Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A macskákat nem fenyegeti a madárinfluenza

A legfontosabb: a macskatartók ügyeljenek arra, hogy állataik rendre megkapják az egyébként is szükséges védőoltásokat. Így a macska immunrendszere nem gyöngül le, tehát nem fenyeget az a veszély, hogy szervezetében megtelepszik a madárinfluenza-kórokozó is.
Ausztriában is megtalálták macskákból vett mintákban a H5N1-vírust. – A legfontosabb, hogy a macskatartók ügyeljenek állataik egészségére. Különösen azokéra, melyek kijárhatnak a lakásból – mondja ezzel kapcsolatban dr. Kókai Károly állatorvos, aki egyszersmind a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának alelnöke is. Egy olyan macska, amely nem részesül az évente szükséges védőoltásokban, és kijár a szabadba, könnyen megkaphat állatbetegségeket – például macska-tüdőgyulladást, -herpeszt, -calicit.

Olyan „kommersz" betegségek is károsíthatják, amelyek abban az esetben, ha az állat megkapja az oltásokat, szóba sem jöhetnek. S ha egy ilyen, legyöngült szervezetű macska megtalál egy madárinfluenzában elhullott szárnyast és megeszi, nagyobb eséllyel telepszik meg szervezetében a kórokozó, mint egészséges állat esetében – mondja a szakember.

Egyébként ha meg is telepszik a macska szervezetében a vírus, akkor sem biztos, hogy továbbterjed. Délkelet-ázsiai, állatkerti tigrisekben, melyeket madárinfluenzában elhullott szárnyasokkal etettek, megtelepedett ugyan a vírus, ám nem terjedt tovább. – Vajon hány százezer, lakásból nap mint nap kijáró macska élhet Ausztriában? Közülük csak kettőből mutatták ki a hírek szerint a vírust – mondja az állatorvos. Hozzátéve: teljesen indokolatlan lenne, ha a hírek nyomán valamiféle macskaellenesség alakulna ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakai az új civil elnök

Bakai Csaba (képünkön) személyében új elnököt választott a civil alapprogram regionális kollégiuma. Tovább olvasom