Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tüntettek Budapesten

A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni és a kerítés nem oldja meg a problémát.
Kósa Lajos: a határátlépők száma év végére 140-160 ezret is elérheti

Az év végére az illegális határátlépők száma elérheti a 140-160 ezret is - erről Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszélt az M1 aktuális csatornán kedden. A kormánypárti politikus közlése szerint kedden az illegális bevándorlók száma meghaladta a 80 ezret.

Kósa Lajos szerint minden jel arra utal, hogy sokan szervezett embercsempészek segítségével indulnak útnak, ők 3-6 ezer dollár közötti összeget fizetnek azért, hogy a jobb élet reményében zömében Ausztriában, Németországban vagy a skandináv államokban telepedhessenek le. Hozzátette: akiknek valóban politikai menedékjogra van szükségük, azok ebből az összegből akár repülővel is érkezhetnének.

Arról is beszélt, hogy a migránsok hiába kapnak Görögországban a schengeni térségbe történő belépésről okmányt, azt gyakran megsemmisítik. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az Európai Unió több tagállama nem biztonságos országnak minősítette Görögországot, ahová így ezekből az országokból a migránsok nem küldhetőek vissza.


A magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tüntettek Budapesten

A magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás (MigSzol) Csoport szervezésében. A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni és a kerítés nem oldja meg a problémát.

A tüntetés az V. kerületben, a Szent István-bazilika előtti téren kezdődött, majd a demonstrálók átvonultak a Kossuth térre, az Országház elé, ahol lebontottak egy jelképes kerítést. 


A magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tüntettek Budapesten. Fotó: MTI/Balogh Zsolt (galéria)


Gyantár Edit, több vajdasági civil szervezet, köztük a Polgári Értékek Központja képviseletében a Szent István téren arról beszélt, hogy "képmutató" a más országokból érkezők megbélyegzése, és a határra tervezett kerítés sokáig emlékeztet majd "a nyomorúságunkra".

A globális szolidaritás szükségességét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott: "senki sem született illegálisnak". Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a Kossuth téren mondott beszédében kijelentette: a menekültügyi jogszabályok módosításával Magyarország "kiiratkozik a civilizált európai nemzetek sorából". Cinikus az, aki gazdasági bevándorlónak tekint egy olyan embert, aki a háború elől menekül - mondta. Az épülő kerítésre utalva azt hangoztatta, hogy "a fal" drága és értelmetlen, azzal nem lehet megoldani a problémát.

Pfalz Aziz, A Város Mindenkié csoport képviseletében arról beszélt, hogy a kormány építi a "nagy falat", és ez Európa szégyene. Szavai szerint a legtöbben a halál elől menekülnek, nekik segítségre van szükségük. Kékesi Márk, a szegedi MigSzol egyik alapítója szerint a kerítés nem lesz alkalmas arra, hogy feltartóztassa a menekülteket, hiszen azt meg lehet kerülni. A kerítés a magyar választóknak szól - jegyezte meg. Amy Rodgers a MigSzol képviseletében arról beszélt, hogy olyan ko

A magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tüntettek Budapesten. Fotó: MTI/Balogh Zoltán (galéria)

rmány kell, amely nyitott szemmel közelít a problémához, a menekültekkel és az ország állampolgáraival közösen dolgozik ezen, továbbá új befogadó helyeket létesít. Olyan Európai Unióra van szükség, amely felismeri, hogy a menekültek nem jelentenek fenyegetést - mondta, hozzátéve: a magyar határon nincs szükség újabb "vasfüggönyre".

A demonstrálók a Szent István tér mintegy felét töltötték be. A szervezők szerint 600-700 ember vehetett részt a több civil szervezet által is támogatott tüntetésen. A rendezvényen többen táblát vittek, amelyekre az volt írva: "Jézus is egy migráns"; "Az ég kék, a fű zöld, a migráns ember"; "Human rights for all!" A szervezők a tüntetés végén azt közölték, hogy a londoni magyar nagykövetséget a nap folyamán aktivisták "blokád alá vonták szolidaritásból".

Szerbia felé néznek a pengék

A 150 méter hosszú próbakerítés helyét hétfőn megtisztitották a katonák a növényzettől, szabályos sávot alakítottak ki. Most a kamionokat várják a betonoszlopokkal, drótkerítésekkel, hogy folytathassák a munkát.

A helyszínen a sajtó részéről is nagy az érdeklődés, még külföldről, Csehországból is érkezett tévéstáb forgatni. 

Épül a kerítés: Szerbia felé néznek majd a pengék - GALÉRIA

A helyszínen hivatalos forrásból megtudtuk, hogy a kerítés nem 4, hanem 3 méter magas lesz. Az oszlopokat 2 és fél meterenként telepítik, 2 sor pengekerítéssel (NATO kerítés), az egyik pengesor a tetején, a másik az alján lesz. A pengék Szerbia felé fognak nézni. A kerítésen sérülés nélkül lehetetlen lesz átjutni, de nem azért állítják fel, hogy sérülést okozzon - hangsúlyozta helyszíni forrásunk.

A munkákat november 30-ig befejezik. A kerítéshez a BV intézetek elítéltjei készítik az alapanyagokat, a most érkező oszlopokban is már az ő munkájuk van benne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilágyi Annamária rendezte Thuróczy Katalin vígjátékát

Az égvilágon semmi tanulsága – ígéri Thuróczy Katalin könnyed nyári játéka, a Pastorale. A frivol rokokó komédián jókat kacag a publikum. Tovább olvasom