Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Macskák premierjével ma nyitja kapuit a szegedi szabadtéri

Az ország legpatinásabb nyári színháza, a 76 éves Szegedi Szabadtéri Játékok ma este 9 órakor a világsikerű Webber-musical, a Macskák bemutatójával indítja az idei fesztiválszezont. Az augusztus 20-i zárásig az ajándékkoncerttel együtt a Dóm téren hat produkciót kínálnak összesen 18 előadásban.
A Szegedi Szabadtéri Játékok szinte minden szempontból csúcstartó a hazai nyári színházak között. Az 1931-es indulás óta az eddigi 56 évad több mint háromszáz produkcióját, 850 előadását mintegy 4,4 millió néző látta. Az imponáló számra persze magyarázat a pótszékekkel együtt négyezres – 1994 előtt 6500 fős – nézőtér is: a Dóm téri a legnagyobb magyar színház. A csillagtetős színpad is az ország legnagyobbja: körülbelül 800 négyzetméteres.

Itt készülnek a legdrágább színházi produkciók a leghatalmasabb díszletekkel, a legnagyobb létszámú szereplőgárdával. A legmagasabb díszletet valószínűleg a 2004-es Nabuccóhoz gyártották: központi eleme egy tizenhárom méter magas – azaz négyemeletnyi – lépcső volt, amely a zenekari árokból egészen a templom rozettájáig vezetett. Ugyanebben az évben született meg az egyik legkülönlegesebb produkció: Juronics Tamásék nyitó előadása, az Új Világ, amihez a színpad eredeti padlózata fölé három rétegű borítást kellett készíteni: alul vízzáró medencét, középen vízzel elárasztható táncpadlót, fölül pedig tűzpadlót. A Tűz és a Víz Birodalmában játszódó balettben hatalmas tűzgömb és 80-100 köbméter víz zúdult a színpadra.

A legtöbbször játszották

Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye a legtöbbet játszott színdarab a Dóm téren: 16 nyáron összesen 60 előadást tartottak belőle. Az operák között Erkel Ferenc Hunyadi Lászlója vezet: 12 nyáron 32 előadásban. Johann Strausstól A cigánybáró vezeti az operett-toplistát 9 nyáron 34 előadással. A legtöbb előadást egy szezonban 2001-ben tartották, amikor 8 különböző produkciót láthatott a nagyérdemű összesen 21 alkalommal. A legváltozatosabb szezon a 2002-es és a 2004-es volt, amikor 11 különböző produkciót kínáltak 17, illetve 18 előadásban.

A legek évadjaként is hirdették a 2004-est: soha nem vendégszerepelt korábban annyi külföldi társulat itt, mint akkor, európai uniós csatlakozásunk és a nagy árvíz 125. évfordulója évében. A fesztivál félmilliárdot meghaladó költségvetése, de az azt követő helyi politikai csatározás is nagyobb volt minden korábbinál.

Van persze olyan adat is – a fellépő sztárok gázsija –, ami üzleti titkot képez, ezért nincsenek pontos információink. Úgy tudjuk, a világ legnagyobb színpadain is keresett operisták honoráriuma elérhette akár az 1 millió forintot is, ami európai összehasonlításban nem is tűnik nagy összegnek. A legnagyobb gázsit eddig Montserrat Caballé kapta, aki 2003 nyarán állítólag 18 millió forintnak megfelelő euróért jött el Szegedre. Nem lehetett nagyságrendekkel kisebb 2001-ben az argentin tenorsztár José Cura javadalmazása sem.

A legtöbb pénzt egy komáromi vállalkozó, Zahováry Zoltán fizette ki Dóm téri előadásra szóló jegyért: lapunk és a szabadtéri közös jótékonysági célú licitjén 2005 nyarán 90 ezer forintot ajánlott a Rómeó és Júliára szóló két belépőért.

Az idei évad számokban

A Dóm téren ezen a nyáron hat produkciót (Macskák, Marica grófnő, Török táncshow, Rudolf, Bánk bán, Ajándékkoncert) kínálnak összesen 18 előadásban. Idén a Török táncshow jegyei a legolcsóbbak (1800–5700 Ft), a Macskákra szóló belépők a legdrágábbak (3500–12 ezer 500 Ft) – az augusztus 19-i ajándékkoncertre ingyenjegyeket adnak. A szabadtéri játékok előadásain ezen a nyáron több mint hétszáz színész, énekes, táncos, zenész, kórustag és statiszta lép fel. A háttérmunkások – díszítők, kellékesek, fodrászok, hangosítók – száma megközelítőleg háromszáz fő. Előadási napokon 40 jegyszedő, 10-15 biztonsági őr dolgozik a Dóm téren. Az új produkciók bemutatója után százötven fős zárt körű állófogadást tartanak az alkotók, a főszereplők és a V. I. P.-vendégek részvételével.


Musicallegek

A Szegedi Szabadtéri Játékokon 1965-ben Leonard Bernstein West Side Story-ja volt az első musical, amit bemutattak. A legtöbb musical-előadást 1996 nyarán tartották, amikor Dés László Valahol Európában, valamint Michael Kunze és Lévay Szilveszter Elisabeth című darabját is bemutatták – a kettőt összesen tíz előadásban. Idén is ugyanennyi musicalest lesz a Dóm téren: a Macskákból hat, a Rudolfból négy előadást tartanak. A legnagyobb előadásszámot megért musicalprodukció az Elisabeth volt: három nyáron át összesen 16-szor játszották a szabadtérin. A műfaj koronázatlan királyának, Andrew Lloyd Webbernek több darabja is szerepelt már a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán. 1986-ban és 2003-ban a Jézus Krisztus Szupersztárt láthatta a közönség, 2001 és 2002 nyarán pedig az Evita aratott nagy sikert. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőlugas az ásotthalmi Champs-Elysées-n

Egy körúton ritkán pöfög csotrogány, ketyeró, csettegő – ennyi néven nevezik a környéken az… Tovább olvasom