Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A magánóvodákban ára van a törődésnek

A magánóvodák térítési díja ugyan borsosabb – van, ahol 55 ezer forintot kell fizetni egy hónapra –, sok szülő mégis előteremti az összeget azért, hogy gyermeke színvonalasabb ellátásban részesüljön.
A fürtös hajú, hároméves Eszti szinte el sem engedi az óvó néni kezét. Sok apróság csúszdázik és örömében nagyokat sikongat. Mások csöndesen homokoznak, vagy élvezik a libikókáról a kilátást. A Roosevelt téri játszótéren vagyunk. A kellemes időt kihasználva a gyerekek csak ebédelni mennek fel a belvárosi lakásból kialakított Micimackó Alapítványi Óvodába.

Az óvodát 13 évvel ezelőtt alapították egy panellakásban. A Szegeden található többi magánovihoz hasonlóan alapítványi kézbe került. Kilenc éve az Oroszlán utcában üzemel, és csak augusztus 1-jétől 31-éig tartanak nyári szünetet.
– A szünidő miatt az oviban jelenleg 25 gyerek van. Akad, aki már iskolás, de annyira szeretett ide járni, hogy szívesen visszatér, amíg a szülei dolgoznak – mondja Juhász Ildikó intézményvezető.

Egy napi menü

A Micimackó Alapítványi Óvodában naponta körülbelül 350 forintba kerül az étkezés. Csütörtökön kifli, pulykasonka, paprika és kakaó a reggeli. Tízóraira friss gyümölcssalátát ehetnek a gyerekek. Zöldségkrémleves pirított zsemlekockával, rántott csirkecomb gyümölcsmártással az ebéd. Ráadásként pattogatott kukoricával szolgálnak. Uzsonna: péksütemény és tea.
A Pick Alapítványi Óvoda csütörtöki menüje: túrós szendvics, zöldpaprika, tea a reggeli, az ebéd: rizsleves, paradicsomos káposzta fasírozottal. Uzsonnára gabonapehely lesz tejjel. A menüért 280 forintot kell fizetni naponta.

Az óvónő arról is tájékoztat, hogy nyáron különösen ügyelnek arra, hogy a gyerekek sokat legyenek a szabadban: többször ellátogattak a vadasparkba és uszodába is járnak, ahol a nagyokat oktatják, a kisebbek pedig kedvükre pancsikolhatnak.

Nyáron a többi alapítványi (magán)óvodában is fogadják a gyerekeket. Aki magánóvodába adja csemetéjét, annak számolnia kell azzal, hogy havonta 10-55 ezer forintos díjat kell fizetnie. A költségek tartalmazzák a napi étkeztetést és a programokon való részvételt. Ezenkívül például a Müller Óvoda háztól házig szállítást biztosít kisbuszával.

Az önkormányzati óvodák (51-ből a fele van nyitva a nyári szünet idején is) olcsóbbak. Ügyeletszerűen fogadják a gyerekeket, a szülőknek csak az étkeztetésért kell fizetni, havi 6-7 ezer forintot. Mégis több szülő úgy gondolja, inkább kifizeti a nagyobb összeget a magánóvodában. Miért? A családiasabb hangulatért és a speciális foglalkozásokért.

Számokban

Az önkormányzati és az alapítványi magánóvodák egyaránt évi 199 ezer forint támogatást kapnak egy gyerekre. Szeptembertől 51 önkormányzati intézmény 201 csoportjában 4696 gyermek kezdi az óvodát. Az egyházi, vagy alapítványi kézben lévő 13 óvoda, körülbelül 790 gyermekre számít.

– Az angol anyanyelvű óvó bácsitól és óvó nénitől sokat tanulhatnak az ikreim. Számomra nagyon fontos, hogy már pici korukban nyelvekkel ismerkedjenek – magyarázza Zolnay Kriszta, aki a Teddy's Klub angol–magyar óvodába járatja gyermekeit. A három és fél éves Daniella és Dániel anyukája hozzáteszi: – A kellemes környezet mellett fontosnak tartom, hogy nyáron sem esnek ki a kicsik az angol nyelvi környezetből.

A szegedi Pick Alapítványi Óvodában is sok időt töltenek a gyerekek a szabad levegőn: fürdőznek az udvari medencében, játszanak az udvaron. Heti egy alkalommal – külön költségek ellenében – görkorizni járhatnak. – Sokat sétálunk a városban és meglátogatjuk a füvészkertet és a vadasparkot. A nagyobbakkal messzebbre is elmegyünk. A gyálaréti lovastanya nagyon népszerű a gyerekek körében – meséli Szalma Györgyné, az óvoda vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 milliót kér számon egy homokbánya tulajdonosa a múzeumon

Kétszázmillió forintot, elmaradt hasznát kéri számon a Móra Ferenc Múzeumon egy homokbánya… Tovább olvasom