Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A magyarság története táncban Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Különleges táncelőadásokkal várják a közönséget Szent István-napon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Csütörtökön előbb a 4 For Dance csapat lép fel, majd a tánc nyelvén elevenedik meg a honfoglalás Emese álmától az államalapításig, egy másik produkcióban pedig a székelység és a magyarság kapcsolata áll a középpontban.

A programot kedden kisbíró hirdette Szegeden a Kárász utcában, miközben az égből ejtőernyősök érkeztek és a zenészek adták az ütemet a belvárosi sétához.

Varga Márta, a programokért felelős Csongrád megyei önkormányzat sajtószóvivője az ünnepi programok beharangozójában elmondta: a 4 For Dance nyíregyházi tánccsapatot nemrég az egész világ megismerhette, hiszen három aranyérmet nyert a montreali táncvilágkupán.

Az ópusztaszeri ünnepi műsorban a 4 For Dance-t a Hunor, magyar mondavilág a folklór nyelvén című zenés történelmi táncjáték követi, amely Emese álmától az államalapításig villantja fel a honfoglalás meghatározó elemeit. A harmincöt néptáncos pár húsz hagyományőrző íjásszal együtt lép fel; az előadás ötvözi az autentikus népzenét a mai modern zenével. A táncjáték zenéjét Rossa László, Victor Máté és Koltay Gergely szerezte.

Csütörtökön este A Gyilkos-tó legendája, Fazekas Eszter története című táncjáték zárja a produkciók sorát, amely a székelység és a magyarság kapcsolatát mutatja be. Az összesen 170 főt megmozgató előadás magyarországi és erdélyi előadók közös munkája. A szereplők között keszthelyi, balatonedericsi, cserszegtomaji és gyergyószentmiklósi énekesek, zenészek, táncosok mellett vannak csongrádiak is.
A Szent István-napi programot ejtőernyősök színesítik; ők zászlókkal, szalagokkal, füstölőkkel érkeznek majd az Árpád-emlékmű mellé. A XIX. századi vásári komédiák hangulatát a Bab Társulat óriás bábjai elevenítik fel.

A nemzeti ünnep alkalmából idén is ingyenesen lehet majd megtekinteni a Feszty-körképet.

Olvasóink írták

  • 3. .suhym. 2009. augusztus 19. 08:28
    „Ott a helyünk.))))))))))))”
  • 2. flexsnake 2009. augusztus 18. 19:19
    „2. csak vissza is hozd :D”
  • 1. tihumachina 2009. augusztus 18. 18:44
    „Elviszem a gyermekeimet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsma küzdött az elszakadásáért: bizonyíték a kőbárány

Szeged - Véres ütközetek zajlottak, sőt bírósági per is folyt Szeged és Dorozsma között a faluért. A… Tovább olvasom