Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A magán-nyugdíjpénztári dolgozókat is érinti az átalakítás

Szeged - Nagyjából 2 ezer ember munkahelyét érinti közvetlenül, és több ezerét közvetve a hétfőn elfogadott magán-nyugdíjpénztári törvény.

Nemcsak akkor kerülnek nehéz helyzetbe a magán-nyugdíjpénztárak, ha tömegesen lépnek vissza az állami szektorba az emberek, de már novemberben is, amikor nem jön a tagdíj, és nem lesz működési tartalék – mondta a delmagyar.hu-nak Juhász Istvánné, a Magyarországon működő pénztárak érdekképviseleti szervének főtitkára. A Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára emlékeztetett: a tagdíj a fedezeti, működési és likviditási tartalékba kerül.

A működési és a likviditási tartalékból finanszírozhatják egy ideig a működést, de pénztáronként változó, hogy ez meddig elég, a tagok pénzéből pedig nem lehet elvonni. Mindez két hete derült ki, végig kell gondolni, hogy mire elég a tartalék – fogalmazott.

Pontos számot a főtitkár nem tudott mondani, de országosan nagyjából 2 ezer ember munkahelyét érinti közvetlenül és több ezerét – vagyonkezelőket, könyvvizsgálókat, tagszervezőket – közvetve a hétfőn elfogadott magán-nyugdíjpénztári törvény.

Politikamentes szakmai érdekképviseleti szerv vagyunk – válaszolta arra a kérdésre, hogyan próbálják érvényesíteni az érdekeiket. Hozzátette: írtak Schmitt Pálnak, és a levélben arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényjavaslatot, hanem kérjen alkotmánybírósági normakontrollt. Tervezik továbbá, hogy az alkotmánybírósághoz, illetve Herman Van Rompuy-hoz, az EU elnökéhez fordulnak.

Kérdésünkre, hogy a  kormány nyugdíjvédelmi megbízottjának feladata kiterjed-e a magán-nyugdíjpénztárak dolgozóinak védelmére, teljesen értékelhetetlen válasz érkezett a miniszterelnök sajtóstábjától. Havasi Bertalan, a sajtóstáb vezetője ezt írta: "Természetesen, a miniszterelnöki megbízott megvédi a magán-nyugdíjpénztárak dolgozóinak nyugdíját is. E dolgozók nyugdíja is akkor kerül biztos helyre, ha az állami nyugdíjrendszerbe kerül vissza."

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. Moon 2010. október 29. 00:31
  „Kedves történész!
  Látom van infó hiány rendesen. Én is buktam de ki nem! PSZAF weboldalt mikor olvastál utoljára, egyáltalán amikor beléptél előtte miről tájékozódtál? Már ha egyáltalán tájékozódtál?! A magánnyugdíj pénztáraknál az emberek egy hosszútávu előtakarékossági rendszeren keresztül takarékoskodnak ebből következik, hogy a befektetések hozamai is változók. Sajnos a válság hatásait előre senki nem láthatta és nem tudhata, hogy kicsiny hazánkat ez mennyire is érintheti. A hozamokat egy hoszabb terminus után érdemes kritizálni és nem mindegy, hohy milyen portfólióban volt a befizetésed és melyik pénztárnál. Hidd el sokkal könyebb fikázni mint tájékozódni és ennek szellemében a megfelelő döntést meghozni. Természetesen azért időközben illik figyelemmel kísérni a befizetéseidet. Ez meg viszont a saját érdeked. Ha visszagondolsz a magán nyugdíjpénztárak megalakulásának okára rájössz, hogy jelen állapotban nem képes finanszírozni az állam a nyugdíjrendszert mert kevés a rendszeres adófizető uszkve 1.5 millió emberke nyög rendesen. de hát ezek az adatok illetve a témával kapcsolatos információt mindent meglehet a neten találni csak keresni kell. Jellemzően ez nem igazán érdekli az embereket. Ez meg viszont tény. A demográfiai statisztikák makacs dolgok. Selmeci Gabriella eddigi nyilatkozatai.....hát mit is mondjak baromi gyengék voltak érvelésnek meg egyenesen hitvány. Semmi konkrétumot eddig nem tudott az említett hölgy mondani amivel megtudott volna győzni. Az, hogy kijelenti miszerint csak az állam garantálhatja a nyugdíjakat ez kevés. Hogyan? Na erre a kérdésre még nem született meg az az ember aki válaszolna.”
 • 69. történész 2010. október 28. 19:25
  „Hé haverok... a melósokat herélik most már...de megérdemeljük mivel a birka nem jó ha kos..

  valójában a magán nyugdíj megérdemli a sorsát akkora lábon éltek, fiatal kölykök játszották a menedzsert.. nem sajnálom őket..Mi birizza a csőröm..hát a tavalyi önkéntes nyugdíj befizetésem ami volt 136 e ft. a jólét reményében..és mit kaptam hahahah elvittek a tetvek 163 e.ft-ot mert mondták a szemetek gyönge év volt az év...de ők nem jártak akkor azután sem gyalog stb..”
 • 68. gavallér 2010. október 28. 10:34
  „Kiherélték a maszek nyugdíjkaszálókat. Most meg kiherélik sztm a caffeteriát is ezzel az egységes
  étel utalvánnyal meg a turisztikai kártyával.”
 • 67. Arnika 2010. október 28. 09:40
  „N.P. Megelőztél, azon kell elgondolkozni, hogy ez a Binder István aki a PSZÁF állami alkalmazottja miért hazudik. A törvények szerint méltatlan a köztisztviselői állásra a hazugság miatt.
  Persze az állását félti és azért szajkozza a Fidesz megalapozatlan vádjait, de hol van akkor a tisztessége?”
 • 66. N.P. 2010. október 28. 08:57
  „megtaláltam:
  "A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétette honlapján valamennyi nyugdíjpénztár tavalyi hozamteljesítményét. A 19 hazai magánnyugdíjpénztár növekedési portfólióinak összesített nettó hozama 25,62 százalék lett 2009-ben, a kiegyensúlyozott portfólió 17,42, a klasszikus 11,45 százalék hozammal zárt. A kiemelkedően jó befektetési eredménynek köszönhetően az elmúlt 10 évre számított éves átlagos reálhozam - azaz az infláció fölötti hozam - mindhárom választható portfóliótípusnál pozitívvá vált, mértéke éves szinten átlagosan 0,35-1,02 százalék közötti. "”
 • 65. N.P. 2010. október 28. 08:54
  „achilleus 2010.10.27. 19:12

  " A felügyelet szóvivője, Binder István szerint ezzel is magyarázható, miért zártak a magánkasszák tavaly 2 milliárdos veszteséggel." - az alábbiak mintha ezt cáfolnák ezt, de magától a Pszáf-tól is olvastam pozitív hozamokról szóló hírt.

  "Jó hír, hogy minden magánnyugdíjpénztár pozitív hozammal zárta a tavalyi évet, sőt minden hozam meghaladta az inflációt, tehát pozitív reálhozamokról beszélhetünk. " -- Kossuth rádió”
 • 64. Holdkő 2010. október 28. 06:52
  „Már elnézést de arra nem gondoltok, hogy az emberek azért léptek be magánnyugdíj pénztárakba mert nem hisznek mér az államnak. Az én véleményem szerint az állami nyugdíjrendszer és a tb hamarosan össze fog omlani. De miért is, mert te, aki dolgozol fizetsz azok után az emberek után akik nem dolgoznak. Lehet ők többet visznek haza segélyekből mint te. Nem a dolgozó emberek pénzéből kellene az adósságot csökkenteni...

  A hol romlott el kérdésre szerintem a válasz 1990....Onnantól csak lefelé megy az ország a lejtőn, függetlenül attól hogy ki van a "trónon".”
 • 63. Gingko 2010. október 27. 22:58
  „Magán cég becsődölhet. Érvényesítheti generált, vagy valós vesztességeit. Ez legális!? Hol az életen átívelő biztonság?”
 • 62. KACAGÓ-HIÉNA 2010. október 27. 22:42
  „Zsuzsika tovább kampányolgat??)))”
 • 61. la-za 2010. október 27. 20:40
  „57. achilleus 2010.10.27. 19:12

  Ezzel mi a gond? Melyik cég nem költ marketingre. Így működik a világ, el kell fogadni. Mindenesetre minden költséget a már említett 4,5%-okból kell fizetniük. )Van még 0,1% amit levesznek ún. likviditási tartalékként, ami megint csak az ügyfelek érdekeit védi.)
  Amúgy, ha úgyis ellátogatsz a pszáf hollapjára, akkor megnézheted a pénztárak 10 éves hozamrátáját.....közel sem olyan borús a helyzet, amilyet a politikusok felfestenek....

  Más:

  Nagyon sokan nincsenek tisztában a dolgokkal. Konkrétan, hogy a jelenlegi állami rendszerben nem neked gyűlik a pénz, hanem egyből kifizetik a mostani nyugdíjasoknak. Majd ha lesz egy konkrét kidolgozott terv az állami rendszerre, ahol mindenkinek saját számlája van, akkor érdemes elgondolkozni a visszalépésen.... Szerintem :)”
 • 60. achilleus 2010. október 27. 19:47
  „58. hozzászólás Moon 2010.10.27. 19:37
  Mivel pályakezdőknek KÖTELEZŐ volt. Egyértelmű, hogy a pénztárak EGYMÁSSAL versenyeztek, az alapinformációkat viszont a munkáltató INGYEN megadta a kedves leendő pénztártagnak.”
 • 59. Moon 2010. október 27. 19:40
  „Sajnos óriási a tájékozatlanság ebben a témában. Na persze a kormányzati kommunikáció is megér egy misét.
  Ma 10 emberből jó ha hat tudja, hogy miként épül fel a jelenlegi nyugdíjrendszer, amit gőzerővel igyekeznek szétverni.”
 • 58. Moon 2010. október 27. 19:37
  „57-nek!
  Mivel a marketing és reklámköltség is a tájékoztatást szolgálja ez szerinetm nem probléma. Sajnos kell a tájékoztatás mert ma is sokan úgy gondolják, hogy az állam majd mindent megold meg mit érdekel ez engem még és hasonló nyilatkozatokat lehet hallani. Ami a nagyközöst illeti mint állami szekciót naivitás azt hinni, hogy abbból csak kizárolag az állam a nyugdíjrendszert kívánja finanszírozni. Na persze.....”
 • 57. achilleus 2010. október 27. 19:12
  „18. hozzászólás la-za 2010.10.27. 08:46
  Tényleg költöttek másra is:
  "A PSZÁF vizsgálatai szerint az elmúlt években jelentősen megugrottak a magánnyugdíjpénztárak marketing és reklámköltségei. A felügyelet szóvivője, Binder István szerint ezzel is magyarázható, miért zártak a magánkasszák tavaly 2 milliárdos veszteséggel. A szerint a pénztárak azért kezdtek erős tagtoborzásba az elmúlt években, mert a kormány folyamatosan csökkentette működési költségeiket."”
 • 56. flexs. 2010. október 27. 17:19
  „nincs már pénz fizetni a sohasemdolgozott cigányok rokkantnyugdíját, ezért kell a fehérek pénze.”
 • 55. GAgyi 2010. október 27. 17:05
  „54. varadipal 2010.10.27. 16:56

  "Államtitkár: januártól diplomások is tisztíthatnak csatornát
  MTI, Gazdasági Rádió, 2010. október 26. 14:50"

  Így gyorsan meg lesz az a rengeteg új munkahely :)”
 • 54. varadipal 2010. október 27. 16:56
  „Az egymillió új munkahelyből majd csak kiszorítják ennek a 2000-nek is a helyet. Érdekes, a csatlakozáskor állását vesztett 10000, a határforgalomban éjjel-nappal, ünnepen, vasárnap gályázó speditőrért nem ejtett könnyet senki.Majd viki beveszi az alkotmányba, hogy ezeknek alanyi jogon jár a zsíroskenyér.”
 • 53. GAgyi 2010. október 27. 16:22
  „Látom lelki szemeim előtt, hogy micsoda reklámhadjárat lesz a mi pénzünkből az állami vs. magán révén. Mert az mnyp sem hagyja magát az már szent. Mindenki igér majd fűt-fát, mint a teleshop-ban.. :)”
 • 52. GAgyi 2010. október 27. 16:17
  „51. achilleus 2010.10.27. 15:33
  Így gondolom én is. A választás lehetősége szent!!!”
 • 51. achilleus 2010. október 27. 15:33
  „48. hozzászólás GAgyi 2010.10.27. 14:37
  50. hozzászólás crafty 2010.10.27. 15:19

  Van amin nem érdemes vitatkozni, teljesen jogos mind a két érdemi megjegyzés. És valóban az Alkotmánybíróság, amelyik esetben döntött éppen azt emelte ki, hogy megérdemelt végkielégítéseket éppúgy sújt a törvény, mint a társadalom igazságérzetét irritáló extrák. Ami az AZONNALI befizetéseltérítést illeti, ez szerintem is aggályos, hogy finoman fogalmazzak, viszont az átlépés jogának megadása nem lehet kétséges, hogy az alkotmányos.”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siketek szépségversenyén járt a dorozsmai Varga Enikő

A kiskundorozsmai Varga Enikő részt vett a siketek és nagyothallók első szépségversenyén Budapesten. Tovább olvasom