Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

A magyar tizenévesek többet nyúlnak a droghoz, mint európai kortársaik

Szeged - A 18–34 év közötti magyar fiatalok 21 százaléka már használt életében illegális kábítószert, a magyar középiskolások pedig többet nyúlnak tiltott szerhez, mint európai kortársaik. A nyár különösen veszélyes, a szegedi drogcentrumnál is sokan jelentkeznek a nyári bulik után. Az új Btk. már csak egy elterelést enged – azt is feltételekkel.
A Magyarországon megkérdezett 18 és 34 év közöttiek 20,9 százaléka próbált már ki valamilyen illegális kábítószert életében – egy nemrég készült felmérés szerint. A nyári szünetben tovább nő a kockázata annak, hogy a tizenévesek valamilyen tudatmódosító szerhez nyúlnak. A hazai tendenciák szerint egyre több fiatal próbálja ki a drogokat, az első szerhasználat egyre fiatalabb korra esik. A középiskolásokat tekintve már 2010-ben lehagytuk az európai átlagot.

Arany Zoltán, a Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője elmondta: a nyári bulik után szeptemberben náluk is megugrik a hozzájuk fordulók száma. – A nappali ellátásunkban nagyjából 160-an vesznek részt, míg gyógyszeres terápiát az ambulancián 100-an vesznek igénybe. 10 ember a rehabilitációs osztályon hosszan tartó kezelést kap – mondta a vezető.Még mindig piacon a halálos dizájnerdrog

A szakértők szerint két újabb haláleset hozható összefüggésbe a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyülettel: egy fiatal budapesti nő és egy vásárosnaményi férfi szervezetében mutatták ki a vegyületet. Velük együtt már öt fiatal vesztette életét a para-metil-4-metilaminorex miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság intézkedéseket léptetett életbe, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa. Ennek eredményeként számoltak fel múlt héten egy érdi droglabort: a családi házban 70 ezer tablettát foglaltak le. A kábítószert gyógyszergyári géppel internetről letöltött receptek alapján, szaktudás nélkül keverték. Az új Btk.-ba bekerült az új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége is, amelyet a dizájnerdrogok elterjedése indokolt. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki ebbe a kategóriába tartozó anyagot az országba behoz, kivisz, azon átszállít, vagy előállít, kínál, forgalomba hoz, azzal kereskedik.

Július 1-jén lépett hatályba az új büntető törvénykönyv, amely a kábítószer-fogyasztást a korábbiakkal ellentétben önálló elkövetési magatartássá tette, egy büntetési kategóriába sorolta a csekély mennyiségű kábítószertartással, így két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A büntetés továbbra is elkerülhető a fogyasztóknál és a csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termesztőknél, ha az elkövető egy hat hónapig tartó elterelésen, folyamatos kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen vesz részt. Ennek további feltétele, hogy beismerje tettét, valamint az elterelésen való részvételt az elsőfokú ítéletig okirattal igazolja. Ezzel a joggal azonban csak az élhet, aki a megelőző két éven belül nem vett részt elterelésben.

Arany Zoltán még 2011-ben, az új Btk. előkészítésének fázisában mondta lapunknak: a hat hónap elterelés a súlyos esetek többségénél, tehát a drogfüggőséget gyógyító kezelésben rséztvevőknél csak arra elég, hogy elinduljon a fogyasztó és a szakember között egy közös munka, a centrumhoz fordulók közül pedig akadt olyan, aki csak sokadjára tudott lemondani a szerről. A visszaesők többsége a fiatal, illetve a 30–40-es korosztályhoz tartozott. – Az orvosi titoktartás kötelez minket arra, hogy önkéntes segítségkérés esetén teljes mértékben biztosítsuk a hozzánk fordulók anonimitását. Az új Btk. hatása szerintem fél év múlva lesz igazán jól látható. Annyit azonban már most látunk, hogy az elmúlt hetekben az eltereléssel kapcsolatban sokkal többen keresnek meg minket, illetve az internetes oldalunk látogatottsága is ugrásszerűen megnőtt. Lesznek ugyanakkor olyanok, akik a börtön veszélye miatt inkább elbújnak, így segíteni sem tudunk majd rajtuk. Ez ügyben szeretnék hamarosan egy megbeszélést tartani az illetékes szakemberekkel – magyarázta.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Neszemetelj! 2013. augusztus 09. 21:55
  „Ebgondolat!
  Minden szavad igaz!!!
  "Azt pedig továbbra is fenntartatom, hogy egy olyan társadalomnak, ahol az egyik legnagyobb az egy főre jutó alkoholfogyasztás, nincs erkölcsi joga ítélkezni, ha esetleg más nem az alkoholt részesíti előnyben!"
  Így van: Magyarország több mint egymillió alkoholista hazája! Szép országimázs, és üde-folt vagyunk Európában!

  Ez a grafika pedig egy nagy shit >>> a napi gyakoriságnál illene szétválasztani a kemény és a könnyű drogot. Mert ugye nem mindegy hogy valaki mindennap füvet szív, vagy heroinnal lövi magát! Kritikán aluli szemléltetés, de a polgároknak jó lesz...

  "A magyar tizenévesek többet nyúlnak a droghoz, mint európai kortársaik"
  Ez egyáltalán nem igaz, sőt..., arról nem beszélve hogy a cím félrevezető, mert a cikkben 18-34 éves korig behatárolt emberekről van szó, tehát az hogy tizenéves az nem kicsit túlzás, de így jobban eladható a téma. Az a különbség a külföldi társakkal szemben, hogy ott nem jár börtön a marihuana fogyasztásért, ergo miért is kerülnének be a statisztikába? Már legtöbb civilizált országban toleráljál a cannabis fogyasztását, mert rájöttek hogy százmilliókat húznak ki a felesleges nyomozgatások, előállítások és a papírmunkák a polgárok zsebeiből. No, és arra is rájöttek hogy ezek az emberek nem bűnözők, ellentétben a focihulligánokkal és az alkoholos állapotban erőszakoskodókkal, gyilkosokkal.
  Tehát arról nehéz statisztikát készíteni, ami nincs!!!

  Meg lehet nézni az ozora fesztiválos lejáratást, ahol szinte csak külföldieket állítanak elő. Miért? Mert ők otthon nyugodtan szívhatják azt a szart, és nem alázzák meg őket a rendőrök, és viszik el őket rabomobillal.
  Most majd ők is bekerülnek a nagy magyar drogstatisztikába..., ha már otthon 30 év alatt nem volt a rendőrséggel ügyük! Nem hinném hogy a családtagjaik, barátaik, ismerőseik majd el akarnának jönni turistáskodni és pénzt költeni ebbe a(z)(ál)keresztény szellemben vezetett hazánkba...

  Kíváncsi lennék egy parlamenti pisitesztre, ha már az alkohol megengedett akár két szavazás, vagy interpelláció között...
  Szégyen!!!”
 • 36. fenyő 2013. augusztus 08. 13:53
  „A befejező mondat helyesbítve: " Vannak emberek... " , mert idézett gondolat, valószínű falfirka, de fedi a valóságot.”
 • 35. fenyő 2013. augusztus 08. 11:32
  „10. Ebgondolat
  Az élvezet és a kábulat magánügy, de a gyógykezelés, az elvonó - az már az állam feladata közpénzen ? Hogy is van ez ?
  ( Mint a bankok esetében: a haszon, a nyereség az övék, a veszteség az államé, a kockázat az ügyfélé. Jól kitalálták )
  Más részről: egyik szenvedélyt egy másikkal mentegetni, nem túl logikus. Mi van az alkoholistákkal? - ugyanaz a helyzet! Valamivel mindenképpen rombolni kell az egészséget ? Ha eljut a delikvens odáig, majd közpénzen esetleg kigyógyítják - az amúgy magánügyi szenvedélyeiből.
  Igen, a megelőzésen a hangsúly ! Nem tudom, a " kendermagos "Juhász Péter ezen munkálkodik-e, vagy éppen fordítva ?
  23. Agáta
  Valóban, sok felesleges dolgot is tanulnak a diákok, de még nem hallottunk olyan esetről, hogy valaki attól kapott volna kiütést, hogy többet tudott az alapvető műveleteknél. Ezek szerint elég lenne a 4 elemi? A világot a kiművelt emberek viszik előbbre. A többség a legjobb iskolákba igyekszik bejutni. Vajon miért ? A szellemi fáradtságot jól oldja a sport, vagy más fizikai tevékenység.
  Vannak emberek, akik , ha az EGO- jukról leesnének az IQ - jukra, - szörnyethalnának.”
 • 34. Qllancs 2013. augusztus 08. 09:55
  „28---29. Jól írjátok !
  Se munka, se tanulás, se pénz..se éltcél... mit csodálkozik aki ezt írta ?? v. nincs gyereke..v. nem ebben az országban él !
  Nőőő a bűnözés, a drogozás, az fiatalok IS elkeseredettek !!!
  " Jobban élünk mint 3 éve" ????? Magyo jobban taljesít !!!!!!!" v NEM ???”
 • 33. macs 2013. augusztus 08. 09:00
  „23. Agáta,
  azért az életben vannak olyan helyzetek, amikor alapvető matematikai összefüggések ismeretének hiánya tragikus következményekkel jár.”
 • 32. Laura82 2013. augusztus 08. 08:33
  „"A magyar tizenévesek többet nyúlnak a droghoz, mint európai kortársaik":

  A magyar tizenéveseknek kilátástalanabb és szánalmasabb életük van, mint európai kortársaiknak. Akkor mi a csodálkozni való?”
 • 31. Perec 2013. augusztus 08. 07:49
  „Történész. Ez igaz,de szerintem nem vág ide.Ha kilátástalan azért,ha meg van pénze rá ,akkor meg főleg.Ha elkapja az illetőt a bulivarázs,szülő legyen aki kirángatja ebből,talán egy józan gondolkodású barát,barátnő esetleg,vagy a kor később.”
 • 30. nobody13 2013. augusztus 08. 07:33
  „28-ra Történésznek: ott az összes pont. Színigazat írtál.”
 • 29. Ebgondolat 2013. augusztus 07. 21:47
  „Közben már majd 70 külföldi drogfogyasztót állítottak elő az Ozora fesztiválról...
  Azért úgy halkan megkérdezném, ez hány tíz-százmillióba kerül a magyar adófizetőknek, miközben normálisabb helyeken a helyi rendőrség max némi helyszíni papírmunkával elintézte volna. Kinek jó ez? Mire jó ez?”
 • 28. történész 2013. augusztus 07. 20:59
  „A Magyar fiatalok sorsa az Eu országai között a leghosszabb.Tündérországban csak milliomos tündérkék élnek jól.A fiatal helyzete reménytelen.Illetékesek tagadják de értségiig elért fiatal 85%- nak nincs további lehetősége esetleg pultos,közmunkás.
  Normálisan ezt azok érik fel ésszel akinek van gyereke és unokája..és kezd gondolkodni ezt akarta ő 2010-ben .”
 • 27. Qllancs 2013. augusztus 07. 20:28
  „Emberek ! majd épül a sok stadion..meg a uszoda..sok-sok tíz milliárdból..majd a fiatalság oda fog járni. v.NEM ???
  Mert a tömegsport az jó lenne ha működne ! Szervezetten, értelmes dolgokat kitűzni a fiataloknak ! Hogy lenézik a régi --úttörő, kisz táborokat. Régen nem volt gond a drog.
  Tudom változik a világ...de sajnos negatív irányba !”
 • 26. geza 2013. augusztus 07. 19:00
  „#23 Azért sokan elfelejtették a matematikát a hitel felvételekor...:D
  Egyenlet megoldás? egy egyszerű aránypárt illene tudni felállítani azért...
  Régen is felnőttünk, sok marhaságot tanultunk, de:
  ismeretségünk szélesedett, a békával, cserebogárral (mi azt boncoltunk).
  A mostani fiatalok kikerülnek az iskolából és nagyon sok dologról fogalmunk .
  Egyetértek amit írt.
  Sok tárgyat "megszűntettek" leépítettek, lásd technika.
  Egy izzót sem tud a mai "fiatalság" kicserélni (tisztelet a kivételnek), kerékpárt sem tud ápolni.
  Dobd el és vegyed az újat szemlélet alakult ki”
 • 25. Pimpa42 2013. augusztus 07. 18:35
  „Nem tudom ki mire számított abban az országban, ahol napi testnevelésórával utáltatják meg a gyerekekkel a sportot, és otthoni pálinkafőzéssel segítik a szenvedélybetegség útján elindulni.

  Ne felejtsük el, minden heroinista alkohollal kezdte!”
 • 24. macs 2013. augusztus 07. 18:13
  „20. Hammada_Fleet,
  hát ha jobban belegondolok, valami ilyesmit gondoltak az akkori ötvenesek is, a miniszoknyás lányokat, feszes farmerban járó, hosszú hajú fiúkat látva. :-D”
 • 23. Agáta 2013. augusztus 07. 18:13
  „Csatlakozom 18. hozzászólásához. Rengeteg felesleges baromságot tanítanak, amire semmi szükség, szakosodáshoz kellene csak tanítani. Már minket is tömtek felesleges dolgokkal - a béka vérkeringése pl. -, a helyett, hogy egészségtant oktattak volna, a saját testünket ismertették volna meg részletesen - a szerveket megtanultuk, de sok fontos infot nem. Ki a fenét érdekli, hogy van porzó, meg bibe, soha nem volt rá szükségem, és arra sem, hogy akár egyismeretlenes egyenletet ki tudjak számolni. Az alapműveleteken kívül csak a terület számítás kellett egész életemben, más nem, és eltöltöttem matekkal rengeteg órát az életemből. Ne jöjjön azzal senki, hogy fejleszti a logikát, mert ez nem igaz. Vagy van valakinek, vagy nincs. Ez születési "hiba". Jobban kellene szelektálni a tantárgyak között, nem megnyomni 12 tárggyal a gyerekeket, ugyanakkor sportoljanak délután...”
 • 22. macs 2013. augusztus 07. 18:11
  „17. IVY,
  ezek szerint a szüleid nagyjából az én korosztályom. Hosszú hajú fiúk, miniszoknyás lányok, a koncerteken csápoló ifjúság. :-D”
 • 21. Agáta 2013. augusztus 07. 18:06
  „Célt kellene állítani a fiatalok elé. Törődni kellene velük. Programokat szervezni, abba bevonni. Nem a napokig tartó hatalmas bulikra gondolok - az is kell néha -, hanem nyaraló táborokra, építőtáborokhoz hasonló táborokra - tudom, az átkosban volt ilyesmi, de most is lenne szükség rá, pl. valami jótékony szervezetbe tömöríteni a fiatalokat és segítsenek egyedülálló időseknek, pl. rendbe tenni a lakásukat, házukat, fessék ki, stb. Így lenne feladatuk, megismernék, hogy mi az élet és biztosan többen találnának életcélt maguknak.”
 • 20. Hammada_Fleet 2013. augusztus 07. 17:57
  „"14. macs 2013.08.07. 14:10 11. IVY,
  ...
  Ami a divatot illeti, nem tudom hány éves vagy, de én már éltem akkor, amikor a hosszú haj, miniszoknya és a feszes farmer váltott ki olyan indulatokat, mint a logó ülepű nadrág"

  Minden toleranciam az ifjusage, de kedves macs, kerlek, lasd be, hogy egy miniszoknya vagy egy feszes farmer es egy logo ulep kozott azert olyan szembeszoko kulonbsegek vannak, amin meg igy joval tul az otvenen sem vagyok kepes magamat tultenni...”
 • 19. Hammada_Fleet 2013. augusztus 07. 17:52
  „Magyarorszag jobban teljesit.”
 • 18. polo 2013. augusztus 07. 17:49
  „Sajnos a Magyar oktatási rendszer is felelős ezért, szerintem egészségtant kéne tanítani heti 3 órában ahol alapfokú egészségügyi ellátást is tanulnának és természetesen a betegségekről illet következményeikről.Kevesebb lenne az abortusz és kevesebben nyúlkanának a drogokhoz stb., valamint kulturált alkoholfogyasztás is kialakulhatna, a betegség és következménye tudtában. A szülőknek is nagy a felelősségük megkel beszélni otthon mindent a gyermekkel, gyerekkel.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szülhet a magyar nő úgy, ahogy szeretne

Kevés magyar intézményben dönthet szülésének körülményeiről a kismama, pedig a WHO ajánlása 100… Tovább olvasom