Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A luxuskávéfőző mint cégajándék

A DVD-lejátszókért már nem állnak sorban az emberek – a házimozi viszont még mindig népszerű. Az idei karácsony legkeresettebb műszaki cikkének a plazma-, és projektoros televízió tűnik.
Megugrott a laptopok forgalma. Fotó: Gyenes Kálmán
Amíg két évvel ezelőtt a mezei DVD-lejátszókért, tavaly pedig a házimozirendszerért őrültek meg a vásárlók – az idei évben egyetlen cikkről sem jelenthető ki kategorikusan, hogy a karácsonyi ajándékozás slágere lenne. – Megugrott a plazmatévék forgalma, a laptopokat is sokan keresik, de a házimozi is dobogós helyen van – mondja Szabó János, a Media Markt értékesítési vezetője.

A karácsonyi vásárlási láz már elkezdődött – az áruházban a hét végén már érezhetően nagyobb volt a forgalom. Ami biztos: a videomagnók korának befellegzett, ezek helyét a DVD-író vette át. A digitális fényképezőgépek iránt viszont továbbra sem lankad a kereslet. Ugyan kikerült a sulinetes programból, de drasztikus árcsökkenésen ment keresztül. Egy igazán jó gépet már harmincezer forintért meg lehet vásárolni.

A háztartási gépekre karácsony közeledtével – a konyhai kisgépek kivételével – alig akad vevő. A luxuskávéfőzőket viszont viszik, mint a cukrot, pedig egyes típusainak az ára a félmillió forintot is eléri. – A nagyobb cégek az alkalmazottaikat lepik meg ezekkel – beszél a tapasztalatokról Szabó János, majd hozzáteszi: a vidéki váro-
sok közül Szegeden fogy a legtöbb belőlük.

Aki viszont egy televízióval szeretné meglepni szeretteit, nem árt, ha siet. A katódsugarú televíziókból a tavalyi kínálat mindössze negyven százaléka áll rendelkezésre: nyolcvan különböző típusú tévé helyett idén mindössze húszfajta közül választhat a vásárló. – Hatalmas kereslet lenne iránta, de a nyugat-európai és japán gyárakat nem érdekli a magyar piac. Helyettük LCD-s, plazma- és projektoros televíziókat készítenek, így irányítva a keresletet. Az „igazi" televízió jövőre valószínűleg végleg eltűnik a boltok polcairól – véli az értékesítési vezető. Az LCD-s televíziókból viszont a legolcsóbb is százezer forintba kerül.

A magyarok egyébként az évek múlásával egyre inkább a márkát és a minőséget tartják szem előtt. Így van ez karácsonykor is. Meglepő módon sokkal kevesebben vásárolnak hitelre, mint ahányan készpénzben fizetnek. Szabó János véleménye szerint a hiteles vásárlás a kisebb boltokban divatosabb – ezek csak a banki hitellel tudnak több vásárlót fogni maguknak.
– Most még körültekintőbben lehet vásárolni, mindenféle idegesség nélkül – indokolja a kereskedő, miért biztatja azonnali boltozásra a vevőket.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom