyarországon is nagyobb biztonságban érzi magát. Először 1994-ben jutott el hazánkba, itt ismerkedett meg feleségével, a budapesti Szűcs Mónikával. Másfél éve élnek gyerekeikkel, a tízéves Claire-rel, a hétéves Michellel és a négyéves Jasminnal Szegeden. A család angolul és magyarul kommunikál, hogy ne legyenek félreértések. A gyerekek magyarul tanulják a leckét.

Kis bábozók

Joel a nevelőotthoni, kórházi műsorokba egyre sűrűbben bevonja a gyermekeit is. A bábelőadások állandó közreműködője a két kislány és a kisfiú. A legnagyobb, Claire már barokk fuvolán is szórakoztatja a gyerekeket. Az édesanya és az édesapa úgy gondolja, nem árt, ha a gyerekek is szembesülnek az élet árnyoldalával is.

– Magyarországon elsősorban jótékonysági fellépéseken szórakoztatom a beteg gyerekeket. kórházakban, nevelőotthonokban próbálok egy kis szeretet becsempészni a szívükbe. A bohóckodás, a bábozás és a lufihajtogatás csak egy közvetítő eszköz – magyarázza a magyarul jól beszélő utcai művész, akivel a nagyobb utcai rendezvényeken, például a borfesztiválon már találkozhattak a szegediek is. Munkáját elsősorban a támogatók teszik lehetővé .

– Szívesen veszik például Bajorországban, ha egy jó vacsora mellé társul néhány percre egy mókás ember is – meséli Joel. Lufihajtogató tudományát egyébként egy amerikai ismerősétől tanulta, és szakkönyveket is forgat. Közel száz alapfigura birtokosa, amit variálva ezerféle alakzatot tud előállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizsurazzián a fogyasztóvédők

Bizsurazzián piercingeket, ékszereket és óraszíjakat vizsgáltak Szegeden a fogyasztóvédők. Sok a… Tovább olvasom