Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A mai nő azt mondja: még!

Szeged - Öt éve ad életszemléleti tanácsokat az egyik leglátogatottabb női portálon a Soma Mamagésaként ismert Spitzer Gyöngyi: a szókimondó jazzénekesnő idén fejezte be pszichológiatanulmányait.
Tapasztalatait előadásokon is megosztja a hallgatósággal. Somával Szegeden beszélgettünk a férfi- és női szerepek változásáról, fóbiákról, fejlődésről, és a közelgő ünnepről.

– Szakemberként ad tanácsokat a Nők Lapja Café olvasóinak: a miskolci Nagy Lajos Király Egyetemen tanult pszichológiát. A férfi és női szerepminták változását vizsgálta. Mit tapasztalt?

– Óriási a különbség nagyanyáink és a mai 10-es, 20-as generáció felfogása között. A nőről évszázadokon át azt tartották, a férfi gyámságára szorul, de most a kapcsolatuk alá-fölérendeltségi viszonyból szövetséggé alakul át. Annak idején le voltak osztva a szerepek, a férfiak és nők meghatározott feladatai egyfajta rendet biztosítottak. Ez a rend felborult, de cserébe ráébredtünk: mindannyian soha vissza nem térő, egyedi darabok vagyunk.

– Hogyan viseli a változást az erősebb nem?

– Ők élik meg nehezebben, hiszen elvesztették az irányító szerepet. Míg egy-két generációval ezelőtt az asszonynak „hallgass" volt a neve, a mai kor női merik azt mondani: Még! És nem csak a szexben. Elvárják, hogy a férfi intelligens, humoros, jó apa, remek szerető és beszélgetőpartner legyen. Adjon szabadságot, de bizalmat is – a magyar férfiak pedig megriadtak. Hullanak, mint a legyek, ötből kettő nem éri meg a hatvanöt éves kort. A szívproblémák a szeretetlenségre, a prosztatagondok a férfierőre utalnak.

– Szegeden tartott előadásán elmondta: az új évezredben a nők már nem csak a nőiség anyai oldalát élhetik meg. Soma Mamagésában hány oldal, hány én él?

– A gondoskodó, anyai énem mellett, akit a gyerekek Gondosmucinak hívnak, ott van Klára, a kontrolláló felettes én, a szigorú, maximalista titkárnő. A szexis nőstény énemet, az ösztönlényt Perzsolának becézi a férjem, ez a perverz mazsolából alakult. És él bennem egy játékos gésa is, neki a Sziang pej nevet adtam.

Soma: A férfi adjon szabadságot, de bizalmat is. Fotó: Karnok Csaba
Soma: A férfi adjon szabadságot, de bizalmat is.
Fotó: Karnok Csaba

– Havonta 80-100 levelet olvas, a legtöbben párkapcsolati problémákkal fordulnak önhöz. Mi a jó párkapcsolat titka?

– A függetlenség és az elkötelezettség harmóniája az alap. Ha a másiknak szüksége van ránk, százszázalékosan álljunk mellette, de legyen saját terünk. Ha alárendelt vagy túlságosan függő szerepbe kerül az egyik fél, elveszti a szexuális vonzerejét, de aszexuálissá tesz a túl nagy távolság is. Meg kell találni az egyensúlyt, és a kapcsolat addig igazi, amíg a felek emelik egymást.

– Szerepelt az egyik kereskedelmi televízió Celeb vagyok, ments ki innen! című valóságshow-jában is. Spirituális fejlődést várt a műsortól. Mit kapott?

– Kigyógyultam a csúszómászó-fóbiámból. Rettegtem minden állattól, aminek nincs lába, a dzsungelben viszont pokollá változott volna az életem, ha ezen nem lépek túl. A hernyókat, kukacokat mászattam a kezemen, a többiek mindig hordták hozzám az újdonságokat. És jó önismereti tréning volt 24 órán át kamerák előtt élni, bár a műsorba előszeretettel vágták be a jeleneteket, amikor türelmetlenek, ingerlékenyek voltunk, amikor eltörött a mécses.

– Az ünnepek némi szünetet jelentenek a folyamatos pörgésben. Hogyan töltik a karácsonyt?

– Három generáció tölti együtt az ünnepet, és ez így marad, amíg csak lehet: Gyuri szülei, a gyerekek és mi. Lázár és Hanna 14-15 éves koruk óta félig-meddig függetlenül élnek, de a karácsonyi készülődésből változatlanul kiveszik a részüket. Együtt sütjük a mézeskalácsot, és a karácsonyfát is ők díszítik, mióta tudják, hogy nem a Jézuska hozza. Én nem nyúlhatok hozzá, mert feltenném a régi karácsonyfadíszeket is, amiket még gyerekkorukban készítettek. Ők azt mondják, túl szedett-vedett a fa a gipszből öntött, papírból hajtogatott díszekkel, nekem viszont ezek emlékek.

A Vacsoracsatában forgat

Sokoldalú médiaszemélyiséget tisztelhetünk Somában: a 42 éves, jazzkonzervatóriumot végzett előadóművész vezetett internetes rádióműsort, ismeretterjesztő műsort a magyar televízióban Testi mesék címmel, és három szérián át ott ült a Megasztár zsűrijében. Novemberben, új CD-jével együtt jelent meg a tanácsadói levelekből válogatott könyv, az Ébresztő második kötete. Az éneklés, a tanácsadói munka, az előadások mellett zenés színdarabon dolgozik, és az újrainduló Vacsoracsatában is forgat: Szegedről Győzikéhez indult, Salgótarjánba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét városi fogyiverseny

Szeged - A megdöbbentő harmadik helyet szerezte meg hazánk az európai „kövérségi versenyben".… Tovább olvasom