Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A magyar térképészet 100 éve a Somogyiban

Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője a Somogyi-könyvtárba hozta a térképészetet. Új kiadványukat népszerűsítették, ami a magyar katonai vonatkozásokat mutatja be az elmúlt 100 évben.
„A Szovjetunióban 1942-ben elfogadott koordinátarendszer" áll az egyik kiállított katonai topográfiai térképen. Látható olyan példány is, ami az első világháborút utáni, a harmadik katonai felmérés anyagának felújítása. Szegedre fókuszál a legtöbb kiállított térkép, de Röszkét, Kiskundorozsmát és még a határon túli vidéket is látni lehet. Ezek a terep, a földfelszín állapotát tükrözik a készítésük időpontjában. Azonban nemcsak térképeket lehetett vizsgálgatni, 19. és 20. századi merőműszereket is bemutattak.

Szabó Ádám geodéta magyarázta, melyiket mire használták, illetve hogyan. Megtudhattuk, hogy a magyarok is remek műszereket hoztak létre. – Nem volt mindegy, merre vezették a seregeket háborúban. A sikerhez kellettek a térképek – magyarázta Isaszegi János, A magyar katonai térképészet 100 éve című könyv kapcsán, de mesélt a Szeged–Makó közötti hadgyakorlatról is az első világháború előttről. – A kiadványunk magyarul és angolul is megjelent.

Fürész-Juhász Barbarától azt is megtudtuk, hogy az első felméréseket Mária Terézia idején gyalog és lóháton végezték. 1919-ben a magyar térképészeti csoport később újabb rajzokat készített, és lefordították a régi német példányokat. – A térképészet hátulütője, hogy mindig változik a környezet, és részben a technológia is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szeviép botrány újabb kulcsfigurája tálalt ki!

A Szeviép botrány újabb kulcsfigurája tálalt ki!
Járulékos költségekről, visszaosztott tízmilliókról, Ujhelyi István, Botka László és a… Tovább olvasom