Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

A magyar rockpapák sosem fáradnak el

Nyolc év kihagyás után jelentetett meg új nagylemezt a legendás Omega együttes. Az Égi jel a boltokba kerülése óta a legkeresettebb album, mindössze három hét leforgása alatt pedig már a jövő hétre bearanyozódni látszik. Kóbor Jánossal, az együttes frontemberével beszélgettünk múltról, jelenről és jövőről.
Kóbor János az Omega vásárhelyi koncertjén. A többórás fellépéseket is ugyanúgy ugrálja végig, mint évtizedekkel ezelőtt. Fotó: Tésik Attila
– Az új Omega-nagylemez már a megjelenése hetében a Mahasz-lista elejére került, és azóta is letaszíthatatlan a legjobban fogyó album trónjáról. Számítottak erre a sikerre?

– Ha egy kicsit nagyképű lennék, azt mondanám, hogy a régi lemezeink esetében is általános volt, hogy megjelenés után a lista élére kerültek és hamar bearanyozódtak. De persze tudni kell, hogy azóta megváltoztak a lemezvásárlási szokások, sokan inkább másolják vagy letöltik az őket érdeklő zenéket. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy ez a tendencia nem szakadt meg.

– A zenészek mostanában mindig a megasztárosok eladási adataihoz mérik magukat, őket tartják a legnagyobb konkurenciának. Az Omega együttes számára jelent valamit, hogy éppen a valaha volt legsikeresebb megasztárt, Rúzsa Magdit sikerült hosszú hónapok után letaszítani a lista első helyéről?

– Én azt mondom, ez csak még tovább növeli az Égi jel értékét. Hiszen egy nagysikerű lemezt leelőzni sokkal nagyobb eredmény, mintha csak egy olyat szorítottunk volna vissza, ami „véletlenségből" kószált az élvonalban. Egyébként a megasztárosok sikere nem véletlen, hiszen a televízió jóvoltából hihetetlen médiatámogatást kaptak. Ezzel pedig valóban nagyon nehéz versenyre kelni.

– 1998 óta nem adtak ki lemezt. Miért pont most jelentkeztek új albummal?

– Igazából a ’98-as sem volt az igazi, mi sem vettük olyan komolyan. 2004 óta viszont az együttes olyan tempóban dolgozik, mint mondjuk a nyolcvanas években. A rengeteg külföldi és hazai koncert sokkal jobban összekovácsolt bennünket, mint amikor a kilencvenes években csupán néhány évente, egy népstadionos koncert erejéig álltunk össze. Azok után is összeraktunk egy lemezt, de az össze sem hasonlítható a mostanival, ami valóban azért született, mert éreztük, hogy igény van rá.

– Ön szerint egy ilyen legendás együttestől születhet még új sláger?

– Nagyon erős anyagot raktunk össze, a stúdiómunkák után már mi is úgy éreztük, vannak köztük olyan szerzemények, melyek vetekedhetnek akár a régi számainkkal is. De már a koncerteken is lemérhető volt, hogy sok kedvenccé válhat.

– Az új album hozhat még új rajongókat az Omegának?

– Természetesen. Mi soha nem ragaszkodunk a korábbi stílusunkhoz, a bennünket érő zenei hatások mindig alakítják a zenénket. Az Égi jel a mai kornak teljesen megfelelő rocklemez. A lemez keverésénél az akkor éppen aktuális valamennyi, számunkra érdekes albumot megvettük, így az utómunkának köszönhetően az új számainkban van egy kicsi Rolling Stones, Bon Jovi, Robbie Williams, U2 és Green Day is.

– Az új albummal most ismét európai körútra indulnak. Hány lekötött koncertjük van már?

– Németországba, Lengyelországba, Csehországba, Hollandiába és Svájcba már biztos megyünk, mindenhol több koncertet is adunk. Romániában és Erdélyben is még rengeteg a tartozásunk, ahova tavaly nem jutottunk el. És természetesen Magyarország sem maradhat ki: nem titok, hogy három év után valószínűleg most megint lesz egy nagy népstadionos koncert.

– Negyvenötödik éve ugyanazzal a lendülettel dolgozik – ahogyan a csapat többi tagja is. A többórás koncerteket is ugyanúgy ugrálja és rohangálja végig, mint évtizedekkel ezelőtt. Soha nem fárad el?

– Nem, ezzel soha nincs gondom. Ha ez a legfontosabb mérce, akkor még nagyon sokáig nem kell aggódni az Omega jövőjéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom