Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

A magyar festészet remekei a Reökben

Szeged - Hamarosan a legjelentősebb magyar klasszikus festményekből álló kiállításnak lehetnek szemtanúi azok, akik ellátogatnak a Reökbe. A Kovács Gábor Gyűjteményből nyolcvan magyar művész több mint száz képe ilyen válogatásban most először látható.
Már bontják az előző kiállítást a Reökben, hogy megkezdődhessenek az új, jelentős tárlat előkészületei. Az ország legnagyobb magángyűjteménye érkezik ugyanis Szegedre, ebből láthat válogatást, aki ellátogat A Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlatra. A Kovács Gábor mecénás tulajdonában lévő festmények közül több mint száz képet állítanak ki, köztük olyan jelentős alkotók munkáit, mint Mányoki Ádám, Barabás Miklós, id. Markó Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Mednyánszky László, Csók István, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Vaszary János, a kiállítás így tulajdonképpen magyar festészettörténeti áttekintést is nyújt a 18. század elejétől az 1930-as évekig.

– Egy izgalmas kapcsolat kezdete ez – ecseteli Herczeg Tamás, a Reök igazgatója –, hiszen a Reökhöz hasonlóan az egyik legdinamikusabban fejlődő, több lábon álló kiállítóház ma Magyarországon a Kogart, mellyel egy hosszabb távú együttműködést szeretnénk. Ennek első lépése ez a kiállítás.

Csontváry Titokzatos sziget című festménye is szerepel a tárlaton.
Csontváry Titokzatos sziget című festménye is szerepel a tárlaton.

– Ilyen monumentális, száznál is több képet bemutató kiállítása még nem volt a Kogartnak külső helyszínen – tudtuk meg Fertőszögi Pétertől, a Kogart szakmai testületének elnökétől. – Ha vidékre visszük a képeket, általában rengeteg nézőre lehet számítani. Óriási az érdeklődés, és minden látogató megköszöni a vendégkönyvünkben, hogy bár vidékiek, ők is megtekinthették a festményeket.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik, ebből láthat most válogatást a nagyközönség július 24. és szeptember 19. között a Reökben. A tárlat a Szegedi Szabadtéri Játékokra szóló jegyekkel ingyen látogatható.

Közönségtalálkozók

Folytatódnak az eddig nagy sikerrel lezajlott közönségtalálkozók a
Reökben. Jövő héten kedden, fél ötkor a Szentivánéji álom alko-
tóival, Kerényi Miklós Gábor rendezővel, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerzővel és Müller Péter Sziámi dalszövegíróval beszélgethet a közönség. Az esemény moderátora ismét Herczeg Tamás lesz.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoportos garázdaság a Korányi fasoron

Szeged - Három 17 éves szegedi fiatalember verekedett össze mára virradó éjszaka a Korányi fasoron,… Tovább olvasom