Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A makói kórházat becsülik legjobban a betegek

A fővárosi sportkórház lett az év kórháza a házipatika.com internetes versenye alapján. A legjobb Csongrád megyei intézmény a makói kórház lett, mely a 31. helyen végzett az ország 231 egészségügyi intézménye közül. A sorrend közel 63 ezer szavazat alapján alakult ki.
Tavaly szeptemberben új kezdeményezést indított a házipatika.com internetes portál. Az Év kórháza 2005 versennyel a szervezők célja az volt, hogy felmérjék a lakosság véleményét, tapasztalatait a kórházakról és a betegellátás jelenlegi színvonaláról. Az ország 231 egészségügyi intézményéről listát készítettek, az oldalra látogatók bármelyikre leadhatták szavazatukat. A kórházakat és klinikákat öt kategóriában – orvos-szakmai ellátás, ápolás-és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság – lehetett pontozni, a kapcsolódó fórumokon pedig mindenki bővebben is kifejthette véleményét.

A december 31-én lezárult szavazás eredménye most vált hozzáférhetővé az oldalon. Az év kórháza a budapesti Országos Sportegészségügyi Intézet – közismertebb nevén a sportkórház – lett. A képzeletbeli dobogó második fokára a nagykanizsai kórház, a harmadikra pedig a Pécsi Tudományegyetem Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinikája került.
A legjobb Csongrád megyei intézmény a szavazatok alapján a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet. Az első százban a Szegedi Tudományegyetem három klinikája szerepel még: a bőrgyógyászati a 39., a neurológiai a 41., a reumatológia pedig a 46. lett. Sajnos a lista alját is két szegedi klinika foglalja el: a II. számú belgyógyászati klinika és kardiológiai központ a 230., a sebészeti blinika pedig az utolsó, 231. helyen zárta a versenyt.

Nem szakmai rangsor

A verseny végeredménye semmiféle szakmai rangsort nem jelent, az csupán a betegek szubjektív véleményét tükrözi – ezt a honlap készítői is hangsúlyozzák. Ráadásul a szavazás során mindenkinek annyi voksot volt lehetősége leadni, amennyit csak akart, így ha egy intézmény szimpatizánsai összefogtak, és szervezetten klikkeltek, könnyen az élvonalba szavazhatták. Az Év kórháza, valamint a második és harmadik helyezett korszerű számítógépekkel lett gazdagabb. A nagy sikerre való tekintettel a házipatika.com évről évre szeretné megrendezni az internetes választást. 
Az idén százéves fennállását ünneplő makói kórház főigazgatója rendkívül büszke az elért eredményre, szerinte mindez kollégái áldozatkész munkájának az eredménye. – Egy évvel ezelőtt új típusú intézetvezetési modellt vezettünk be: elsődleges célul tűztük ki a betegközpontúságot – mondta el Baráth Lajos. – Az tehát, hogy a betegek ennyire elégedettek velünk, azt igazolja, hogy mindezt ők is érzékelik.

A Szegedi Tudományegyetem orvoscentrumának elnöke is örül annak, hogy az első száz intézményben három klinika is helyet kapott. – Ezek mind nagyszerű ellátóhelyek – fogalmazott Lonovics János, hozzátéve: a versenyben elért rosszabb helyezések sem jelentik azonban azt, hogy azokban az intézményekben ne folyna kiemelkedő munka. – A II-es számú belklinika például az egyetem húzó klinikái közé tartozik, ahol az ország egyik legmodernebb ellátását kapják a betegek. Csak ezek szerint ebben az esetben nem találkozott úgy a közvélemény és a szakmai tudás, mint mondjuk a bőrklinika esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom