Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

''A madárfotózás olyan, mint a vadászat''

Pusztaszer - Munkája egyben a hobbija, és ezért még elismerést is kap: Máté Bence, a 22 éves pusztaszeri természetfotós immár második alkalommal nyerte el a legjobb kollekcióért járó Eric Hosking-díjat Londonban.
Elsők között gratulálhattunk Máté Bencének, a fiatal pusztaszeri természetfotósnak, amikor tegnap délután a kisteleki állomáson leszállt a vonatról. Londonból érkezett haza, ahol a BBC természetfotós pályázatának Eric Hosking-díját vehette át. Ezt a legjobb huszonhat év alatti fotósnak ítéli a zsűri. Idén hetvennyolc országból több mint 32 ezer 300 fotó érkezett. Bence hét éve megszakítás nélkül szerepel a díjazottak között, ezzel a teljesítménnyel egyedül ő büszkélkedhet a világon. A napokban forgalomba kerülő, a 2007. év legjobb nemzetközi természetfotóit tartalmazó albumban hat képe is szerepel.

– A pályázatra tíz fotóval neveztem, ezek közül hatot választottak ki. Mind a haton madarak szerepelnek. Ötöt Magyarországon, egyet pedig Finnországban készítettem – halljuk a főállású madárfotóstól, aki oly szerencsés, hogy hobbija egyben a munkája is. A National Geographic Magyarország szponzoráltjaként idén hétszáz órát töltött el saját építésű leshelyein – amelyekről a megfelelő pillanatra vár. – A madárfotózás olyan, mint a vadászat. Felébreszti az ösztönöket, az ember függővé válik – fogalmaz kedvenc témájáról. Megtudjuk, Bence fotói megtervezett képek: eteti a madarakat, itatókat csinál azért, hogy kiszámíthatóbbá váljon viselkedésük, így sikerül egyedi, jó akcióképeket készítenie.

A fotóstól azt is megkérdeztük, mit tervez a jövőben: – Természetfotós túrákat és kiállításokat szervezek, előadásokat tartok. Egyre többet utazom. London előtt Finnországban jártam, novemberben pedig Franciaországba repülök. Ezt az állapotot szeretném fenntartani, hiszen ez tesz boldoggá: minden időmet a természetben, a madarak fotózásával tölteni.

Névjegy

Máté Bence 1985. február 26-án született. „Már általános iskolás koromban nagyon érdekelt a természetjárás, melyhez nagymértékben hozzájárult lakóhelyem környezete és napi kapcsolatom a hasonló érdeklődésű emberekkel. Állandóan a pusztát jártam" – vallja. Az általános iskola utolsó évében egyszerű eszközökkel, de annál nagyobb megszállottsággal kezdte a lessátras madárfotózást. 2001-től minden évben sikeresen szerepel a világ legnagyobb természetfotós pályázatán. Eredményei közül kiemelkedik „Az év ifjú természetfotósa 2002" világcím és a 2005. évi Eric Hosking-díj, valamint „Az év madárfotósa 2005" cím elnyerése. Ő a legfiatalabb tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ) és a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt). 2005 óta a National Geographic Magyarország ösztöndíjjal támogatja tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Anyu, mikor rakjam bele a rántást?''

Szeged - A huszonegyedik században már nem alapkövetelmény, de azért nem árt, ha egy nő tud főzni.… Tovább olvasom