Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A Maros vándorló szigetei országot is váltanak

A Maros vándorló szigeteit is felméri nemsokára az Atikövizig, a határőrséggel együttműködve – tudtuk meg a vízügyi igazgatóság osztályvezetőjétől a napokban zajló román–magyar ár- és belvízvédelmi szemléről.
Évről évre megtartja a területileg illetékes magyar és a román vízügyi igazgatóság a mindkét fél szempontjából fontos ár- és belvízvédelmi művek éves szemléjét. A napokban a közös szemlét Dávid Csaba, a Román Vizek Marosi Vízügyi Igazgatóságának vezérigazgatója, illetve Dobi László, az Alsó-Tisza Környezetvédelmi és Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója vezeti. Megvizsgálják a Maros védtöltéseit, s egyéb, az árvízi védekezés szempontjából fontos létesítményeit éppúgy, mint például az országhatárt átszelő csatornák állapotát. A tapasztalatokat jegyzőkönyvben rögzítik, s a két ország vízügyi minisztériumához továbbítják.

– Az idei nyári, elhúzódó árvizek nem okoztak kárt a magyarországi ár- és belvíz-védekezési rendszerben a Maroson, ugyanakkor az árvízi védekezés megkönnyítéséért, egyes helyeken szükséges lenne a töltéskoronát szilárd burkolattal ellátni – tudtuk meg Tripolszky Imrétől, az Atikövizig osztályvezetőjétől.

A szakember azt is elmondta: nemsokára sor kerül a Maros határvízi medrének újra felmérésére is a magyar oldalon, amit a határőrizeti szervek végeznek majd, a vízügyi igazgatósággal együtt. Olykor előfordul, hogy a folyó egy-egy szigete, zátonya az egyik ország területéről a másikra kerül – miközben a határ ugyanott marad –, mert a gyors, változékony sodrás miatt a Maros szigetei, zátonyai időnként változtatják helyüket. Ez utóbbi felmérésre ötévente kerül sor, s a legutolsót már tavaly el kellett volna végezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom