Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A magánorvosok számára korlátozták a gyógyszerfelírást

Diktátumnak nevezte egy szegedi pszichiáter azokat az új szerződéseket, amelyeket az október végén lejárt megállapodások helyett köt a magánorvosokkal az egészségbiztosító. Ezentúl a magánorvosok nem írhatnak fel 90, illetve 100 százalékos támogatással gyógyszereket.
Az egészségbiztosítóval nem szerződött orvosok – vagyis a magánpraxisban dolgozók – november óta nem írhatnak fel 90, illetve 100 százalékos támogatással gyógyszereket. Így tehát a hozzájuk járó betegeknek ki kell fizetniük a számukra rendelt készítmények általános árát, sőt: sem ők, sem a nyugdíjas orvosok nem írhatnak fel ezentúl családtagjaiknak kedvezményes gyógyszert.

Szemerédi István szegedi pszichiáter szintén azok közé az orvosok közé tartozik, akit az új rendelet hátrányosan érint.
– Azt a készítményt, amit eddig a betegem 300 forintért tudott kiváltani, most már csak 1500 forintért kapja meg a receptemre – mondta. A pácienseim egy része így nyilván elpártol tőlem – magyarázta –, és inkább vár órákat a rendelőintézetben egy receptre.

Az indoklás az volt, hogy a magánorvosok túlköltekeznek. Ez azonban a szegedi orvos szerint éppen rájuk nem igaz, hiszen ha már a beteg fizet azért, hogy hozzájuk megy, nem szeretné, ha a gyógyszerei is csillagászati összegbe kerülnének, vagyis valóban csak azt írják fel számukra, ami feltétlenül szükséges.

A Magyar Orvosi Kamara tiltakozik a változtatás ellen: aláírásgyűjtést kezdeményezett és vétójogával élt az új szerződéssel kapcsolatban. A Magyar Psychiátriai Társaság az Alkotmánybíróságot is megkereste panaszával.

– Ezzel az intézkedéssel nemhogy pénzt nem spórolnak az államkasszának, de pluszkiadásokat teremtenek. A betegek ugyanis nyilván elmennek majd az állami intézményekbe felíratni a gyógyszert, ám a vizsgálatot és a receptírást a kórház, klinika vagy rendelő is leszámlázza majd a társadalombiztosítónak, amelynek így minden ilyen beteg után minimum 1000-1500 forintot kell kifizetnie, de inkább ennél jóval többet – vélekedett Szemerédi.

A magánorvosok egyetlen lehetősége ebben a kilátástalan helyzetben, hogy az új szerződést úgy kötik meg: nem csupán magánpraxist folytatnak, jöhetnek hozzájuk ingyenes ellátásra is a betegek. – Ilyen szerződést azonban csak ott kötnek, ahol nincs elég állami orvos. A többiekkel olyan papírt íratnak alá, melyben nem szerepel, hogy rendelhetnének 90 vagy 100 százalékos állami támogatással gyógyszereket. Szerintem az nem is szerződés, hanem diktátum – mondta a pszichiáter.


Csalót kiáltanak

Tiltakozik a magánorvosok vényírási korlátozása ellen a Magyar Orvosi Kamara – mondta Szegeden tartott sajtótájékoztatóján Éger István. A kamara elnöke kiemelte: a magyar betegek számára alapvető a biztosítás, a korrekt diagnózis és a megfelelő gyógykezelés – ez pedig független a rendelő helyétől. Visszaélések kiszűrése a társadalombiztosító joga és feladata, a csalások kiküszöbölése az orvostársadalom alapvető érdeke. Éger hangsúlyozta: a szakma vezetői intézkedésükkel egységesen minden orvost csalónak kiáltanak ki, ami egyaránt károsítja a biztosítót és a betegeket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom