Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A Maroson át ide jöhetne a méreg

Kevesen vannak tudatában, de Szegedet közvetlenül károsíthatná, ha megépülne a verespataki aranybánya, és ott tragédia történne – hívja föl a figyelmet a Védegylet. Ezért is fontos: minél többen elmenjenek egy hét múlva a közmeghallgatásra, és érveljenek a romániai beruházás ellen.
Miről is van szó? Magyarország élni kíván azzal a jogával, hogy részt vesz a tervezett romániai, verespataki aranybánya-beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában, és véleményt ad róla. Ezt ENSZ-egyezmény – az espooi – teszi lehetővé. A véleményezés része az augusztus 28-i, hétfői nyilvános közmeghallgatás is, mely délután 4-kor kezdődik a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjában (TIK), az Ady téren.

Kampányok

A Szegedi Ifjúsági Napok egy időben zajlik a Romániában, Verespatak mellett tartandó Szénafesztivállal. A környezet- és természetvédő szervezetek mindkét rendezvényen tájékoztatnak a bányaberuházás veszélyeiről. E hét végén Szegeden a Klauzál és a Széchenyi téren is kampányol a Védegylet a társszervezetekkel együtt. 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szervezte, a Verespatak ügyében rendezett első magyarországi közmeghallgatás helyszíne azért Szeged, mert ezt a várost közvetlenül is érintené a baj, ha elkészül az aranybánya, s ott tragédia következne be. A külszíni aranybányászat során 250 millió tonna, cianidot és különféle, egészségre súlyosan veszélyes nehézfémeket tartalmazó zagy keletkezne. Ha a tárolására szolgáló, 600 hektáros – az évekkel ezelőtti ciántragédiát okozó nagybányainak negyvenszerese – zagytározó 180 méter magas gátja átszakadna, akkor a méregtömeg a Marosba jutna, és azon keresztül a Tiszába.

A közmeghallgatásnak – melyet másnap, augusztus 29-én Budapesten is követ egy – konkrét hatása lehet: a román hatóságoknak az említett ENSZ-egyezmény értelmében figyelembe kell venniük a magyarországi hatóságok és a nyilvánosság véleményét az engedélyezésről való döntésben.

– Megfelelő hatást a közmeghallgatás csak akkor fejthet ki, ha a
Érintett helységek

A Maros magyar szakasza mentén lévő településeket is érintené a Verespataknál bekövetkezhető tragédia: Makó városát éppúgy, mint a folyóhoz közeli községeket, Deszktől Klárafalván, Ferencszálláson, Kiszomboron át Apátfalváig, Magyarcsanádig, Csanádpalotáig, és így tovább.  
jelenlévők profi módon érvelnek – mutat rá Szentistványi István, a Védegylet szegedi csoportjának vezetője. A Védegylet – a Greenpeace-szel, a Magyar Természetvédők Szövetségével, s a Csongrád Megyei Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel (Csemete) együtt dolgozik a megfelelő érvrendszer kialakításában. Erre nagy szükség lehet, mert a korábbi, kolozsvári közmeghallgatáson az aranybánya-beruházó cég, a részben kanadai és amerikai tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation fizetett aktivistáival ellehetetlenítette az érdemi vitát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kímélik a szemet, kevesebbet fogyasztanak

A tavalyi csaknem 270 millió forintos látványos óvodakorszerűsítések után idén nyáron 27 millióból… Tovább olvasom