Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A magyar Bastille előtt

Tomcat a Vörösmarty téren elmondta: feljelenti Kozenkai Jenőt és Kőrösi Imrét. Pisti, a szóköz is részt vett a pesti tüntetésen. Magyar Nemzeti Bizottság 2006, Tomcat, Budaházy Baráti Kör – velük találkoztunk szombaton Pesten, ahol a kormány ellen demonstrálók csoportjával tartottunk. A hagyományos jelszavak között felhangzott ez is: las-sab-ban. Többen rendőri beavatkozástól tartottak.
Nem zavarták meg a Hősök terén rendezett állami megemlékezést sem. Fotó: MTI/Soós Lajos
Tanácstalanul álltunk a Nyugati pályaudvar előtt szombaton délután háromkor. A kormányellenes demonstráció egyik helyszínére, a Szabadság térre tartottunk, de az útlezárások miatt nem tudtuk, merre induljunk. Ekkor felhangzott a Szegedről is ismerős rigmus: táncolj Feri, búcsúbuli.

Szittyakürt és mások

Körülbelül százan vonultak Árpád-sávos zászlókat lengetve. Hozzájuk, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-hoz csatlakoztunk. A hideg ellenére a menet jókedvű volt, bár néhányan kevesellték a létszámot.

– Gyurcsány, Gyurcsány, Gyurcsány, takarodj, takarodj, takarodj – skandálta egy férfi, azt mondta, azért, hogy „többnek tűnjünk". De nem tűntünk, és nagy tömeg a Szabadság téren sem fogadott. A néhány száz tüntetőnek 3-4 árus kínálta a Gede Testvérek Trianon témakörben kiadott forrásmunkáit, Kárpátia CD-t, magyar zászlót. A színpadon Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke a magyarok önrendelkezési jogáról beszélt (amit vissza kell követelni Európától), a Tomcat néven ismert Polgár Tamás – aki szeptemberben részt vett a szovjet emlékmű megrongálásában – csőcselék feliratú láthatósági mellényével hívta fel magára a figyelmet. Aki akarta, aláírásával felhatalmazhatta Grespik Lászlót, hogy „az ügyvédi képviseletre vonatkozó jogszabályokban meghatározott jogkörrel képviselje". Az irat egyúttal tényvázlat is – állt a papíron, amit néhányan tanácstalanul kerülgettek. Volt még koszorú „a kommunista nácik áldozatainak emlékére" és megvásárolható volt a Szittyakürt című lap is. Nem vettünk és jól tettük, mert később ingyen kaptunk Magyar Mércét, igaz, szeptemberit.

Ebek, helyzetben

A téren felpántlikázott buldog vonult át, valaki szerint az MTV-székház a magyar Bastille, a színpadon pedig Waszlavik Gazember László adta elő a Kossuth téri indulót. Kétszer egymás után.

A szemerkélő eső ellen tető alá húzódtunk, ahol valódi konfliktussal szembesültünk: a demonstráció néhány résztvevője a mosdóba igyekezett, de a rendőrök közölték: a WC zárva van. Egyikük nem túl barátságosan hozzátette, hogy „kint a téren lerendezhetik." Egy idősebb úr a hatóság eme tettét a félelem jeleként értelmezte.

A Budaházy ajándékozta fapajzsok felirata a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű lebontását követeli. Fotó: MTI/Beliczay László
A tüntetőket öt óra előtt nem sokkal a Budaházy Baráti Kör mozgatta meg. Fapajzsokat hoztak, ami szerintük jogilag transzparensnek tekinthető, mert összeállva ez a feliratot adta ki: BONTSÁK EL (mármint a szovjet emlékművet).

A kör felhívta a figyelmet: csak olyan vigyen pajzsot, aki hajlandó azt megőrizni, és később gondoskodik a célszerű felhasználásáról. Hogy az mint jelent például Pisti számára, akinek szombat este a szóköz szerepe jutott, az nem derült ki. Felhangzott néhány ismert jelszó között az anakronisztikusnak ható „ruszkik haza", majd a pajzsosok vezetésével 5 órakor a tömeg – aki magyar – a Deák tér felé indult. A József Attila utcánál a Fidesz fáklyás menetével találkoztunk, mire az addigra már BTK EL – formációvá átalakult pajzsosok egy pillanatra megtorpantak. Egy férfi a drámai helyzetet úgy kívánta megörökíteni, hogy kutyáját állította a fotó centrumába. A hidegtől remegő kis testű ebet a két csoport közé helyezte és úgy fényképezte.

Nagy cselezők

A Budaházy Baráti Kör és a Fidesz-rendezvény egyébként végül nem ért össze, az ellenzéki párt aktivistái élő lánccal megakadályozták. Orbánék felvonulása nem sokkal később véget is ért, a résztvevők a felszólításnak engedelmeskedve az Astoria irányába távoztak.

Részükről a fáklyás menet

A Fidesz szegedi szervezete is részt vett a párt fáklyás felvonulásán. A tüntetések többi helyszínén nem találkoztunk a szegediekkel.

Ott maradt azonban Béla, aki így kiabált: Orbán, Gyurcsány, Simicskó is tolvaj. – Itt van a búrádba' a titkosszolgálat, hát kell neked a balhé? – csitította valaki, de Béla nem tágított. Összeveszett egy asszonnyal is, akivel közölte: „a hölgy hülye mint a segg." Bélán kívül a helyszínen maradt a baráti kör és vagy száz tüntető, akikkel hosszú és kanyargós sétát tettünk a belvárosban. A Blahán, a Szövetség és a Wesselényi utcában kanyarogtunk, közben sokan lemaradtak. Las-sab-ban – skandálta a tömeg, hogy az elől vonulók is megértsék. Olyan szinten cselezünk, hogy magunkat is kicseleztük – ismerte fel a helyzetet egy tüntető. A mindaddig jelen lévő rendőrök is eltűntek, a fogyatkozó demonstrálók az Oktogonon, az Andrássy úton át végül a Vörösmarty térre jutottak.

A József nádor térnél az újra felbukkanó rendőrök láttán többen úgy gondolták, hogy összecsapás lesz, a biztonság kedvéért a sajtó munkatársai is felvették a presses mellényt. A rendőrök azonban nem oszlattak és a Vörösmarty téren már nem is tehették volna, hiszen bejelentett rendezvény zajlott. Tomcat levette csőcselék mellényét és így szólt: „egyetlen autót sem rongáltatok meg, egyetlen kirakatot sem törtetek be, bebizonyítottátok, hogy nem vagytok csőcselék, büszke vagyok rátok." Közölte, hogy most azonnal feljelentést tesz Kozenkai Jenő és Kőrösi Imre, az „október 23-i provokátorok" ellen a nemzeti nyomozóirodánál. Ha nem jönne vissza, akkor letartóztatták.
Visszajött. Mi pedig fél kilenckor haza mentünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Gregor Józsefet

Több mint másfél ezer ember kísérte tegnap utolsó útjára a szegedi Belvárosi temetőben a múlt héten… Tovább olvasom