Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A Mars térig érhet a városközpont

Szeged, Hódmezővásárhely - Szegeden 3,2 milliárd forintból - 2,1 milliárd uniós forrás - folytatódhat a városmag rehabilitációja. Hódmezővásárhelynek 1 millárd forintos támogatást ítéltek meg.
Öt kiemelt beruházásról döntött szerdán a kormány, 4 megyei jogú város Miskolc, Zalaegerszeg, Szeged és Hódmezővásárhely város-rehabilitációjáról valamint Fényeslitke-Komoró térségében egy ipari-logisztikai terület megvalósulásáról. Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón beszámolt arról, hogy az 5 beruházás összköltsége 14,7 milliárd forint, amelyből 9,9 milliárd forint uniós forrás.

Szegeden 3,2 milliárd forintból - 2,1 milliárd uniós forrás - folytatódhat a városmag rehabilitációja. A pénzt a Kölcsey és a Gutenberg utca, valamint a Mars téri piac rehabilitációjára, funkcióbővítésére, fejlesztésére költik. A projekt keretében a most még zárt Kölcsey utca „kinyílik", ott, valamint a Reök-palota előtt és a Gutenberg utcában közel 9000 négyzetméter közterületet újítanak fel: az utat klinkertéglával és gránitlapokkal burkolják, megoldják a csapadékvíz elvezetését, felújítják az elöregedett közműveket.

A Reök-palota előtti tér látványterve
A Reök-palota előtti tér látványterve

Az Europa Nostra díjas belváros mintájára, annak folytatásaként újul meg az a tengely, amely kivezet a Mars térre. A Kölcsey utca kizöldül, fákat ültetnek, a Reök-palota előtt ivókút, padok, teraszok lesznek.

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat tulajdonában lévő kulturális és közművelődési intézményeket, egyházi épületeket és a városközpont köztereit újíthatják majd meg a megítélt 1 milliárd forintos támogatásból, amelyen belül 860 millió az uniós forrás.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a Délmagyarországban és a Délvilágban!

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Mil 2008. december 12. 08:22
  „Nem lesz ebből semmisem.”
 • 26. szegedix 2008. december 12. 07:32
  „Költsék a városra a pénzt! Csak jobb lesz, mint volt. Kár, hogy nem a Széchenyi térre, a Dugonics térre. de Ez is jó. Gratulálunk a síkerhez.”
 • 25. Lyoola 2008. december 11. 22:21
  „Gaben!

  Nem gondolom, hogy mindennel elégedettnek kell lenni! Sőt, nagyon sok minden javítani való van a városban.
  A kérdés csak az, hogy hogyan viszonyulunk a dolgokhoz. Ahogy látom az eddigi hozzászólásokból, az jön le, hogy jobb lett volna, ha ezt a projektet nem nyeri el Szeged.”
 • 24. Piskóta 2008. december 11. 22:01
  „18. hozzászólás Piskóta 2008.12.11. 18:36

  A Mars téri nagycsarnok, ahogy kinéz a látványterven már ott katasztrófális.Mi lesz még ha fel is épül.Mint egy drezdai gyárcsarnok a múlt századból.Ti tudjátok Szegediek?!
  Ki nem szarja le hogy ki van hatalmon,ez egy kis inteligencia és szépérzés kérdése!”
 • 23. Gaben07 2008. december 11. 21:49
  „Lyoola te most tényleg ilyen egysejtű vagy?

  Semmi köze ehhez a Fidesznek, mindig vannak olyanok akiknek nem jó valami, ugyanez ment a Kárász felújításakor is anno. Sose lesznek elégedett emberek. Furcsa is lenne ha mindenki elégedett lenne, minden ember különböző, van akinek ez nem tetszik van akinek az tetszik de más nem tetszik stb.

  Gondolkodj már és ne fröcsögj!”
 • 22. Lyoola 2008. december 11. 20:51
  „Meg persze a kerítés is kolbászból:-)”
 • 21. Lyoola 2008. december 11. 20:49
  „Hmmm, milyen érdekes, hogy arről senki nem ír senki, hogy a megyei jogú városok versenyében
  Szeged elnyert egy nagy projektet, ami siker.

  Saját véleményem, hogy a hozzászólások kicsinyes szarrágások, amelyek dicshimnuszok lennének ha ugyanezt a projektet Fideszes városvezetést vinné véghez. Ja igaz, akkor a kolbász is kerítésből lenne.

  További jó zsőrtölődést:-)”
 • 20. maci52 2008. december 11. 19:40
  „Csak egy vörös csillag hiányzik a közepéről.Ez a csarnok reméljük a rendszerváltásra elkészül.”
 • 19. TELSTAR 2008. december 11. 19:02
  „Csak megjegyezném, a városközpont most is a Mars térig ér, szóval a cím úgy marhaság, ahogy van.”
 • 18. Piskóta 2008. december 11. 18:36
  „A Mars téri nagycsarnok, ahogy kinéz a látványterven már ott katasztrófális.Mi lesz még ha fel is épül.Mint egy drezdai gyárcsarnok a múlt századból.Ti tudjátok Szegediek?!”
 • 17. belabacsi 2008. december 11. 17:59
  „7-esnek:jo az ötleted,annyit tennék hozzá h ne csufitsa a látképet a föld alá kellene épiteni. metro ugyse lesz errefele .”
 • 16. achilleus 2008. december 11. 16:45
  „Titanilla 2008.12.11. 15:47
  " Mert iszonyu koszos a város jobban kellene rá vigyázni."

  IGEN! Én is a szemetet hiányolom ezekről a gyönyörű makettekről. Iszonyú kosz van!!!! Vannak olyan utak, ahol én még nem láttam egyetlen utcaseprő autót évek óta, vastagon áll a por, a kosz a papírhulladék, a fákról rég lehullott levelek hetek óta őrlődnek például a mars téri buszmeállókban, a mocskos szemétgyűjtőkből csüng a kocsonyás genya!!!! Uraim, ez a Balkán!!!! Vagy a tisztaság nem termel hasznot??? Hiszik ezt a csak matériában gondolkodó kultúrtoporongyok. Mégis, hogy lehet az, hogy például a Csillag-tér környékét 4-5 ember vakarja rendszeresen, talán még eredményesen is, másutt meg áll a ganéj hetekig! Egy tiszta szerényebb város többet ér, mint egy megalomániás mocsokban úszó!! (Ja, és az ingatlantulajokat - mert nem csak a városvezetésről van itt szó - nem csak a hó eltakarítására kellene kötelezni, hanem a hozzátartozó közterület rendben tartására is.) De az is nyilvánvaló, hogy nem lehet úgy tisztán tartani a magántulajdonúhoz rendelhető részeket, ha a "közrészről" dől befelé a szemét!”
 • 15. torjozs 2008. december 11. 16:19
  „Az a piaccsarnok is olyan lesz, mint a két kicsi? Szép tervrajz és makett, majd undorító kivitelezés? És valamire nagyon hasonlít: arra a 2001-es Fidesz tervre, amely ellen üvöltve tiiltakoztak az MSZP-sek. Nem akartak emeletes csarnokot! Most meg tessék: ugyanaz pepitában! Ejnye, ejnye! De rövid az emlékezet!”
 • 14. Titanilla 2008. december 11. 15:47
  „Remélhetőleg olyan diszburkolat lesz, amit utólag nem kell lecsiszolni hogy ne csusszon.Egyébként aki nem ismeri annyira a várost, annak az jön le a cikkből, hogy a Kölcsey u. folytatása a Gogol u. A Dugonics és Széchenyi teret valóban rendezni kellene, gondolom az egyetem felujitása után sor kerül a Dugonics térre. És amit még nagyon szépnek találnék, ha vigyáznánk is rá, és nem szemetelnénk tele. Mert iszonyu koszos a város jobban kellene rá vigyázni.”
 • 13. szegedix 2008. december 11. 15:28
  „A Dugonics teret nem lehetne belevenni ? És a Széchenyi tér? Legyen már szép legalább a központ. Az Árkádba úgyis eltalál majd , aki akar.”
 • 12. torjozs 2008. december 11. 15:15
  „én se értek valamit: Miért nem az Attila u. Bartók tér, Mikszáth Kálmán utca vonulata kerül felújításra? Azok visznek a Mars térre! Azon felül, ha ránézünk a térképre, ez a felújítás inkább a Kendergyár helyén épülő Árkád Üzletközpontot részesíti előnybe, nem a piacot! Ez megint egy rafinált játszma! Ki nyer ma, játék és muzsika Botka módra?”
 • 11. Sallai 2008. december 11. 15:01
  „Üdv. Ez tök jó meg támogatom de persze megint az üzlet. Azért megy arra a díszburkolat mert ott lesz az Árkád. De akkor miért haggyák ki a Gogol utcát? Ami ugye a Kölcsey utca folytatása és pontosan az árkádba fog vezetni. Mindakettőt fel kellene újítani bár szerintem a fontossági sorrend más is lehetne. Amíg a főtér nincs rendbe miért újítunk mellék utcákat? Csúnya a Széchenyi tér és balkáni állapotok uralkodnak a Dugonics téren. Rossz ránézni az Árpád térre figyeljék meg egyszer alaposan nincs majdnem olyan szabad négyzetméter ahol ne lenne foltozva a burkolat egymáson vannak az autók, a kandelláberek meg olyanok amik már 20 éve is rondák voltak hát még most. Én ha lakást újítok akkor először a nappalival kezdem és nem a spájzal. Persze örülök minden utcának ha szép meg vmi vezessen a zsinagóga felé is de akkor is. Na mindegy csak gondolkodom. Mindenesetre megint valaki jól jár, ez esetben az Árkád”
 • 10. E! 2008. december 11. 15:00
  „"gyalogos-kerékpáros övezet" VÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!! Az mi? Gyalogos fekszik kerékpáros alatt? Nem kötözködni szeretnék (De IGEN), de mindha az EuroVeló erre jönne át, összekötve a Feketesast a PS-tal. Kerós szempontból tehát forgamas vidék.”
 • 9. CsImre 2008. december 11. 14:10
  „Most 1-2 dolog nem világos ezzel kapcsolatban, mert úgy volt, hogy a lovasszobor is odébbüget kicsit, mert ott kell a tér.
  Amúgy nem volt tervben kerékpársáv, ehelyett gyalogos-kerékpáros övezet.”
 • 8. E! 2008. december 11. 13:39
  „Nem akarok zavarni, de mintha lemaradt volna a kerékpárút/sáv/akármi a képről. De lesz szép síszburkolat a G4S-nek és szoláriumosnak ráparkolni!
  Amúgy tök jó és örülök, de az idei őszi "beruházások" minősége, kivitelezése és tervezése kissé kiábrándító.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgázik az Egyetem Arca

Szeged - Neked mennyi lesz? – így hangzik manapság a kérdés, amely két hallgató között… Tovább olvasom