Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A Mars téri piacról kitiltották a baromfit

A madárinfluenza miatt tilos élő baromfit árulni a piacokon. Tudják ezt a termelők is, szombaton már csak az üllési Felföldi Géza és felesége próbált élő csirkét bevinni a piacra, de nem engedték be. A négygyermekes Felföldi család bajban van, hiszen – ahogy mondják – a hisztéria miatt egyre kevesebb csirkét tudnak eladni. Már kártérítési pert fontolgatnak.
Felföldi Gézáné kénytelen hazavinni a jószágot. Fotó: Karnok Csaba
Egyetlen eladó próbálkozott élőbaromfi-árusítással szombaton a Mars téren. Az üllési férfi csirkéit nem engedték be a piacra, ahol komoly zavart okozott egy hibás hirdetmény. Az üllési csirkés azt fontolgatja, hogy kártérítést kér a kieső jövedelem miatt.

„Baromfi és egyéb madarak piacra történő szállítása és ottani árusítása tilos (FVM közleménye alapján)" – olvastuk több plakáton szombat reggel a Mars téri piac csarnokában. A kereskedők, akik tudták, hogy ez a rendelet csupán az élő szárnyasra vonatkozik, felháborodtak. Szerintük a vevőket félrevezeti és megijeszti a rosszul megfogalmazott felhívás.

– Mérgesek vagyunk, hiszen bontott csirkét szabad árusítani. Ráadásul mi egyébként is teljesen egészséges szárnyasokat árulunk – mondta Bozóki Istvánné üzletvezető, aki nem sokáig bosszankodott, hanem kijavította az egyik plakátot: a mondat elejére odaírta, hogy – élő.

Az asszony hozzátette: tapasztalata szerint a vevők nem félnek, sőt sokan viccelődnek is a madárinfluenzával. Nekik nem esett vissza a forgalmuk, de nem minden kereskedő ilyen szerencsés. Szerintük pánikkeltés folyik, amit a téves kiírás csak erősít.

Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa közölte: a rendelet csak az élő állatokra vonatkozik. Hangsúlyozta: az élő szárnyasok árusításának megtiltása csupán megelőző intézkedés.

– Egyetlen élő csirkét árusító őstermelő akart belépni szombaton a Mars téri piac területére, ő is csak azért, mert nem tudta, hogy megtiltották az élő szárnyasok eladását – mondta Török János rendész. A férfi hangsúlyozta: nem engednek be élő baromfit a piacra. A csirkés sort át is adták a zöldségeseknek és a virágosoknak.

Kártérítési pert fontolgatnak. Fotó: Karnok Csaba
A rendész által említett őstermelő már évek óta árul élő csirkét a Mars téri piacon.
– A madárinfluenza-hisztéria miatt egyre kevesebb csirkét tudunk eladni. A múlt héten egyet, előtte pedig hármat vásároltak tőlünk a korábbi tizenöt-hússzal szemben. Ma már csak ötöt hoztunk, de mindet vissza kell vinnünk – kesergett Felföldi Géza. A négygyermekes üllési férfi feleségével együtt jár a piacra, szombaton csirke helyett hagymát árultak. A szintén csirkés ásotthalmi Vásárhelyi Jánossal együtt azt hangsúlyozták, hogy „valakiknek érdeke ez az egész, mert egyébként nincs semmi vész".

– Mi a csirkenevelésből és -eladásból élünk, nincs más jövedelmünk – mondta az asszony. Felföldi Géza kijelentette: fontolgatják, hogy rémhírterjesztés miatt beperlik a bíróságon a televíziókat, rádiókat, újságokat és a madárinfluenzával riogató szakembereket, és kártérítést kérnek. – Ha már nem tudunk a rajtunk maradt csirkéknek enni adni, kihajtom őket a szegedi vagy az üllési polgármesteri hivatal elé – mondta Felföldi Géza.


Pusztai elnézést kért

Szombaton tájékoztattuk a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy félrevezető plakátok vannak a Mars téri csarnokban a csirke árusítással kapcsolatban. Pusztai Lajos elnézést kért a hibáért, amit azzal magyarázott, hogy a piacüzemeltető cég irodái költöző félben vannak, nincsenek számítógépeik. A hirdetmény elkészítésével egy külső embert bíztak meg, aki hibázott. Puszta Lajos megígérte, hogy azonnal kijavítják a plakátokat.


Gonda Zsuzsanna–Oláh Zoltán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták.… Tovább olvasom