Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Mars téri zölségpiacon még a kofákat is becsapták

Három Békés megyei férfit is elítélt pénzhamisítás miatt tegnap a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa. Az ügy elsőrendű vádlottja Sarkadon gyártotta a szkennelt ezreseket, és a szegedi Mars téren mintegy harminc darab hamis bankóval „ajándékozta meg" a gyanútlan árusokat.
A Sarkadon élő Strausz Róbert, aki az ügyben elsőrendű vádlottként szerepelt, tavaly május végén egy számítógépet és egy színes nyomtatóként is használható szkennert vásárolt. A szkenner próbálgatása közben – egyebek mellett – bankjegyekről is készített másolatot. Ezek közül az ezerforintosról gyártottat találta a legjobbnak, s úgy döntött, hogy azokból többet is nyomtat, majd a hamis pénzt forgalomba hozva próbál valódi pénzhez jutni. 2004. május 25-éig meg nem határozható mennyiségű, de legalább 40 darab hamisítványt készített, majd aznap a szolnoki piacon 10 darab hamis ezerforintost hozott forgalomba.

Május 28-án Strausz Szegedet szemelte ki magának – itt a Mars téri zöldségpiacon vásárolt a hamis ezresekkel. Még aznap felkereste lakásán Strauszt a másodrendű vádlott Czinanó Roland és a harmadrendű vádlott Szabó Árpád. Utóbbi felvetette, a bankjegyutánzatokat ő is forgalomba tudná hozni. Megállapodtak: az elsőrendű vádlott darabonként 200 forintért legyártja a hamis ezreseket. Másnap estére elkészült 160 darab hamis ezrest. Aztán újabb rendelés érkezett kétmillió forint névértékben. Az elsőrendű vádlott hozzá is látott az újabb hamis pénzek elkészítéséhez, amikor a rendőrség tetten érte.

A Szegedi Ítélőtábla az első- és a másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás, míg a harmadrendű vádlottat nem jelentős mennyiségre elkövetett pénzhamisítás miatt ítélte el. Strausz Róbert 8 hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott, Czinanó Roland büntetése 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés lett, s ugyanezt a büntetést kapta Szabó Árpád is.

Olvasóink írták

  • 1. hegedűs istván 2008. október 29. 19:24
    „Hazugság az egész!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes úton járnak az öthalmi gyerekek

A közútkezelő hozzájárulása nélkül helyezték át Öthalomnál a buszmegállót a rendkívül forgalmas… Tovább olvasom